Gofry, racuchy i tym podobne przysmaki, które w mgnieniu oka znikają z talerzy można przyrządzić nie tylko na bazie pełnoziarnistej mąki, albo mąki wytworzonej z orzechów. Warto wypróbować także płatki owsiane, które są bardzo bogate w błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, a tym samym korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i utrzymanie szczupłej sylwetki.
Płatki owsiane są produkowane z łuskanego ziarna owsa siewnego. Oprócz błonnika rozpuszczalnego (w tym dobroczynnego beta glukanu) i nierozpuszczalnego zawierają one zdrowe kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, oleinowy) oraz dużo białka roślinnego. Płatki owsiane są także bogate w witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także w minerały, w tym potas, magnez, żelazo, selen, cynk, krzem, mangan i miedź. Ze względu na bogatą wartość odżywczą płatki owsiane są ważnym składnikiem jadłospisu diet odchudzających, które są jednocześnie zbilansowane, w profilaktyce cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. W codziennej diecie ten produkt może zastąpić na przykład mąkę. Większość poniżej przedstawionych przepisów opiera się na smażeniu, a smażenie jak wiadomo nie jest zdrową obróbką kulinarną, szkodliwość tą można zmniejszyć używając odpowiedniego tłuszczu do smażenia, a więc masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego.
|
|
Gofry z owsianki
Płatki owsiane mogą posłużyć jako baza do ciasta gofrowego. Do przyrządzenia ciasta gofrowego potrzebujesz:
- 1 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki migdałów
- 1 jajo
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru, szczypta soli
Zmiel orzechy i płatki owsiane na proszek używając blendera. Jeżeli będą zbyt duże kawałki ciasto będzie się rozpadać. Dodaj pozostałe suche składniki. Zmiksuj jajo i jogurt naturalny, a następnie dodaj suche składniki i zmiksuj całość na gładką masę. Rozgrzej gofrownicę posmarowaną tłuszczem i smaż gofry, aż będą lekko brązowe i chrupiące. Podawaj gofry z dowolnymi dodatkami.
Racuchy na bazie płatków owsianych
Klasyczne racuchy są smażone na głębokim oleju. W tej wersji będą smażone na patelni. Do przyrządzenia racuchów potrzebne będą takie składniki, jak:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki mleka migdałowego
- pół banana
- 2 gruszki starte na tarce
- cynamon i brązowy cukier (według uznania),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło klarowane lub olej kokosowy nierafinowany do smażenia
Do blendera przełóż płatki owsiane, cynamon, cukier i proszek do pieczenia. Po zblendowaniu wszystkich składników połącz je z mlekiem roślinnym, bananem i jabłkiem. Po uzyskaniu ciasta o jednolitej konsystencji smaż racuchy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
Placki jabłkowo-owsiane
Alternatywą dla owsianki z jabłkami są placki przygotowane na bazie jabłek i owsianki. Do przygotowania placków potrzebujesz:
- 1 jajo
- 1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
- 3 starte jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- odrobina mleka lub maślanki (gdyby ciasto wyszło za gęste)
Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki lub zmiksowanych płatków owsianych.
Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę i smaż na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Naleśniki na bazie płatków owsianych
Do przyrządzenia naleśników na bazie płatków owsianych potrzebne będą:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka zmiksowanych na proszek płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta soli
- olej kokosowy nierafinowany
Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Smaż na oleju kokosowym z obu stron, na złoty kolor. Podawaj z jogurtem i świeżymi owocami lub z musem owocowym przyrządzonym na bazie ulubionych, sezonowych owoców.
Koktajl na bazie banana, brzoskwini i płatków owsianych
Jeżeli lubisz płynne śniadania i przekąski, koniecznie wypróbuj tej przepis. Do przygotowania sycącego koktajlu potrzebujesz:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 banan
- 1 brzoskwinia
- 2 daktyle
Wystarczy zblendować wszystkie składniki na gładką masę i gotowe.
Zblendowane na proszek płatki owsiane z powodzeniem zastępują mąkę w wielu tradycyjnych przepisach. Można wykorzystać je także do wzbogacenia koktajli owocowych, które dzięki płatkom owsianym zawierają więcej błonnika, a tym samym są bardziej sycące.