Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Desery na bazie warzyw - czy można zrobić pyszny creme brulee z dyni?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Desery na bazie warzyw - czy można zrobić pyszny creme brulee z dyni?


   Wśród dietetycznych trendów rozkwita awangardowa tendencja do przyrządzania deserów na bazie warzyw. I wcale nie chodzi tu o marchewkowe ciasto czy sernik z dodatkiem ziemniaków.

   Mistrzowie awangardowych deserów z warzyw przyrządzają creme brulee na bazie dyni czy brukselki. W Niemczech furorę robią desery przyrządzane z awokado - trufle, ciasta i babeczki. Mistrzem w ich przyrządzaniu jest Tobias Stegmann. Podobny trend można zaobserwować w Stanach Zjednoczonych i coraz częściej w Polsce.





Awokado i czekolada

   Tobias Stegmann przyrządza desery na bazie awokado, czekolady i brązowego cukru (choć nie jest on wiele zdrowszy on białego cukru). Stara się, żeby przygotowywane przez niego przysmaki prezentowały się równie kusząco jak tradycyjne desery i równie dobrze smakowały. Przewagą deserów z awokado nad tradycyjnymi jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Poza tym, zawierają one mniej cukrów prostych. Jednym słowem są zdrowsze i słodkie, więc zjemy ich tyle samo co zwykle. Niemniej dostarczymy organizmowi mniej kalorii.



Japońskie desery - sałatki

   Myślicie, że nie można zrobić sałatki, która wygląda jak tort, albo inny przysmak? Dla Japończyków nie jest to wyzwanie. W japońskich restauracjach można zjeść ciasto, które zostało przygotowane na bazie warzyw. Zazwyczaj łączy się je za pomocą jajek, alb umieszcza w deserowych pucharkach. Trzeba przyznać, że wyglądają bardzo apetycznie i zachęcają do wprowadzenia więcej warzyw d codziennego jadłospisu.



Awangardowe desery warzywne w Polsce

   W Polsce nurt awangardowych deserów warzywnych jest ściśle związany z wegańskim jedzeniem. Wegańskie desery nie zawierają ani jajek, ani cukru, ani mąki. Przyrządza się je głównie na bazie sojowych wyrobów i warzyw oraz nasion i orzechów. Wykorzystuje się oczywiście także owoce - zarówno świeże, jak i suszone. O ile w nich żadnej awangardy nie ma, to już wykorzystanie jarmużu i innych rodzajów sałat jest ogromnym wyzwaniem i takie desery także można spotkać w niektórych restauracjach wegańskich prosperujących w dużych miastach.



Creme brulee - z dyni czy brukselki?

   Wytworne desery, takie jak torty, tiramisu, czy choćby creme brulee również mogą być przyrządzane na bazie warzyw. Konsystencja i wygląd kremu z francuskiego stołu są bardzo podobne do warzywnej "podróbki". Warzywny krem jest oczywiście zdrowszy i mniej kaloryczny. Naszym faworytem jest creme brulee z dyni.



Przepis na creme brulee z dyni

Składniki:

- 2 szklanki jogurtu greckiego lub bałkańskiego 3% tłuszczu
- 3 żółtka (lekko wymieszane)
- 2 jajka (lekko wymieszane)
- pół szklanki cukru (do deseru)
- 250 g puree z dyni
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ćwierć łyżeczki soli
- ćwierć szklanki cukru brązowego (do karmelizacji)


Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. W małym naczyniu umieszczonym na średnim ogniu podgrzej jogurt aż do momentu, gdy na jego powierzchni zaczną się tworzyć bąbelki. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw na bok.

2. W międzyczasie, w miseczce, zmieszaj żółtka jaj, cukier (ten do deseru), puree z dyni, cynamon, imbir i sól. Zmiksuj je mikserem do momentu całkowitego połączenia składników. Powoli wmieszaj do masy dyniowej gorący jogurt - użyj trzepaczki.

3. Masę wlej do foremek (kokilek), wypełniając tylko 85% ich objętości. Piecz w 180 stopniach ok. 50-60 minut.

4. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na co najmniej 1 godzinę.

5. Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Krem posyp cukrem i wstaw pod grill na około 1-2 minuty, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje.



   O ile jednak można oszukać oko, to kubków smakowych już nie. Miłośnicy deserów i słodyczy raczej nie dadzą się skusić na warzywne desery alternatywne. Dla osób, które chcą być fit i lubią awangardę w kuchni takie przysmaki to strzał w dziesiątkę.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE