W nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć eleganckiej i ułatwiającej gotowanie płyty grzejnej. Na rynku dostępne są płyty ceramiczne i indukcyjne. Którą zatem wybrać? Różnice pomiędzy tymi dwoma popularnymi dziś rodzajami płyt są znaczące. Którą zatem wybrać? Ceramiczną czy też indukcyjną, a może jednak tradycyjną gazową? Aby odpowiedzieć na to pytanie na wstępie musimy sobie zadać pytanie: ile czasu spędzamy w kuchni używając kuchenki? Jeśli rzadko gotujemy lepszym wyborem jest płyta ceramiczna, jeśli natomiast często to płyta indukcyjna - wówczas pomimo jej relatywnie wysokiego kosztu może zwrócić się już po kilku miesiącach.
|
|
Ceramiczna płyta grzejna
Jest bardzo prosta w obsłudze i ma nowoczesny wygląd. Wykonana jest z odpornego na obciążenia materiału ceramicznego. Ma całkowicie płaską i gładką powierzchnię, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości (jednak ponieważ się nagrzewa, chlapiąca potrawa może się na niej przypalić). Na płycie wyodrębnione są pola (strefy) grzejne, pod którymi znajdują się najczęściej spirale elektryczne lub rzadziej lampy halogenowe. Te ostatnie nagrzewają się szybciej, dzięki czemu stosowane są najczęściej w szybkogrzejnych polach. Inne zalety to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych. Płyta ceramiczna pozostaje gorąca około pół godziny po wyłączeniu. Trzeba więc uważać, aby się nie poparzyć.
Indukcyjna płyta grzejna
Wyglądem nie różni się zwykle od płyty ceramicznej. Dużo łatwiej ją jednak utrzymać w czystości. Powierzchnia płyty nagrzewa się jedynie od garnków, dlatego jeśli gotowana potrawa ją zachlapie, jedzenie się nie przypali. Wynika to z różnicy w sposobie grzania. W płycie indukcyjnej pod umieszczonym na niej garnkiem z ferromagnetycznym dnem tworzy się pole elektromagnetyczne, które podgrzewa naczynie. Jest ona również bezpieczniejsza w użytkowaniu, gdyż jest chłodniejsza.
Powszechnie uważa się, że do płyt indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki. To mit. Wystarczy wziąć magnes i sprawdzić, czy przywiera on do garnka. Jeśli trzyma się na powierzchni, oznacza to, że możemy bez problemu korzystać z takiego naczynia na płycie indukcyjnej.
Porównanie płyty ceramicznej i indukcyjnej
Płyta ceramiczna | Płyta indukcyjna | |
---|---|---|
Rodzaj sterowania | dotykowe | dotykowe |
Możliwość podwyższenia mocy | brak możliwości | zastosowanie funkcji booster |
Utrata energii podczas gotowania | duża | mała |
Czas gotowania | dłuższy | krótszy |
Bezpieczeństwo | wysoka temperatura powierzchni płyty - niskie | chłodniejsza powierzchnia płyty - duże |
Utrzymanie w czystości | możliwość przypalenia się rozlanej potrawy na płycie | łatwa w utrzymaniu i czystości, nie przypala się nic na powierzchni |
Drogie garnki | nie wymaga | nie wymaga - test z magnesem |