Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Charakterystyka polskich produktów regionalnych


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Charakterystyka polskich produktów regionalnych


   Niemal każde państwo ma własne znamienne produkty żywnościowe, które charakteryzują dany obszar oraz tworzą element kultury i tradycji kulinarnej przebywającej tam ludności. Do produktów regionalnych w Polsce zalicza się m.in. miody, sery, kiełbasy i wędliny, niektóre owoce i warzywa, wypieki i produkty cukiernicze. Mają one wysoką jakość i swoimi atrybutami zdecydowanie przewyższają inne standardowe wyroby. Czym charakteryzują polskie produkty regionalne?

   Produkty tradycyjne są to produkty spożywcze chronione prawem Unii Europejskiej lub prawem polskim, produkowane z surowców tradycyjnych. Mają one tradycyjny skład bądź wytwarzane są w szczególny sposób. W Polsce wyroby tradycyjne zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, którą tworzy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aktualnie lista zawiera około 929 produktów. Natomiast Unia Europejska obejmuje ochroną produkty, nadając jedno z trzech oznaczeń:

- Gwarantowana Tradycyjna Specjalność,
- Chroniona Nazwa Pochodzenia,
- Chronione Oznaczenie Geograficzne.

   Produkt regionalny to, innymi słowy, wyrób "znanego pochodzenia". Ma wysoką jakość i swoimi atrybutami zdecydowanie przewyższa inne standardowe wyroby. Proces produkcji, przetwórstwa oraz prezentacji ma miejsce w rejonie powiązanym z danym towarem. Do produktów regionalnych w Polsce zalicza się m.in. miody, wędliny i kiełbasy, owoce, warzywa, polskie sery, wypieki i produkty cukiernicze.





Podział produktów wg Unii Europejskiej


   Zarówno wyroby regionalne, jak i tradycyjne są chronione patentami unijnymi. Dzięki nim można wyodrębnić i lepiej chronić odrębną tradycję kulinarną i kuchnie regionalne jaka jest dziełem wielu pokoleń zasiedlających dany region.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność

   Wyróżnienie przyznaje się towarom, które powstają z tradycyjnych półfabrykatów bądź odznaczają się tradycyjną metodą produkcji lub konwencjonalnym składem. Przykładami są: kiełbasa jałowcowa czy miody pitne.


Chroniona Nazwa Pochodzenia

   Certyfikat nadaje się wyrobowi, który pochodzi z określonego terytorium, natomiast jego nazwa dotyczy miejsca, w którym odbywa się produkcja. Przykłady produktów z takim oznaczeniem to: oscypek, andruty kaliskie, rogal świętomarciński czy miód kurpiowski.


Chronione Oznaczenie Geograficzne

   Certyfikat także dla wyrobów pochodzących z określonego regionu. W danym miejscu powinien zachodzić przynajmniej jeden z trzech procesów produkcji: wytwarzanie, przetwórstwo albo przygotowywanie produktu. Przykłady takich wyrobów to m.in.: kiełbasa lisiecka bądź cebularz lubelski.



Produkty regionalne w Polsce

Produkty cukiernicze i piekarnicze

Chleb prądnicki

   Pojedynczy bochenek z mąki żytniej może osiągać wagę nawet do 14 kg. Wyjątkowym atrybutem jest dojrzewanie tuż po upieczeniu - chleb nabiera pełnego smaku dopiero po 24 godzinach od wypieku. Produkowany jest w Krakowie.


Rogal świętomarciński

   Produkuje się go w Wielkopolsce (tylko w wybranych regionach) i w Poznaniu. Ma nadzienie z białego maku. Przyrządza się go tradycyjnie z okazji Dnia Świętego Marcina, który wypada 11 listopada.


Obwarzanek krakowski

   To rodzaj wytrawnego pieczywa, które ma średnicę kilkunastu centymetrów. Obwarzanek jest posypany solą, makiem oraz sezamem. Może być produkowany wyłącznie w Krakowie oraz w granicach powiatu wielickiego i krakowskiego.


Pierekaczewnik

   To potrawa w postaci zapiekanego ciasta z farszem wytrawnym (np. mięsno-warzywnym) lub słodkim (np. z suszonych śliwek, jabłek). Przysmak wywodzi się z Podlasia.


Andruty kaliskie

   Są to cienkie, lekko słodkie wafle, które wypieka się w Kaliskiem i Kaliszu już od początku XIX wieku. Powstają z mąki, wody, oleju rzepakowego i cukru.


Kołocz śląski

   Istnieje kilka rodzajów kołoczy: bez nadzienia lub z nadzieniem np. jabłkowym, serowym, makowym. Tradycja wypiekania tego specjału sięga okresu średniowiecza, kiedy z ciastem obchodzono się w szczególny sposób i podawano je na ważnych uroczystościach np. weselach.


Cebularz lubelski

   Ten pszenny placek sięga korzeniami kuchni żydowskiej. Ma średnicę od 15 do 20 cm. Cechą szczególną cebularza jest znajdujący się na jego powierzchni mak i pokrojona cebula. Wyrób wpisano na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.


Owoce

Jabłka grójeckie

   W 2011 roku wpisano je do unijnego wykazu jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. O wyjątkowych walorach tych owoców decydują nadzwyczajne warunki glebowe i klimat grójecczyzny. Jabłka grójeckie mają charakterystyczny rumieniec i są kwaskowate w smaku.


Truskawka kaszubska

   Za sprawą odpowiedniej gleby i klimatu, jaki panuje na Kaszubach, owoc ma głębszy zapach i jest dużo słodszy w porównaniu z truskawkami uprawianymi w innych obszarach.


