Chcąc oszczędzać pieniądze, warto zacząć od kuchni. Sporo pieniędzy zaoszczędzimy także na jedzeniu. Okazuje się jednak, że metod na rozsądne gospodarowanie finansami jest dużo więcej. Wystarczy, że zapoznamy się z kilkoma sposobami na to, jak odpowiednio gospodarować budżetem kuchennym i nie marnować pożywienia. W tym artykule zdradzimy, jak w kuchni zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale i czas.
Aby zaoszczędzić pieniądze, na początku warto zacząć oszczędzać w kuchni. Oczywiście najprościej byłoby zaopatrzyć się w energooszczędne urządzenia AGD, które efektywnie pozwalają zminimalizować wydatki, ale są też inne sposoby. Nie ma co ukrywać - to właśnie na żywność przeznaczamy znaczną część naszych finansów. Jeśli zastanowimy się nad tym, ile pożywienia trafia do kosza, mamy dokładny obraz tego, jak pieniądze uciekają nam z portfela. Określono w przybliżeniu, że wcielając niezłomne zasady, które poznasz za chwilę, można zaoszczędzić nawet do 35% kwoty, do tej pory wydawanej każdego miesiąca na artykuły spożywcze i jedzenie na mieście. Zatem jaką przeciętną kwotę powinna wydawać na produkty spożywcze czteroosobowa rodzina? Tysiąc złotych, a może drugie tyle? W zasadzie wiele zależy od naszych upodobań smakowych, dochodów, poziomu życia i miejscowości, w której mieszkamy. Jedno jest pewne - aby gospodarować oszczędnie domowym budżetem najlepiej zacząć od wyrzucania mniejszej ilości pożywienia. Dalszy aspekt oszczędzania ma związek z poruszaniem się w kuchni. Może brzmi to paradoksalnie, ale w gruncie rzeczy energia także kosztuje. Dlatego ujawniamy kilka sposobów, które pozwolą ograniczyć wydatki, a my zauważymy to błyskawicznie!
|
|
Mycie ręczne kontra zmywarka
Zanim przystąpisz do mycia naczyń, zgarnij z nich "na sucho" pozostałości jedzenia. Dzięki temu skrócisz ogólny czas czyszczenia naczyń lub garnków. Jest to także czynność, którą należy wykonać zawsze przed umieszczeniem naczyń w zmywarce, jeśli ktoś oczywiście takową ma. To praktyczne urządzenie ma wiele zalet. Pozwala zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale także siły i czas. W porównaniu z myciem ręcznym zmywarka do naczyń pobiera z reguły mniej wody (nawet kilkukrotnie), a to wiąże się z niższymi opłatami za wodę.
Źródła ciepła w kuchni (piekarnik i palniki)
Gdy pieczesz ciasto lub inne danie w piekarniku, postaraj się w tym czasie nie uchylać jego drzwiczek. Prowadzi to bowiem do niepotrzebnego obniżenia temperatury panującej w urządzeniu. Piekarniki przymocowane standardowo przeważnie mają w środku światełko, które wystarczy włączyć, aby sprawdzić, czy ciasto odpowiednio rośnie. Pilnuj także mocy palnika w kuchenkach gazowych lub siły pól grzewczych w kuchenkach elektrycznych. Gdy doprowadzisz wodę albo zupę do wrzenia, możesz spokojnie zmniejszyć do połowy moc płomienia.
Używaj szybkowaru i przykrywek
Dzięki użyciu szybkowaru i przykrywaniu tradycyjnych garnków przykrywkami jedzenie będzie gotowe znacznie szybciej, co zaowocuje niższym zużyciem prądu.
Lodówka
Pamiętaj, aby do lodówki zawsze wkładać wystarczająco schłodzone (nigdy gorące) jedzenie - powinno być też dobrze zamknięte. Lodówka nie służy tylko do schładzania dań, ale przede wszystkim do ich przechowywania. W pewien sposób wydłuża ich świeżość i chroni je przed zepsuciem. Dlatego wkładaj do niej wyłącznie produkty wystudzone i zamknięte, aby nie podwyższać temperatury wewnątrz (co generuje dodatkowe koszty). W ten sposób nie dojdzie do skraplania się pary wodnej na ścianach chłodziarki. To bowiem narzuca bezwzględną potrzebę jej późniejszego rozmrażania. Zimą najszybszym (i jednocześnie darmowym) sposobem studzenia jest wystawienie niektórych produktów na balkon.
Zadbaj o czystość w lodówce
Jeśli chcesz, aby lodówka była sprawna i służyła ci jak najdłużej, regularnie ją czyść i odszraniaj. Brud, który osadza się na uszczelkach, ułatwia przenikanie ciepła z zewnątrz, co z kolei wspiera rozwój drobnoustrojów wewnątrz lodówki. Można temu zapobiec w prosty sposób - wystarczy przecierać systematycznie wnętrze chłodziarki oraz uszczelki - na początku wilgotną, a potem suchą ściereczką. Do mycia wnętrza lodówki nie należy stosować silnych środków chemicznych.
