Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Automat (maszynka) do wypieku chleba


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Automat (maszynka) do wypieku chleba


   Chleb jest jednym z najczęściej kupowanych i najchętniej jedzonych produktów spożywczych. Niestety jakość kupnego pieczywa często pozostawia wiele do życzenia. Coraz więcej osób decyduje się więc na wypiekanie go we własnym zakresie. Nie można się temu dziwić - domowe pieczywo pozbawione jest konserwantów i ma dokładnie taki skład (a więc i smak), jaki najbardziej nam odpowiada.

   Domowy chleb możemy piec w piekarniku, niemniej warto wiedzieć, iż na rynku dostępne są również specjalne maszyny przeznaczone właśnie do tego. Czy owe automaty do wypieku chleba faktycznie usprawniają proces jego przygotowania? Czy i kiedy warto zainwestować w zakup wybranego modelu? Zapraszamy do lektury krótkiego przewodnika po maszynach do wypieku chleba.





Czym są automaty do pieczenia chleba?

   Automaty do pieczenia chleba, zwane również urządzeniami do wypieku chleba czy też wypiekaczami, to urządzenie kuchenne pozwalające na pieczenie pysznego i zdrowego domowego chleba we własnym zakresie, co ważne, w bardzo prosty sposób. Aby upiec chleb w tego typu maszynie, wystarczy włożyć do pojemnika, w który jest wyposażone, wybrane składniki (zgodne z przepisem na wybrany rodzaj pieczywa), a następnie wybrać odpowiedni program. Gotowe! Urządzanie samo wyrobi ciasto i wypiecze doskonały chleb!



Jakie pieczywo można piec w automacie do pieczenia chleba?

   W automatach do pieczenia chleba piec można tak naprawdę każdy rodzaj pieczywa - tak białe, jak i pełnoziarniste, a nawet razowe; zarówno pszenne, jak i bezglutenowe; tradycyjne lub z licznymi dodatkami (owocami, bakaliami, ziołami itd.). To, jaki chleb upieczemy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji, potrzeb i wyobraźni.



Jak wybrać automat do wypieku chleba?

   Decydując się na zakup automatu do wypieku chleba, musimy zwracać na następujące parametry owych urządzeń:

- moc
- liczba mieszadeł
- liczba komór
- liczba dostępnych programów pieczenia
- kształt urządzenia.

   Jeśli chcemy, by nasza maszyna sama zagniatała ciasto, nie wybierajmy modeli, których moc wynosi poniżej 800 W, gdyż mogą one sobie z tym nie poradzić. Warto również wiedzieć, że im większą moc ma automat, tym dłużej może pracować bez przerwy, stąd, jeśli planujemy wypiekać więcej bochenków chleba, szukajmy tych o dużej mocy.

   Maszyny do wypieku chleba mają bądź jedno mieszadła, bądź dwa. Wybór między tymi opcjami zależy tak naprawdę od tego, ile wolnego miejsca możemy poświęcić na postawienie urządzania, a także od tego, jak duże bochenki chleba planujemy w nim piec. I tak, maszyny z jednym mieszadłem zajmują stosunkowo mało miejsca i da się w nich upiec chleb o maksymalnej gramaturze około 800 gramów, podczas gdy maszyny z dwoma mieszadłami są już całkiem spore, niemniej możemy upiec w nich chleb ważący dwa razy więcej, tj. nawet 1,6 kilograma. Warto tu również dodać, iż na rynku odnaleźć możemy urządzenia, których objętość, a więc i końcowa waga pieczonego chleba, jest już z góry określona.

   W wypiekaczach dwukomorowych możliwe jest pieczenie dwóch bochenków naraz (np. jednego pszennego, drugiego bezglutenowego, lub dwóch takich samych). Stanowią więc one doskonałe rozwiązanie, jeśli zależy nam na oszczędzaniu czasu, jaki poświęcimy na pieczenie.

   Najprostsze automaty do wypieku chleba wyposażone są w dwie podstawowe opcje - wyrabiania ciasta oraz, co jasne, pieczenia. Niektóre mają jednak programy dodatkowe, jak np. opcja pieczenia ciast, opcja pieczenia ciasteczek, opcja przyspieszonego wypieku pieczywa (stosowana np. wtedy, gdy pieczemy malutki bochenek), opcja wypieku pieczywa tostowego, opcja wypiekania pieczywa francuskiego lub bagietek, program "opóźnionego startu" włączający maszynę o dowolnie wybranej porze.

   Maszyny do wypieku chleba mają kształt bądź poziomy, bądź pionowy. Te drugie lepiej sprawdzają się w małych kuchniach, w których na ustawienie dodatkowego sprzętu nie ma zbyt wiele miejsca.



Czemu warto korzystać z automatów do wypieku chleba?

   Automaty do wypieku chleba mają bardzo wiele zalet. Po pierwsze, korzystanie z nich jest bardzo wygodne i usprawnia proces wypieku domowego chleba. Oszczędzają nam wysiłku związanego z wyrabianiem ciasta, a także gwarantują, iż nasz wypiek się nie spali, jeśli zapomnimy o jego wyjęciu w odpowiednim czasie. Warto również dodać, iż, piekąc chleb w automacie, możemy wybrać, jak bardzo przyrumieniona będzie jego skórka.

   Wypiekacze do chleba wyposażone w dodatkowe programy pozwalają nam na np. równie sprawne i bezproblemowe pieczenie ciast, co, tu znów, jest wielkim odciążeniem dla wszystkich tych, którzy cenią sobie domowe wypieki, niemniej nie mają sił lub czasu, by piec je w tradycyjny sposób.

   Pieczenie chleba w specjalnie przygotowanych do tego urządzeniach jest doskonałym rozwiązaniem dla miłośników pieczywa, którzy nie są zadowoleni z jakości tego produkowanego masowo. Zachwyceni oferowanymi przez niego możliwościami będą również wszyscy ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni i chcą spróbować pieczywa z różnorodnymi dodatkami, a osobom, które np. ze względów zdrowotnych muszą unikać glutenu, ułatwi codzienne życie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE