Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.11.2020 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Buddha bowl - pomysły kulinarne na pełnowartościowy posiłek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Buddha bowl - pomysły kulinarne na pełnowartościowy posiłek


   Buddha bowl, inaczej Miska Buddy to rodzaj potrawy złożonej z różnych składników i podawanej w jednym naczyniu tj. misce, półmisku lub talerzu. Istnieje kilka wyjaśnień, dlaczego nazwa ta odnosi się do Buddy. Może pochodzić z przedstawienia zbilansowanego posiłku, w którym równowaga jest kluczową buddyjską koncepcją. Często mówi się również, że nazwa ta wywodzi się z historii Buddy niosącego swoją miskę z jedzeniem, aby wypełnić ją jakimkolwiek kawałkiem wegetariańskiego jedzenia, które zaoferowaliby mu wieśniacy.

   Współcześnie Buddha bowl wypełniana jest produktami zbożowymi (ryż, kasze, kuskus), roślinami strączkowymi (fasolą, ciecierzycą), rybami, jajami i różnymi warzywami. Dodatek stanowią oleje roślinne, aromatyczne przyprawy oraz orzechy i nasiona. Odpowiednio przygotowana Buddha bowl jest pełnowartościowym posiłkiem - jest źródłem węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dodatkową, szczególnie pożądaną cechą Miski Buddy jest estetyczne ułożenie wszystkich produktów, co w szczególności przyciąga uwagę i zainteresowanie konsumentów. Dodatkowo może być przygotowana niemal na każdy sposób przez połączenie składników wedle ich preferencji. W jaki więc sposób przyrządzić ten posiłek? Poniżej kilka sposobów na zdrowe i pięknie wyglądające danie.





Buddha bowl z hummusem

Składniki:

- 50 gramów brązowego ryżu,
- 4 łyżki klasycznego hummusu,
- 2 orzechy włoskie,
- 1 średnia marchew,
- 1 mała kalarepa,
- 1 garść pomidorów koktajlowych,
- 1 garść rukoli,
- 1 łyżeczka pestek z dyni,
- kilka kropel soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju lnianego,


Przygotowanie:

   Ryż ugotować. Kalarepę i marchew pokroić w cienkie paski o długości 5-8 cm. Pomidory koktajlowe przekroić na pół. Miskę wyłożyć rukolą. Na 1/4 miski położyć ryż, obok kolejno marchew, kalarepę i pomidory koktajlowe. Środek wypełnić hummusem. Posypać orzechami oraz pestkami dyni. Skropić sokiem z cytryny. Warzywa polać olejem lnianym lub w wydrążonym w hummusie otworze.



Buddha bowl z batatami

Składniki:

- 1 średni batat,
- 50 gramów kaszy jaglanej,
- 100 gramów czerwonej fasoli konserwowej,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 garść pomidorów koktajlowych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.


Przygotowanie:

   Bataty pokroić w słupki. Upiec w piekarniku. Kaszę jaglaną ugotować. Pomidory koktajlowe pokroić na połówki. W misce ułożyć kolejno kaszę jaglaną, obok bataty, pomidory koktajlowe i fasolę. Polać oliwą z oliwek i posypać rodzynkami oraz siemieniem lnianym.



Buddha bowl z jajkiem i awokado

Składniki:

- 1 jajko,
- 1 awokado,
- 50 gramów makaronu razowego,
- 1/2 papryki,
- 1 średnia marchew,
- 1 łyżka orzechów nerkowca,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka oleju lnianego.


Przygotowanie:

   Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać ze skórki. Połowę awokado pokroić wzdłuż w grubsze plastry. Pozostałą połowę zgnieść z sokiem z cytryny. Makaron ugotować. Paprykę i marchew pokroić w słupki. Jajko ugotować na twardo. Przekroić na ćwiartki. Na misce układać kolejno makaron, obok paprykę, marchew, awokado i jajko. W środek włożyć guacamole. Polać olejem lnianym, posypać pestkami dyni i orzechami nerkowca.



Buddha bowl z falafelem

Składniki (falafel):

- 50 gramów ugotowanej ciecierzycy,
- 50 gramów zielonej soczewicy,
- 1 marchew,
- 1 mała cebula,
- 1 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka curry,
- szczypiorek, natka pietruszki,
- oliwa do smażenia.


Przygotowanie:

   Soczewicę ugotować i ostudzić. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ciecierzycę, curry i jajko. Całość zblendować na gęstą masę. Formować małe kotleciki. Smażyć do zrumienienia po każdej stronie.


Składniki (buddha bowl):

- 5 kulek/kotletów falafel,
- 5 małych pieczarek,
- 50 gramów kaszy kuskus,
- 1 garść rukoli,
- 10 pomidorów koktajlowych,
- 1/4 cebuli,
- 1 marchew,
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka chrzanu, kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz


Przygotowanie:

   Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i poczekać do spęcznienia. Pieczarki przekroić na pół i usmażyć na patelni. Pomidory koktajlowe przekroić na połówki. Cebulę pokroić w drobne plastry, marchew w słupki. Przygotować sos chrzanowo-pietruszkowy do falafela. Wymieszać jogurt naturalny z chrzanem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Na misce ułożyć rukolę. Na środku ułożyć kotlety falafel. Dookoła układać kolejno kaszę kuskus, pomidory koktajlowe, pieczarki, cebulę, marchew. Falafel polać sosem chrzanowo-pietruszkowym. Posypać sezamem.



Buddha bowl z pieczoną dynią

Składniki:

- 100 gramów miąższu z dyni,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry,
- 50 gramów komosy ryżowej,
- 1 mały ogórek,
- 1 garść roszponki,
- 1 garść jarmużu,
- 100 gramów białej fasoli konserwowej,
- 50 gramów kukurydzy,
- 1 łyżka oleju z czarnuszki,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 1 łyżka orzeszków ziemnych.


Przygotowanie:

   Dynię pokroić w kostki, zblanszować i piec w piekarniku z przyprawą curry. Komosę ryżową ugotować. Ogórka pokroić w słupki. Na misce ułożyć rukolę i jarmuż. Na nich układać kolejno dynię, obok ogórka, komosę ryżową, fasolę i kukurydzę. Pospać orzechami ziemnymi, pestkami słonecznika. Całość polać olejem z czarnuszki.



Buddha bowl z pieczoną ciecierzycą

Składniki:

- 100 gramów ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka curry,
- 1/2 awokado,
- 1 pomidor,
- 50 gramów kaszy gryczanej,
- 10 migdałów,
- 2 garście szpinaku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.


Przygotowanie:

   Ciecierzycę wymieszać z curry i papryką w proszku. Upiec w piekarniku. Kaszę gryczaną ugotować. Awokado pokroić w plastry, pomidora w kostkę lub słupki. Na misce ułożyć szpinak. Na nim kolejno kaszę gryczaną, ciecierzycę, awokado, pomidora, migdały. Ciecierzycę skropić sokiem z cytryny. Całość polać oliwą z oliwek i posypać pestkami dyni.




Zobacz więcej na temat:

buddha bowlpomysły kulinarne


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE