Dzisiaj jest: Niedziela, 13.10.2024 Imieniny: Edwarda i Teofila



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gorgonzola - włoski ser pleśniowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Gorgonzola - włoski ser pleśniowy




  Gorgonzola to włoski niebieski ser pleśniowy, który zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. Jest to miękki, dojrzewający ser, pokryty czerwono-czarną skórką, a wewnątrz przerośnięty niebieskawymi żyłkami pleśni, nadającymi mu ostrą, grzybowo-pikantną nutę. Gorgonzola to odpowiedź Włochów na szlachetny francuski ser Roquefort - oba wyroby mają ponad tysiącletnią tradycję i uchodzą za ideał serów z niebieską pleśnią.





   Podobnie jak w przypadku roqueforta, za odkryciem gorgonzoli stoi romantyczna legenda, według której zakochany mleczarz z roztargnienia dodał świeży ser do naczynia, w którym znajdował się dojrzały skrzep, w wyniku czego pomiędzy dwoma warstwami pojawiła się zielona pleśń.

   Gorgonzolę produkuje się z mleka krowiego w dwóch wariantach: dolce - miękkiej, lekko słodkiej i aromatycznej oraz piccante - bardziej dojrzałej, twardszej i ostrzejszej w smaku. Po otwarciu ser najlepiej przechowywać do 14 dni później produkt kruszeje i nabiera ostrego smaku.



Ser gorgonzola - do czego podawać

   Gorgonzola to ser, który doskonale sprawdzi się w różnych potrawach kuchni włoskiej. Może być wykorzystywany jako składnik kanapek, zapiekanek, pizzy, sałatek, a także jako baza sosu serowego, który idealnie nada się jako dip do przekąsek. Roztopiona gorgonzola świetnie komponuje się z makaronem, mięsem, grzybami, a nawet owocami, takimi jak gruszki czy kaki.



Przepisy z gorgonzolą

   Wykorzystanie gorgonzoli w kuchni pozwala poprawić smak każdej potrawy, można ją dodać do niemal wszystkiego, ale szczególnie dobrze smakuje w tych daniach:

Kurczak w sosie - nietuzinkowy pomysł na przygotowanie klasycznego mięsa drobiowego, danie jest przepyszne i pożywne.
Makaron z serem - to szybkie i proste do przygotowania danie w iście włoskim stylu.
Pizza - pikantny włoski ser fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do włoskiego placka.
Gnocchi z gorgonzolą - kolejna propozycja, która przywodzi na myśl słoneczną Italię. Danie można także spolonizować, wykorzystując kopytka zamiast gnocchi.

   Gorgonzola to wspaniały, wonny i smakowity ser, który każdej potrawie dodaje wyjątkowego charakteru. Wypróbuj zebrane przez nas przepisy z gorgonzolą, aby się o tym przekonać - zwykle wystarczy niewielka ilość sera, by odmienić całe danie, nadać mu głębi smaku i uczynić bardziej wyszukanym.

   Wskazówka: Sos gorgonzola powinien mieć jednolitą, gęstą konsystencję. Pod koniec przygotowywania pozwól mu się lekko zagotować, ale nie zapominaj o mieszaniu sosu drewnianą łyżką. Unikaj dodawania dużej ilości aromatycznych ziół czy czosnku, ponieważ gorgonzola sama w sobie ma wyraźny smak, więc łatwo przesadzić z przyprawami.




Zobacz więcej na temat:

gorgonzolasery pleśniowe


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE