Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Czy warto kupować mieszanki przypraw?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czy warto kupować mieszanki przypraw?


   Gdy nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie potraw, dajemy się niekiedy skusić na zakup tzw. gotowców, czyli produktów wymagających jedynie odgrzania lub innej niezbyt czasochłonnej i wymagającej niewielkiego wysiłku obróbki.

   Między zupą ze słoika czy pizzą do odgrzania w piekarniku a obiadem przygotowanym w pełni we własnym zakresie mamy jeszcze wiele innych pośrednich możliwości. Niektóre z nich oferują różnego rodzaju mieszanki przypraw. Pozwalają one bowiem na łatwe doprawienie czy finalne "dopieszczenie" naszego dania, a więc skracają czas jego przygotowania bez jednoczesnego skazywania nas na spożywanie konserwantów, barwników i innych chemicznych dodatków znajdujących się w daniach gotowych. Czy jednak na pewno?





Rodzaje mieszanek przypraw

   Mówiąc o mieszankach przypraw (i ziół), wyróżnić wśród nich należy:

- naturalne mieszanki ziół (np. zioła prowansalskie)
- mieszanki przypraw do mięs i innego rodzaju dań ciepłych (np. curry, przyprawy do kurczaka, ryb, chilli con carne itd.)
- mieszanki do sosów do sałatek
- mieszanki przypraw do ciast i innych słodkich wypieków, piwa, herbaty lub kawy (np. przyprawa do piernika).



Na co zwracać uwagę podczas zakupu mieszanek przypraw?

   Wybierając mieszanki przypraw, uwagę należy zwracać przede wszystkim na ich skład. O ile w przypadku naturalnych mieszanek ziołowych zwykle nie musimy się martwić o ewentualną zawartość barwników, przeciwutleniaczy czy stabilizatorów w produkcie, to w przypadku pozostałych rodzajów mieszanek sprawa wygląda już zgoła inaczej.

   Warto np. zwracać uwagę na to, czy w danej mieszance znajduje się sól oraz jeśli tak, jaka jest jej w niej zawartość. Pamiętajmy, że lista składników każdej mieszanki skonstruowana jest w ten sposób, iż rozpoczyna się od przyprawy, której jest w mieszance najwięcej, i kończy na tej, której jest w niej najmniej. Znajomość, nawet orientacyjna, zawartości soli w danej mieszance jest ważna nie tylko dla osób, które z jakiś powodów starają się ograniczyć jej ilość w codziennej diecie, ale także dlatego, że pozwala oszacować, czy danie powinno się dodatkowo dosalać, czy nie. Jeśli posolimy naszych gulasz czy piersi z kurczaka przed dodaniem doń słonej mieszanki, możemy bardzo się rozczarować podczas posiłku.

   Unikać powinniśmy za to mieszanek, w składzie których znajdują się barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu (np. glutaminian sodu) czy sztuczne aromaty. Mieszanki "ulepszone" chemicznie są najczęściej zdecydowanie tańsze, stąd wybiera się je stosunkowo często. Warto jednak czytać ich skład i jeśli znajdują się w nich inne niż naturalne składniki, po prostu odkładać je na półkę. W żywności, powietrzu i wodzie jest już zdecydowanie zbyt dużo toksyn, żeby dodatkowo przyjmować je w przyprawach.

   Osoby unikające produktów wysokoglikemicznych powinny również sprawdzać, czy mieszanki, które zamieszają kupić, nie zawierają w sobie cukru bądź mąki czy skrobi kukurydzianej. Choć uwaga ta dotyczy głównie przypraw do ciast i kawy, niektóre przyprawy do dań mięsnych czy warzywnych (cukier znajduje się nadzwyczaj często w dressingach do sałatek) również wzbogacone są o tego typu składniki.

   Czytanie listy składników mieszanek jest również ważne dla wszystkich alergików. Jeśli cierpimy na nietolerancje pokarmowe czy jesteśmy uczuleni na dane produkty spożywcze, zawsze sprawdzajmy, czy dana mieszanka nie zawiera jakiejś ich domieszki. Osoby cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego powinny również wystrzegać się granulowanego czosnku czy suszonej cebuli.

   Na zakończenie warto również wspomnieć o tym, iż nie warto kupować przypraw na wyprzedażach tzw. końcówek, tj. wtedy, gdy zbliża się ich ostateczny termin przydatności do spożycia. Nieświeże przyprawy pozbawione są tak swego aromatu, jak i właściwości.



Czy warto kupować mieszanki przypraw?

   Mieszanki przypraw są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą zaoszczędzić w kuchni trochę czasu lub nie znają się na szeroko rozumianej sztuce kulinarnej na tyle, by dobrze dobierać przyprawy do przygotowywanych dań - pamiętajmy, że produkty charakterystyczne dla danej kuchni wymagają zastosowania innych przypraw, tak jak różne mięsa doprawia się w różny sposób. Pamiętajmy jednak, że, aby w pełni korzystać z płynących z używania mieszanek korzyści, wybierać należy tylko te wysokiej jakości, naturalne i stosunkowo świeże.




Zobacz więcej na temat:

przyprawymieszanki przypraw


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE