Pasty kanapkowe to zdrowa odmiana dla pasztetów, serków i innych wysoko przetworzonych produktów, które często wykorzystujemy do przyrządzania kanapek. Proponujemy spróbować, jak smakują trzy zdrowe pasty kanapkowe - hummus, baba ghanoush i ful medames.
Każda z trzech past ma inną recepturę, inny smak i inną historię. Łączy je to, że korzystnie wpływają na zdrowie i można je przyrządzić w bardzo prosty sposób. Hummus cieszy się obecnie największą popularnością. Baba ghanoush i ful medames są raczej mało znane, ale z pewnością warte uwagi. Można podawać je z pieczywem pełnoziarnistym, z chlebkiem pita, bagietką, albo innym dowolnym rodzajem pieczywa - z każdym smakują wyśmienicie.
|
|
Hummus - pasta z ciecierzycy i tahini
Hummus wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jego działanie polega na poprawie trawienia, unormowaniu lipodogramu, walce z nowotworami oraz regulowaniu poziomu cukru we krwi. Poza tym, hummus dostarcza dużej dawki żelaza, więc jest dobrym sposobem na zapobieganie anemii. Hummus jest cennym źródłem błonnika pokarmowego i białka. Co ciekawe, dokładnie to samo można powiedzieć na temat pozostałych propozycji - ful medames i baba ghanoush również zawierają podobne składniki odżywcze.
Przepis. Do przygotowania jednej porcji humusu potrzebujesz takich składników, jak:
- 200 g ciecierzycy lub (wersja mniej wartościowa odżywczo) 1 puszka ciecierzycy (odsączona z zalewy)
- sok z pół cytryny
- 4 łyżki tahini (można kupić gotowe lub przyrządzić samemu - wystarczy podprażyć na patelni ziarna sezamu, a następnie zblendować je do konsystencji pasty z dodatkiem małej ilości oleju sezamowego lub oliwy)
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Sposób przygotowania: Ciecierzycę namaczamy na noc (objętościowo wody powinno być dwa razy więcej niż ziaren), następnie gotujemy ją do miękkości. Do blendera wrzucamy ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę, a następnie pozostałe składniki. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy pastę o optymalnej gładkości, w razie potrzeby dolewając po trochu wodę. W niektórych przepisach pojawia się informacja o użyciu oliwy z oliwek dopiero na końcu, do podania hummusu, inne jednak wspominają o zmiksowaniu oliwy z pozostałymi składnikami. Przed podaniem hummus można posypać słodką papryką, pieprzem - czarnym lub kajeńskim, ugotowanymi ziarnami ciecierzycy, orzechami piniowymi, czy też zatarem (za'atar) - jest to arabska mieszanka ziół zawierająca zwykle oregano, bazylię, tymianek, majeranek, cząber, sumak oraz ziarna sezamu i sól.
Baba ghanoush
Baba ghanoush wywodzi się podobnie jak hummus z kuchni bliskowschodniej. W Polsce przysmak jest znany także jako pasta z bakłażana.
Przepis. Do przyrządzenia baba ghanoush potrzebne będą następujące składniki:
- 1 bakłażan średniej wielkości przekrojony na pół
- 30 g pasty tahini
- sok z połówki cytryny
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki melasy z granatów
- sól i pieprz
Sposób przygotowania: W piekarniku opiecz bakłażana układając go nacięciem do góry. Następnie posyp go solą i spryskaj łyżką oliwy. Piekarnik powinien być nagrzany do 270 stopni Celsjusza. Pieczenie trwa około 20 minut. Bakłażan będzie z wierzchu ciemno brązowy. Opieczonego bakłażana trzeba wystudzić, a miąższ wybrać łyżeczką i drobno go posiekać. Następnie trzeba przełożyć bakłażana do durszlaka, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Kolejnym krokiem jest dodanie czosnku przeciśniętego przez praskę, pasty tahini, soku z cytryny, melasy i przypraw. Masę przekłada się do miseczki, wkłada do lodówki na około 2-3 godziny i skrapia oliwą z oliwek.
Ful medames
Ful medames wywodzi się z Egiptu i jest przyrządzana na bazie ugotowanego do miękkości bobu. Bób jest doprawiany oliwą, kuminem (kminem rzymskim), natką pietruszki, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pasta Ful medames może być podawana ze smażonymi bądź gotowanymi jajkami. Smakuje dobrze także w parze z chlebkiem pita i warzywami.
Przepis. Do przygotowania ful medames (ok. 2 porcji) potrzebujesz następujących składników:
- 10 ml oliwy
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 cebula dymka
- pół ząbka czosnku
- 200 g ugotowanego bobu (w pierwotnej wersji gotuje się bób suszony, ale można wykorzystać bób mrożony)
- szczypta kuminu, płatków chili, soli i pieprzu
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 łyżka natki pietruszki
Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej oliwę i sok z cytryny, dodaj cebulkę i czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj bób ugotowany do miękkości i przyprawy. Smaż wszystko jeszcze przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj pomidory, sól i pieprz. Po 1 minucie zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekaną nać pietruszki. Ful medames podaje się serem feta, z cząstkami cytryny i chlebkiem pita.
Wypróbujcie i podzielcie się z nami waszymi opiniami w komentarzach na temat tego, która z past smakuje wam najbardziej. Smacznego!