Jak dobrze wybrać wino? Wino białe czy czerwone? Wytrawne czy słodkie? Schłodzone czy też z temperaturą pokojową? Pytania te zadaje sobie większość z nas, kiedy staje się w obliczu konieczności zorganizowania przyjęcia, które ma być w założeniu bardzo eleganckie, a więc takie, podczas którego trzeba w pełni przestrzegać zasad etykiety.
Dobór wina do serwowanych potraw zdaje się być często domeną ekspertów i czymś, o czym nie trzeba mieć pojęcia - bo i po co? Niemniej, nie jest on tak trudny, jak może się to wydawać. Poza tym, nawet jeśli gościmy tylko rodzinę czy przyjaciół, warto odpowiednio ich ugościć - zasady podawania wina nie wzięły się znikąd, ale faktycznie, zostały wypracowane na podstawie kulinarnego doświadczenia. Odpowiednie wino do kolacji i deseru nie tylko robi dobre wrażenie w tym sensie, że goście dowiedzą się, iż mamy o tym ekskluzywnym zabiegu pojęcie, ale po prostu dlatego, że faktycznie podkreśla ono smak podanej potrawy.
|
|
Podawanie wina - podstawowe zasady
Podstawowe zasady, godnie z którymi serwujemy na przyjęciu wina, ująć można w następujący sposób:
- wina wytrawne zawsze podaje się przed winami słodkimi
- wina lekkie podaje się zawsze przed winami ciężkimi
- wina młode zawsze podaje się przed winami starymi
- wina białe podaje się zawsze przed czerwonymi
To na tych wytycznych bazujemy. Jeśli kiedykolwiek będziemy mieć jakieś wątpliwości, miejmy te cztery punkty w głowie, a nie popełnimy żadnego błędu.
Od ogółu do szczegółu ... czyli zasady podawania win
Wymienione wyżej zasady to, jak zostało wspomniane, tylko podstawa. Jak ich stosowanie wygląda w praktyce? Co jeszcze powinno się wiedzieć? Pamiętajmy, że:
- jeśli zależy nam na zrobieniu naprawdę dobrego wrażenia na gościach, przed podaniem dania głównego powinniśmy zaserwować wermuta, czyli jeden z rodzajów wina ziołowego
- jeśli serwowane danie jest bogato doprawiane, w jego skład wchodzi wiele różnorodnych składników, tj. samo w sobie jest wielką ucztą dla podniebienia (i przy okazji przyjemnością dla nosa i oka), nie warto podawać do niego wina o zbyt bogatym smaku - to pasuje raczej do dań prostych. Tak więc, co za dużo, to jak to się mówi niezdrowo (a tu niesmacznie i niezbyt taktownie)
- do dań lekkich podajemy wina o delikatnym smaku, a do tych ciężkich - wina mocniejsze i o smaku głębszym (tak jak i przystawka czy zupa podawana przed daniem głównym jest lżejsza od niego)
- do każdego dania podajemy inny rodzaj wina
- wina skosztować musi najpierw sam gospodarz przyjęcia (by sprawdzić, czy na pewno jest odpowiednio smaczne)
- na przyjęciu podajemy maksymalnie trzy rodzaje wina (wliczając w to szampana, jeśli będziemy go serwować)
- po otwarciu butelki wina jej szyjkę wycieramy serwetką od środka na zewnątrz, nie odwrotnie
Przystawka i sery
Do przystawki, zgodnie z zaleceniem, iż wina wytrawne podaje się przed słodkimi, serwujemy najczęściej te pierwsze. Jeśli zdecydujemy podać gościom sery, czeka nam niemałe wyzwanie. Jeśli wyjdziemy z niego zwycięsko (a wyjdziemy, jeśli tylko będziemy się trzymać poniższych zasad), goście padną w zachwyt. Pamiętajmy, że:
- wina czerwone lekko aromatyczne podajemy do: serów świeżych solonych i serów twardych, ale nie w pełni zwartych
- wina czerwone mocno aromatyczne podajemy do: serów rozpływających się, serów twardych krótko i długo dojrzewających, młodych serów kozich dojrzewających i serów pleśniowych (tu wino powinno być dodatkowo mocne, tj. o trochę wyższej zawartości alkoholu)
- wina białe, lekkie podajemy do: serów świeżych niesolonych i młodych serów kozich
Podczas zakupu sera, nawet jeśli go nie znamy, tj. nigdy wcześniej go nie próbowaliśmy, nie musimy się niczego obawiać - wystarczy po prostu dokładnie czytać zamieszczone na jego opakowaniu informacje.
Danie główne
Do dania głównego serwuje się wino wytrawne lub półwytrawne. I tak:
- do drobiu oraz ryb, warzyw i dań warzywnych podaje się wina białe
- do mięsa czerwonego oraz dań mącznych podaje się wina czerwone
Zasada ta dotyczy również przystawek. Jeśli stanowi ją np. jakaś przekąska rybna (czy na bazie owoców morza), podajemy wytrawne wino białe, a jeśli np. wędliny wieprzowe czy wołowe - wytrawne wino czerwone.
Jeśli serwujemy gościom wiele potraw, tj. zarówno takie, do których podawać powinno się wino białe, jak i te, do których najlepiej pasuje czerwone, i to oni sami zdecydują, co będą jeść, należy zapewnić im możliwość wypicia odpowiedniego trunku, a więc mieć w zanadrzu dwa - jedno białe i jedno czerwone. Jednakże, zawsze lepiej jest dostosować menu do jednego rodzaju wina, gdyż wspomniane tu rozwiązanie jest jednocześnie pewnego rodzaju pogwałceniem zasady o podawaniu jedynie trzech rodzajów wina podczas przyjęcia (pewnego rodzaju, bo gość i tak najprawdopodobniej skosztuje właśnie tylko trzech). Nie jest to niewybaczalne faux pas, ale z pewnością utrudnienie organizacyjne dla nas, czyli gospodarzy.
Deser i podwieczorek
Do deserów i podwieczorków podajemy wina półsłodkie i słodkie (te pierwsze do dań bardzo słodkich, drugie do umiarkowanie słodkich). Co ważne, dozwolone są zarówno białe, jak i czerwone, z tym tylko zastrzeżeniem, że białe powinno być schłodzone, a czerwone - podane w karafce (najlepiej przelać je już godzinę przed planowanym zaserwowaniem).
Jak widać, wybór odpowiedniego trunku do kolacji czy obiadu nie jest czymś strasznie trudnym. Warto więc przyswoić sobie te podstawowe zasady, by zawsze, niezależnie od tego, kogo przyjmujemy zrobić idealne wrażenie i zapewnić gościom wspaniałe doznania smakowe.