Kasza jaglana to jeden z najlepszych produktów w polskiej kuchni - jest tania i pełna wartości odżywczych. Posiada również ciekawy smak i właściwości kulinarne - umożliwiające na wykorzystanie jej na różne sposoby i dodanie nowych przepisów kulinarnych do naszego menu.
Kasza jaglana posiada ciekawe wartości odżywcze i właściwości lecznicze - zawiera między innymi krzemionkę, której szczególnie potrzebują nasze włosy i paznokcie, działa ocieplająco, więc świetnie sprawdzi się jako śniadanie przed wyjściem do pracy. Posiada również właściwości alkalizujące, a więc sprzyja odkwaszaniu organizmu. Dodatkowo jest bogata w witaminy z grupy B oraz wartościowe minerały takie jak: magnez, żelazo, cynk, selen i wspomniany już rzadko występujący krzem. Poznajmy zatem ciekawe sposoby na wykorzystanie kaszy jaglanej w kuchni!
|
|
Budyń
Jaglanka świetnie sprawdza się w roli budyniu! Wystarczy ugotowaną kaszę zmiksować na gładko z mlekiem (świetnie sprawdzi się też napój roślinny, np. kokosowy, który doda ciekawego aromatu). To baza - możemy do niej dodawać różne produkty dla uzyskania innych smaków. Do zrobienia budyniu czekoladowego można użyć kakao i miodu, do orzechowego np. orzechów laskowych czy masła orzechowego. Sezonowo przygotujemy przepyszny budyń na bazie kaszy i truskawek, borówek, jagód, malin, porzeczek. Można również zostać przy wersji tradycyjnej i na końcu polać budyń domowym syropem malinowym lub jagodami w syropie. Taki budyń jest bombą witaminową i mineralną i z pewnością będą się nim zajadać wszyscy - zarówno dorośli, jak i dzieci.
Ciasto
Kasza jaglana po ugotowaniu jest lepka, więc świetnie sprawdzi się także w roli ciasta. Istnieje wiele przepisów na taki deser, najprostsze ciasto można wykonać dodając do kaszy nieco mąki, jabłka lub suszone morele (uwodnione), miód, masło klarowane i cynamon, tworząc w ten sposób alternatywę dla szarlotki. Ciekawą opcją jest również sezonowe ciasto z dodatkiem świeżej żurawiny lub z czekoladą.
Naleśniki
Kaszę jaglaną można zmielić na mąkę. Świetnie nada się na zrobienie wytrawnych naleśników z warzywami. Szczególnie dobrze pasuje do szpinaku podsmażonego z czosnkiem i sera feta. Jeśli lubisz mięso, do takiego zestawienia będzie pasować również kurczak w ziołach. Mąkę z kaszy jaglanej można również wykorzystać do słodkich placuszków z miodem i owocami.
Klopsiki
Świetną alternatywą dla mięsnych klopsików są te wykonane z kaszy jaglanej. Ugotowaną kaszę zmiel w maszynce, wymieszaj z cebulą i dopraw. Warto dodać nieco mąki, ponieważ będzie łatwiej uformować klopsiki. Następnie można je upiec lub usmażyć i podać z sosem pomidorowym.
Lody
Lody z kaszy? To bardzo proste. Kaszę gotujemy, mieszamy z napojem roślinnym (np. owsianym), miodem i olejem kokosowym. Na tym etapie można również wybrać podstawę smakową - lody będą dobrze smakować z sezonowymi owocami, np. borówkami, jagodami, malinami czy porzeczkami. Miksujemy wszystko na gładko i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Kluski
Kluski najczęściej kojarzą się z tymi leniwymi z dzieciństwa, podanymi ze śmietaną i cukrem. Jeśli szukasz alternatywy dla wyłącznie mącznych produktów lub chcesz zrobić zdrowsze kluski, wystarczy zblendować ugotowaną kaszę, dodać mąkę kukurydzianą i miód, a następnie na stolnicy uformować kluski i gotować je w lekko osolonej wodzie. Gotowe kluski warto podać na słodko - z dodatkowym miodem, owocami, czy nawet wspomnianą wcześniej śmietaną (zamiennikiem dla niej może być śmietanka kokosowa lub owsiana).
Pasztet wegetariański
Dobry, domowy pasztet bez sztucznych dodatków do żywności z pewnością lepiej sprawdzi się na kanapce niż gotowe produkty z supermarketów. Istnieją setki przepisów na pasztet wegetariański z kaszą jaglaną - najprostszy wykonasz gotując kaszę na bulionie i dodając do niej warzywa korzenne (marchewka, seler), możesz też kombinować z pieczarkami, suszoną żurawiną, czy dynią i zmielonymi migdałami.
Zamiast makaronu
Kasza jaglana jest dobrym zamiennikiem ryżu i makaronu w zupie pomidorowej - nie tylko jest od nich zdrowsza, ale również nadaje ciekawego smaku. Można ją wykorzystać także w krupniku zamiast tradycyjnej kaszy jęczmiennej.
Istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej - nie musi kojarzyć się tylko z dodatkiem do mięsa i surówki. Warto korzystać z niej jak najczęściej, ponieważ jest bardzo zdrowa i nie znudzi się szybko dzięki różnorodnym przepisom.