Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy


   Kapsułki zawierające wyciąg z jagód Acai należą do popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie. My jednak zamiast suplementów proponujemy przepisy z jagodami Acai w roli głównej.

   Jagody brazylijskie pochodzące z lasów deszczowych Ameryki Południowej mogą być jednak spożywane także w inny sposób. Łykanie suplementów nie zastąpi zdrowej diety. Proponujemy wypróbować alternatywne produkty opracowane na bazie jagód Acai. Niestety w Europie nie są dostępne świeże owoce - o tym, dlaczego jest to niemożliwe wyjaśniamy w dalszej części artykułu.





Palmy kwitną cały rok, zbiory przypadają na okres lipca - grudnia

   Owoce o ciemnopurpurowym zabarwieniu przypominają borówki. Rosną one na palmach w tropikalnych lasach Amazonii. W miąższu jagód Acai znajdziemy potężną dawkę antyoksydantów, fitosteroli, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe - omega-3, omega-6 i omega-9. Cenne owoce zawierają również witaminy A (beta-karoten) i C oraz szereg witamin z grupy B (B1, B2, B3). Poza tym, jagody Acai zawierają błonnik pokarmowy oraz są źródłem minerałów - głównie potasu, żelaza, fosforu i wapnia.

   Połącz proszek z jagód Acai ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym i wypij go po zjedzeniu posiłku bogatego w żelazo - sałatki z kurczakiem, omletu ze szpinakiem, albo innego ulubionego dania. Dzięki temu dostarczysz organizmowi odpowiednią dawkę żelaza, które zostanie łatwiej przyswojone. Z jednej strony owoce zawierają dużo witaminy C i żelazo niehemowe, z drugiej - posiłek dostarcza dodatkową porcję żelaza, w której przyswojeniu pomoże witamina C pochodząca z soku pomarańczowego.



Przepis na żelazny koktajl z jagód Acai

   Do przygotowania żelaznego koktajlu potrzebujesz następujących składników:

- 2 łyżeczki proszku z jagód Acai
- 2 owoce kiwi
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 szklankę wyciskanego soku pomarańczowego

   Zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Otrzymasz zielony koktajl o słodko-kwaśnym smaku, bombę witaminy C i żelaza, którego źródłem są jagody Acai, młody jęczmień i siemię lniane. Nie używamy mleka ani jego substytutów bogatych w wapń, ponieważ ten minerał utrudnia przyswajanie żelaza.



Posiłek na bazie Acai regeneruje lepiej

   Po przekąski i lekkie posiłki przygotowane na bazie jagód Acai sięgają najczęściej osoby, które są bardzo aktywne fizycznie. Cenne owoce wspomagają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Jagody Acai dobrze komponują się z truskawkami, bananami i mango. Do posiłku przygotowanego na ich bazie można dodać także odrobinę syropu z guarany. Charakterystyczną cechą - a właściwie walorem smakowym - jagód brazylijskich jest czekoladowy i orzeźwiający posmak. Soki i koktajle to zdecydowani faworyci, ale z pożywnych owoców można przygotować także smaczne desery.



Przepis na owocowy deser z jagodami Acai

   Do przyrządzenia deseru potrzebujesz następujących składników:

- 2 łyżeczki serka mascarpone
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1/2 banana
- 2 łyżki pulpy z jagód Acai
- cynamon
- 4 duże truskawki

   Owoce układaj warstwami, przekładając je jogurtem lub serkiem mascarpone. Na samym dole szklanki lub pucharka do deserów umieść warstwę jogurtu, następnie jagody Acai, kolejną warstwę jogurtu, pokrojone truskawki, serek mascarpone, pokrojonego w plasterki banana i ostatnią warstwę jogurtu naturalnego - wierzch deseru posyp cynamonem. Nikt się nie przyczepi, że nie przestrzegasz diety.



Pulpa z jagód Acai

   Do przyrządzenia koktajli, deserów i lekkich posiłków możesz wykorzystać pulpę z jagód Acai, czyli innymi słowy miąższ pozyskiwany z tych owoców. Proces produkcji polega na pozyskiwaniu miąższu ze świeżych owoców oraz poddaniu go później głębokiemu mrożeniu. Produkt jest przechowywany w temperaturze -18 stopni Celsjusza. Procesy przetwarzania są ograniczone do niezbędnego minimum, z uwagi na to, że producenci dążą do zachowania jak najwięcej cennych składników. Przypomnijmy, że przeciwutleniacze mają tendencję do rozpadu pod wpływem czynników termicznych i mechanicznych. Producenci deklarują, że mrożona pulpa zachowuje właściwości świeżych owoców. To nasz zdecydowany faworyt, ponieważ jest najmniej przetworzoną formą jagód Acai dostępną na rynku europejskim.



Proszek z jagód Acai

   Mamy już sproszkowany sok z jęczmienia, a nawet chlorellę i spirulinę w proszku. Nic dziwnego, że w końcu ktoś wpadł na pomysł, żeby w podobny sposób sprzedawać jagody Acai. W tej formie można mieszać je z jogurtem i innymi produktami mlecznymi. Proszek może być dodany także do soku, albo koktajlu. Polecamy łączenie proszku z Acai z pyłkiem pszczelim oraz owocami. Dla nietolerujących laktozy i uczulonych na mleko krowie proponujemy koktajle na bazie mleka kokosowego, migdałowego lub ryżowego - jest wiele opcji do wypróbowania, więc blender nie będzie stał bezczynnie.



Przepis na migdałowy koktajl z Acai

   Do przygotowania migdałowego koktajlu z Acai potrzebujesz następujących składników:

- 2 banany
- 1,5 szklanki migdałowego mleka
- płatki migdałowe
- 2 łyżeczki proszku z jagód Acai
- 1 łyżeczkę kwiatowego pyłku pszczelego
- 0,5 łyżeczki miodu lipowego

   Zblenduj banany z migdałowym mlekiem, proszkiem z jagód Acai i pyłkiem pszczelim. Na koniec dodaj odrobinę miodu lipowego - możesz go zastąpić zdrowszym miodem Manuka (obok jagód Acai i pyłku pszczelego jest zaliczany do superfoods). Posyp koktajl płatkami migdałowymi.



Witalność, przeciwutleniacze i moc energii w jednej szklance

   Jagody Acai są cenione jako źródło energii, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Należą one do grona superfoods między innymi z uwagi na wyjątkowo wysoką zawartość antyoksydantów. Zanim odkryto właściwości jagód Acai za pożywienie najbardziej bogate w przeciwutleniacze uchodziły ciemne winogrona. Po zbadaniu miąższu jagód brazylijskich okazało się, że zawierają one 16 razy więcej przeciwutleniaczy niż słodkie owoce. Jagody Acai różnią się pod względem zawartości antyoksydantów. Poziom przeciwutleniaczy jest w pewnej mierze uzależniony od promieniowania słonecznego. Najwięcej antyoksydantów zawierają owoce pochodzące z obszarów klimatu równikowego. Spożywanie szklanki koktajlu z jagód Acai (na bazie miąższu lub proszku) przyczynia się do zredukowania procesów stresu antyoksydacyjnego odpowiadającego za niszczenie komórek i ich uszkodzenia, nie tylko związane ze starzeniem się, ale również z procesami nowotworowymi.



Jagody Acai dla światłego umysłu

   Osoby wykonujące każdego dnia ciężki wysiłek fizyczny sięgają po jagody Acai, żeby się zregenerować. Niemniej pracownicy umysłowi, studenci i uczniowie także mogą wykorzystać potencjał tych owoców. W skład jagód brazylijskich wchodzą bowiem kwasy tłuszczowe z rodziny omega - 3, 6 i 9. Ich zadaniem jest wspomaganie rozwoju i pracy układu nerwowego. Wspierają one szczególnie pracę mózgu, a przy tym przeciwdziałają depresji. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega są wyjątkowo istotne w profilaktyce otępienia starczego i choroby Alzheimera.

   Owsianka, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, trochę migdałów, mleko i na koniec - 1 łyżeczka proszku z jagód Acai, albo niewielka porcja miąższu z jagód Acai - taki posiłek z pewnością korzystnie wpłynie na pracę mózgu. Możesz sięgnąć także po jeden z wyżej przedstawionych koktajli.



Jagody brazylijskie - od serca dla serca

   Wprowadzenie jagód Acai do jadłospisu wpłynie korzystnie także na układ krążenia i serce. Fitosterole zawarte w ich miąższu przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL w organizmie. Warto połączyć proszek z jagód Acai, albo ich pulpę z innymi składnikami korzystnie wpływającymi na obniżenie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów w organizmie - z siemieniem lnianym, orzechami włoskimi, ostropestem plamistym i otrębami lub płatkami owsianymi.

   Odtłuszczony jogurt lub kefir wymieszaj z sokiem z jagód Acai, albo proszkiem z tych owoców. Możesz też wykorzystać pulpę z brazylijskich owoców. Do tak przygotowanej bazy dodaj świeżo zmielone siemię lniane (ok. 2 łyżeczki), orzechy włoskie (ok. 3 łyżeczki pokruszonych orzechów), ostropest (1 łyżeczka) oraz otręby lub rozdrobnione płatki owsiane (ok. 2 łyżeczki). Masz gotowy, lekki posiłek, który pomoże utrzymać cholesterol LDL i trójglicerydy w ryzach i przeciwdziałać miażdżycy.



Tłoczony sok z jagód Acai

   Na europejski rynek trafiły również soki przyrządzane bezpośrednio z jagód Acai, albo soki produkowane z zagęszczonego soku z jagód Acai. Trzecim rodzajem napoju przygotowanego na bazie tych owoców jest sok wyprodukowany na bazie ekstraktu. Niestety nie jest możliwe przetransportowanie świeżych jagód Acai do Europy z Brazylii. Owoce po zerwaniu szybko się psują, a w Europie nie ma odpowiednich warunków klimatycznych do założenia plantacji - przynajmniej na razie. Zdecydowanie najbardziej polecany jest sok tłoczony z jagód Acai - bo jest najmniej przetworzony z całej trójki. Sok z jagód Acai może być bazą dla koktajlu lub dodatkiem do deseru - zainspiruj się przepisami podanymi wyżej, albo znajdź własne inspiracje - twoje zdrowie jest tego warte.



Suplementy zawierają więcej - tylko pozornie!

   Na rynku suplementów oprócz wyciągu z jagód Acai w kapsułkach możesz znaleźć także bogatsze kompozycje ukierunkowane na zmniejszenie masy ciała. Tego typu preparaty bardzo często zawierają dodatkowe substancje wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej, np. L-karnitynę, pieprz kajeński, wyciąg z Garcinia Cambogia lub innych roślin. Jednakże suplementy diety w większości są słabo przyswajalne przez organizm. Układ pokarmowy najlepiej przyswaja te składniki odżywcze, które otrzyma w naturalnej postaci - w formie posiłku. Dlatego warto rozważyć zastąpienie kapsułek przedstawionymi wyżej formami jagód Acai dostępnymi na europejskim rynku. Kto wie, może za kilka lat przy zastosowaniu odpowiednich technologii będziemy mieć jagody Acai na wyciągnięcie ręki. Na razie musimy ograniczyć się do pulpy, soków, proszku i najłatwiej dostępnych produktów - suplementów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.80 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE