Dzisiaj jest: Czwartek, 06.08.2020 Imieniny: Sławy i Jakuba



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Deski do krojenia - drewniana, plastikowa, a może inna?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Deski do krojenia - drewniana, plastikowa, a może inna?


  Wybierając deskę do krojenia warto wiedzieć, która jest najbardziej trwała i odpowiednia do kuchni. Współcześnie gama tych produktów jest szeroka i zróżnicowana pod względem materiału, z jakiego zostały wykonane.

   Podczas przyrządzana różnych potraw można sobie uzmysłowić, jak ważny jest wybór materiałów, z jakich jest wykonana deska. Jeżeli została właściwie dobrana ułatwia prace w kuchni. Wśród desek do krojenia dominują produkty wykonane z drewna i plastiku. Poza nimi mamy do wyboru także bambusowe, szklane, marmurowe i stalowe produkty.





Drewniane deski

   Drewno charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi. Ponadto, wszelkie rysy i zarysowania powstałe podczas krojenia mogą się do pewnego stopnia same zasklepiać. Poleca się wybór desek w dobrej jakości twardego drewna. W związku z tym warto poszukać deski z dębu, jesionu, gruszy, akacji i wiśni. Jeszcze twardsze są drewno buku, grabu, grochodrzewu i cisu. Z kolei heban, kokos i gwajak nie mają sobie równych. Nie warto wybierać desek wykonanych z bardzo miękkich gatunków drzew (np. osika, jodła, limba, wierzba, topola), ani miękkich (np. jałowiec, olcha, brzoza, sosna). Drewno o średniej twardości sprawdzi się lepiej, ale nie tak dobrze jak wymienione wcześniej (np. orzech, sosna czarna, wiąz, lipa). Wadą desek drewnianych jest wchłanianie zapachów, trudność w utrzymaniu w czystości i mała odporność na temperaturę.



Deski z plastiku

   Drugie pod względem popularności są deski wykonane z plastiku. Z reguły wykorzystuje się polietylen. Zaletą desek wykonanych z plastiku jest łatwość utrzymania w czystości, odporność na temperatury i odporność na wchłanianie zapachów. Do wad plastikowych desek należy brak właściwości antybakteryjnych i zdolności do samozasklepiania się rys i zarysowań. Decydując się na deski z plastiku trzeba pamiętać o tym, aby wybrać kilka egzemplarzy i stosować je do krojenia różnych grup żywności, np. inne do mięsa, inne do warzyw i owoców.



Szklane deski kuchenne

   Deska kuchenna wykonana ze szkła jest niedroga i łatwo utrzymać ją w czystości. Niemniej podczas krojenia warzyw i twardszych produktów mogą tworzyć się drobinki szkła. Wynika to z intensywnego kontaktu ostrza z deską. Ostry nóż ślizgający się pod desce nie jest zbyt wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem. Deska szklana nie jest antybakteryjna i nie jest w stanie sama się regenerować.



Deska z marmuru

   Marmurowe deski posiadają takie same wady i zalety, co szklane deski kuchenne. Nie nadają się one do krojenia twardych produktów. Kupując deskę z marmuru warto od razu wybrać ceramiczny nóż. Wówczas można ograniczyć wady tego materiału. Deska marmurowa bardzo dobrze sprawdza się także podczas serwowania potraw. Deska do krojenia wykonana z marmuru nie jest w stanie samodzielnie się regenerować.



Deska ze stali

   Stalowa deska charakteryzuje się tym, że łatwo utrzymać ją w czystości. Nie sprawia ona także problemów podczas konserwacji. Niemniej jednak szybko ulega zarysowaniom. Stal nie jest antybakteryjna, ani nie potrafi się samodzielnie regenerować.



A może deska z bambusa?

   Bambusowe deski do krojenia sprawiają wrażenie zrobionych z drewna. Nic bardziej mylnego, bo są one wyprodukowane z trawy, która została odpowiednio sprasowana pod dużym ciśnieniem. Poprzeczne ułożenie włókien powoduje, że płyny powstałe w wyniku krojenia nie wsiąkają w niego. Bambus jest równie twardy, jak twarde gatunki drewna. Poza tym jest dostępny w niskiej cenie, co niejako rekompensuje szybkie niszczenie się desek. Schnie szybciej niż drewno i posiada wszystkie zalety drewna, ale nie posiada jego wad.



Jakie są najlepsze deski do krojenia? Jakie polecamy?

   Podsumowując powyższe rozważania można stwierdzić, że deski wykonane z bambusa i twardego drewna najlepiej sprawdzają się w kuchni. Możemy używać ich do krojenia różnych rodzajów produktów. Dobrze pełnią rolę podstawki pod gorące naczynia oraz chronią meble przed zniszczeniem. Tradycyjne drewniane deski występują teraz w różnych kształtach. Posiadają otwory, uchwyty i wyżłobienia, aby ułatwić przygotowywanie posiłków. Niektóre deski do krojenia są wyposażone w dodatkowe nóżki. Wadą deski drewnianej jest to, że pozostawiona w wodzie i namoczona traci właściwości antybakteryjne. Dlatego też należy od razu czyścić je po użyciu i wytrzeć do sucha. Można natrzeć nową deską oliwą z oliwek lub olejem. W ten sposób można ją łatwo zakonserwować. Drewniane deski szybko wchłaniają zapachy, ale można tego uniknąć posypując jej powierzchnię sodą oczyszczoną.



Jak zabezpieczyć i dbać o deski drewniane i bambusowe i jak pozbyć się plam i zapachów?

   Jeśli chcemy, aby deski drewniane i bambusowe służyły nam jak najdłużej wystarczy, że pierwszym użyciem odpowiednio ją zaimpregnujemy, a w trakcie użytkowania będziemy pamiętać o kilku czynnościach konserwacyjnych:

- przed pierwszym użyciem wskazane jest zaimpregnowanie deski i wsmarowanie w nią oleju mineralnego bądź też roślinnego, przynajmniej 2 razy czekając, aż dobrze wsiąknie po drugim wsmarowaniu (około po 12-24 h) z reguły będzie można taką deskę użyć już na drugi dzień
- po umyciu kładziemy ją pionowo by ociekła z wody i trzymamy dala od źródeł ciepła (kuchenka, kaloryfer)
- kiedy kroimy soczyste owoce i warzywa, które wydzielają dużo soku, staramy się na bieżąco nadmiar soku wycierać papierowym ręcznikiem, tak aby jak najmniej wsiąkał w deskę
- nigdy nie wolno namaczać deski drewnianej, czy też bambusowej, gdyż szybko chłoną wodę, a wysychając mogą łatwo popękać
- po każdym użyciu staramy się przemywać deskę cytryną, octem lub sodą, to pozwoli zachować ją w jeszcze większej czystości
- do mycia staramy się nie używać detergentów (np. płyn do mycia)
- raz na 1-2 miesiące pamiętajmy o impregnowaniu olejem mineralnym lub roślinnym (polecamy olej kokosowy, który posiada właściwości antybakteryjne, jednak należy go wymieszać z olejem płynnym, ponieważ olej kokosowy ma stałą konsystencję i nie właściwie wsmarowany może zjełczeć)

   Aby pozbyć się zapachów i plam, które wniknęły w deskę podczas użytkowania, można umytą deskę posypać grubo solą i zostawić na noc. Sól idealnie dezynfekuje, likwidując przy tym zapachy i plamy, lekko rozjaśnia drewno jednocześnie wysuszając wnętrze deski. Następnego dnia należy spłukać sól i wysuszyć. Przy "zaawansowanych" plamach, ostatecznie można ją namoczyć na noc w wodzie z octem. Po wysuszeniu w obydwu przypadkach należy deskę do krojenia zaimpregnować.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE