Gdy w sklepie natrafiamy na niezwykle korzystną promocję jakiś produktów, często decydujemy się na ich zakup w większych niż zwykle ilościach. Czasem nagotujemy zbyt dużo różnych potraw, np. tych przygotowywanych z okazji świąt czy jakiejś imprezy i nie jesteśmy w stanie ich wszystkich zjeść zanim zaczną się psuć. Latem, gdy rynkowe stragany uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw, marzymy o tym, by móc smakować je wszystkie również już po tzw. sezonie, więc kupujemy ich tu znów bardzo dużo. Co łączy wszystkie te sytuacje? Mrożenie! Mrożenie jako idealny sposób, by z nich bez szwanku dla własnych nerwów oraz wspomnianych produktów wybrnąć.
No właśnie, mrożenie jest techniką konserwowania produktów, z której to korzysta chyba każdy z nas. Jest wygodne i proste (niemal każda lodówka wyposażona jest dziś w zamrażarkę) oraz co ważne, nie powoduje np. utraty wartości odżywczych zamrażanych produktów. Niemniej, choć mrożenie faktycznie przedłuża okres przydatności do spożycia produktów, które umieszczamy w zamrażalniku, nie przedłuża go w nieskończoność. Co więcej, każda grupa produktów ma odrobinę inny czas, przez jaki to może być mrożona. Zanim więc zabierzemy się za pakowanie zakupowych naddatków do zamrażarki, sprawdźmy kiedy najpóźniej trzeba je będzie z niej wyjąć.
|
|
Mięso i ryby
Jednym z najczęściej zamrażanych w domach produktów jest mięso. Pamiętajmy, iż następujące jego gatunki mrozimy:
- dzikie ptactwo - do 2-4 (dla bażanta) miesięcy
- mięso mielone (niezależnie od gatunku) - do 2 miesięcy
- mięso drobiowe - do 3 miesięcy
- dziczyzna (np. sarna, zając, dzik) - do 6-12 miesięcy
- kiełbasy - do 6 miesięcy
- mięso wieprzowe (np. schab) - do 6 miesięcy
- mięso cielęce - do 8 miesięcy
- mięso wołowe - do 8 miesięcy
- mięso baranie - do 9 miesięcy
Wartości te są oczywiście jedynie szacunkowe, gdyż różne podgatunki owych mięs różnią się między sobą pewnymi właściwościami, np. zawartością tłuszczu, która to również ma wpływ na to, jak długo dany produkt może być mrożony. I tak np. tłusta wołowina powinna zostać rozmrożona, przygotowana i zjedzona szybciej niż wołowina chuda - im mięso jest tłustsze, tym krócej powinno być mrożone - ze względu na utlenianie się i co za tym idzie jełczenie tłuszczu.
Ryby zamraża się na okres raczej krótszy niż większość mięs. Mogą one pozostawać w zamrażarce do około 6, choć najlepiej do jedynie 4 miesięcy.
Owoce i warzywa
Owoce mrozimy do pół roku (przy czym np. truskawki, wiśnie czy maliny najlepiej jest wyjąć z zamrażarki najpóźniej po 3-4 miesiącach - brzoskwinie, morele, nektarynki, borówki, jagody można przechowywać trochę dłużej), tak jak i warzywa korzeniowe (jak marchew, seler, pasternak, pietruszka, buraki itd.). Warzywa strączkowe (soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, bób itd.) mrozimy przez nawet 8 miesięcy, a warzywa miękkie (jak np. papryka, bakłażan, cukinia, szpinak, dynia itd.) mogą pozostawać w zamrażarce nawet do 1 roku! Grzyby przechowywać w zamrażarce można przez około 8 miesięcy.
Inne produkty spożywcze
Chleb oraz ciasta (kruche, francuskie) w stanie surowym, tj. nieupieczone, przechowujemy w zamrażarce do około 3-4 miesięcy. Jeśli chodzi o nabiał, to dla sera optymalny czas mrożenia wynosi maksymalnie 4 miesiące, przy czym kwestia smaku, jaki będzie on miał po rozmrożeniu, jest już zależna od jakości samego produktu. Mrożenie nabiału zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem, że jego smak się niestety popsuje. W kuchni zwykle nie ma jednak sytuacji bez wyjścia, a więc i taki problem można rozwiązać - z rozmrożonego twarogu, którego smak czy konsystencja już nam nie odpowiada, można zrobić sernik, a rozmrożony żółty ser wykorzystać np. do domowej pizzy czy warzywnej zapiekanki.
Dania gotowe
Przygotowane już dania, szczególnie te gotowane, przechowuje się w zamrażarce znacznie gorzej niż produkty surowe. Przyjmuje się, iż powinny zostać z niej wyjęte i zjedzone maksymalnie po miesiącu od momentu ich zamrożenia.
Gotowe dania mrożone, które kupujemy w sklepach, mają często znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia. Dzieje się tak zwykle dlatego, iż są zakonserwowane przy wykorzystaniu jeszcze innych, oprócz samego zamrażanie, metod, np. w ich składzie znajdują się odpowiednie substancje chemiczne.
O czym warto pamiętać?
Po pierwsze warto wiedzieć, iż przetrzymanie wypisanych wyżej produktów w zamrażarce dłużej, niż zostało to tu podane, niekoniecznie oznaczać będzie konieczności ich wyrzucenia do śmieci - ich spożycie może okazać się niebezpieczne, ale jeśli optymalny czas mrożenia nie zostanie za bardzo, a jedynie trochę przekroczony, tak się najprawdopodobniej nie stanie. Niemniej same produkty będą, po prostu, mniej smaczne i mniej wartościowe odżywczo.
Jeśli mrozimy dania domowe, jak np. zupy, pamiętajmy, by nie wkładać ich do zamrażarki razem z makaronem czy ryżem - przelewamy do odpowiedniego pojemnika sam bulion czy część płynną.
Przed mrożeniem różnych produktów warto opatrzyć ich opakowanie datą mrożenia - w ten sposób szybko będziemy mogli sprawdzić, czy coś aby przypadkiem nie leży w zamrażarce zbyt długo.
Jeśli wkładamy do zamrażalnika produkty już mrożone w momencie zakupu, czas za jaki trzeba je będzie, najpóźniej rozmrozić i zjeść liczymy nie od daty kupna ale od daty ich fabrycznego spakowania i zamrożenia.