Jabłka łąckie

   Owoce występują na obszarze Kotliny Łąckiej (powiaty: limanowski i nowosądecki). Są bardzo soczyste, mają również intensywny aromat i kwaśny smak.


Suska sechlońska

   Owoce śliwy domowej mają niezbyt słodki smak z wyczuwalnym aromatem i posmakiem wędzenia. Występują w rejonie Małopolski


Śliwka szydłowska

   Poddaje się ją trudnemu procesowi suszenia i wędzenia. Dzięki temu ma niepowtarzalny kolor i smak, a także specyficzny "dymny" aromat.


Wiśnia nadwiślanka

   Można ją spotkać w pasie nadwiślanym. Ma intensywną barwę, odrobinę cierpki i bardzo kwaskowaty smak. Znakomicie nadaje się do produkcji soków.


Warzywa

Fasola "Piękny Jaś"

   Uprawia się ją w Małopolsce (Dolina Dunajca). Odznacza się wysoką, na tle innych rodzajów, zawartością magnezu. Ma słodkawy smak.


Fasola korczyńska

   Ma duże ziarna i cienką skórkę. Jest bogactwem białka i składników mineralnych. Występuje w województwie świętokrzyskim.


Fasola wrzawska

   Uprawia się ją w kilku gminach w województwie podkarpackim. Swoją nazwę fasola zawdzięcza wsi Wrzawa, w której hoduje się odmianę warzywa. Fasola ma spore, nieco wydłużone i nerkowate nasiona, które odznaczają się delikatną teksturą i słodkim smakiem.


Sery

Oscypek

   To ser wędzony o twardej strukturze, który wyrabia się z mleka owczego od maja do września. Pochodzi z niektórych gmin na Śląsku i w Małopolsce.


Redykołka

   Rodzaj sera, którego produkcja odbywa się na Podhalu. Powstaje z mleka owczego niepasteryzowanego.


Wielkopolski ser smażony

   Jest chronionym produktem regionalnym wytwarzanym z mleka krowiego. Ser jest dostępny w dwóch wariantach: bez dodatków (naturalny) i z kminkiem.


Bryndza podhalańska

   To ser podpuszczkowy o miękkiej strukturze, który wyrabia się z mleka owczego. Produkuje się go w okresie od maja do września - jedynie na Podhalu, z tego względu jest uznawany jako nieodłączny element kuchni podhalańskiej. Ma mocny, słony smak.


Ser koryciński

   Miejscowy ser podpuszczkowy z mleka krowiego, do którego dodaje się zioła, przyprawy i czosnek. Produkuje się go na Podlasiu, w trzech powiatach: Suchowola, Janów i Korycin.


Mięso i wędliny

Kiełbasa myśliwska

   Pieczona kiełbasa wywodzi się z województwa lubuskiego. Wpisano ją do rejestru produktów tradycyjnych w grupie produktów mięsnych. W jej specyficznym smaku można wyczuć przyprawy, takie jak: jałowiec czy czosnek.


Krupnioki śląskie

   To połączenie wieprzowiny z podrobami, krwią, kaszą gryczaną bądź jęczmienną. Wyrabia się je na terenie dwóch województw: opolskiego i śląskiego.


Kiełbasa jałowcowa

   Jest wyrabiana z wieprzowiny. Ma formę cienkich pętek. Mięso jest ręcznie krojone, a potem konserwowane w soli i przyprawach (pieprz czarny, czosnek, jałowiec). Kiełbasa ma ciemnowiśniowy kolor, a po jej przekrojeniu widać części mięsa i cząstki jałowca.


Jagnięcina podhalańska

   Ten rodzaj mięsa otrzymuje się z owiec rasy górskiej i cakiela podhalańskiego. Zwierzęta są wypasane metodami naturalnymi. Mięso odznacza się soczystością i delikatnością. Zostało zapisane w rejestrze jako "Chronione Oznaczenie Geograficzne".


Kiełbasa lisiecka

   Powstaje z mięsa wieprzowego. Ma wyraźny smak, który zawdzięcza dodatkowi czosnku, soli i mielonego białego pieprzu. Wędlinę poddaje się procesowi wędzenia - używa się drewna bukowego lub olchowego. Kiełbasa pochodzi z województwa małopolskiego


Miody

Miód kurpiowski

   Ma mocny zapach z charakterystycznym, korzennym smakiem. Może mieć dodatek spadzi.


Miody pitne (trójniak, półtorak, czwórniak, dwójniak)

   Otrzymywane w procesie fermentacji wody i miodu pszczelego. Odmiany miodu różnią się między sobą czasem leżakowania i zawartością alkoholu. Zostały wpisane przez Komisję Europejską jako "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność".


Podkarpacki miód spadziowy

   Ma formę skrystalizowaną bądź płynną. Jest wytwarzany ze spadzi, którą zbierają pszczoły z jodły pospolitej, z regionu Podkarpacia. Nektar przybiera odcień od ciemnobrązowego z zielonkawymi odcieniami aż do niemal czarnego przed krystalizacją.


Miód drahimski


   Za sprawą wysokiej zawartości pyłku i cukrów miód ma intensywny smak. Pochodzi z dwóch powiatów: szczecineckiego i drawskiego.


Miód wrzosowy

   Jest lekko słodki, ma gęstą konsystencję i wrzosowy zapach. Pochodzi z Borów Dolnośląskich.


Miód z Sejneńszczyzny

   Jest to miód nektarowy, który ma ciemnożółtą barwę i nieco mętny wygląd. Pozyskuje się go od maja do sierpnia.




Zobacz więcej na temat:

produkty regionalnekuchnia polska


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE