Gorgonzola to włoski niebieski ser pleśniowy, który zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. Jest to miękki, dojrzewający ser, pokryty czerwono-czarną skórką, a wewnątrz przerośnięty niebieskawymi żyłkami pleśni, nadającymi mu ostrą, grzybowo-pikantną nutę. Gorgonzola to odpowiedź Włochów na szlachetny francuski ser Roquefort - oba wyroby mają ponad tysiącletnią tradycję i uchodzą za ideał serów z niebieską pleśnią.
|
|
Podobnie jak w przypadku roqueforta, za odkryciem gorgonzoli stoi romantyczna legenda, według której zakochany mleczarz z roztargnienia dodał świeży ser do naczynia, w którym znajdował się dojrzały skrzep, w wyniku czego pomiędzy dwoma warstwami pojawiła się zielona pleśń.
Gorgonzolę produkuje się z mleka krowiego w dwóch wariantach: dolce - miękkiej, lekko słodkiej i aromatycznej oraz piccante - bardziej dojrzałej, twardszej i ostrzejszej w smaku. Po otwarciu ser najlepiej przechowywać do 14 dni później produkt kruszeje i nabiera ostrego smaku.
Ser gorgonzola - do czego podawać
Gorgonzola to ser, który doskonale sprawdzi się w różnych potrawach kuchni włoskiej. Może być wykorzystywany jako składnik kanapek, zapiekanek, pizzy, sałatek, a także jako baza sosu serowego, który idealnie nada się jako dip do przekąsek. Roztopiona gorgonzola świetnie komponuje się z makaronem, mięsem, grzybami, a nawet owocami, takimi jak gruszki czy kaki.
Przepisy z gorgonzolą
Wykorzystanie gorgonzoli w kuchni pozwala poprawić smak każdej potrawy, można ją dodać do niemal wszystkiego, ale szczególnie dobrze smakuje w tych daniach:
• Kurczak w sosie - nietuzinkowy pomysł na przygotowanie klasycznego mięsa drobiowego, danie jest przepyszne i pożywne.
• Makaron z serem - to szybkie i proste do przygotowania danie w iście włoskim stylu.
• Pizza - pikantny włoski ser fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do włoskiego placka.
• Gnocchi z gorgonzolą - kolejna propozycja, która przywodzi na myśl słoneczną Italię. Danie można także spolonizować, wykorzystując kopytka zamiast gnocchi.
Gorgonzola to wspaniały, wonny i smakowity ser, który każdej potrawie dodaje wyjątkowego charakteru. Wypróbuj zebrane przez nas przepisy z gorgonzolą, aby się o tym przekonać - zwykle wystarczy niewielka ilość sera, by odmienić całe danie, nadać mu głębi smaku i uczynić bardziej wyszukanym.
Wskazówka: Sos gorgonzola powinien mieć jednolitą, gęstą konsystencję. Pod koniec przygotowywania pozwól mu się lekko zagotować, ale nie zapominaj o mieszaniu sosu drewnianą łyżką. Unikaj dodawania dużej ilości aromatycznych ziół czy czosnku, ponieważ gorgonzola sama w sobie ma wyraźny smak, więc łatwo przesadzić z przyprawami.