Nie otwieraj lodówki zbyt często
Postaraj się nie otwierać lodówki bez potrzeby. Wszystkie produkty, których zaraz użyjesz, wyciągnij za pierwszym razem - bezustanne otwieranie schładzarki sprawia, że zimno ulatnia się, wskutek czego urządzenie musi powtórnie uruchamiać swoje agregaty, aby wyrównać temperaturę. To wiąże się z większym poborem energii.
Zmywaj oszczędnie
Odnosi się to zarówno do samych naczyń, jak i do produktów spożywczych. Zmywarkę włączaj, dopiero gdy jest całkowicie załadowana, natomiast warzywa, owoce czy mięso myj pod nieznacznym strumieniem wody.
Jak oszczędzać na jedzeniu?
Ustal realny budżet
Określ konkretną kwotę, której nie będziesz przekraczać w każdym tygodniu albo miesiącu.
Organizacja i planowanie
Warto planować obiady na przyszły tydzień. Robienie zakupów pod wpływem impulsu, bez listy potrzebnych produktów spowoduje, że zazwyczaj kupisz i wydasz więcej.
Rozważ kwestię używania gotówki
Do koperty odłóż daną kwotę i posługuj się podczas zakupów właśnie nią. Łatwiej jest bowiem wydać pieniądze, których się nie widzi gołym okiem i nie czuć ich fizycznie. Używanie karty płatniczej jest więc droższym rozwiązaniem. Koperta ma jeszcze jedną zaletę: łatwiej nią zarządzać i kontrolować wydatki.
Zmniejsz ilość odpadów
Niemal w każdym domu jakaś część jedzenia zawsze trafia do kosza. Są to odpady z obiadu, czerstwe pieczywo, nadgniłe lub spleśniałe owoce albo resztki starego sera czy wędliny. Rób przegląd lodówki i wykorzystuj produkty, których termin przydatności właśnie się kończy. Sprawdzaj, co masz pod ręką i postaraj się jak najszybciej zużyć artykuły najmniej trwałe.
Postaraj się gotować "taniej"
Dobrym pomysłem na zaoszczędzenie pieniędzy w kuchni jest kupowanie artykułów sezonowych, jak też produktów tańszych takich jak buraki, mleko, kapusta, jabłka, kasza jęczmienna czy choćby ziemniaki. Można przygotować z nich wiele pysznych i odżywczych potraw.
Zrób niewielkie zapasy i stawiaj na tańsze rozwiązania
Przyrządzając potrawy jednogarnkowe podwój recepturę i połowę włóż do zamrażarki. Taka porcja przyda się na wypadek, gdy nie będziesz mieć chęci czy czasu na gotowanie. Oszczędzanie to także sprawa wyboru. Jeśli chcesz, aby Twój budżet się nie pomniejszył, zamiast drogich soków lub napojów gazowanych znanych marek, kupuj te tańsze (nie reklamowane, znajdujące się zazwyczaj na najniższych sklepowych półkach), a najlepiej zrób domowy kompot z sezonowych owoców (np. śliwek, jabłek). Wyjdzie prościej, taniej i zdrowiej.
Dokonuj niewielkich zmian w przepisach kulinarnych
Postaraj się dostosować przepisy do swoich upodobań oraz do tego, co akurat masz w lodówce czy spiżarni. Jeśli w przepisie na sałatkę trzeba dodać pół papryki, a ty aktualnie nie masz jej w domu, to nawet jeśli ją pominiesz, nic się nie stanie. Nie chodzi o to, aby zaoszczędzić na warzywie, ale nie ma sensu iść do supermarketu wyłącznie po jedną rzecz, bo zapewne i tak kupisz dużo więcej produktów.
Sprawdzaj stan lodówki
Systematycznie kontroluj zawartość w lodówce. Produkty (np. jogurty, mleko), których data przydatności niedługo się kończy, ustawiaj na samym początku, aby mieć je zawsze pod ręką. Artykuły z odległym terminem możesz postawić trochę dalej. W zasięgu wzroku mniej zawsze to, co wymaga natychmiastowego zjedzenia. W ten sposób unikniesz marnowania żywności. Utrzymuj także porządek w swojej lodówce - to nadrzędna zasada.
Stawiaj na produkty sezonowe
Lato i jesień to najlepszy czas, aby zrobić zapasy owoców i warzyw. Możesz je posiekać, włożyć do zamrażalnika, a zimą wzbogacać nimi swoje obiady lub desery. Jeśli kupisz taki mrożony produkt w supermarkecie - zapłacisz dwa, a nawet trzy razy więcej. Nie inaczej jest w przypadku różnego rodzaju przetworów, konfitur, dżemów albo nawet kiszonych ogórków. W sezonie ceny brokułów, truskawek, kalafiora, papryki, malin czy wiśni są w przystępnych cenach. Zimą za 250 g opakowanie malin czy borówek, trzeba zapłacić nawet 10 zł, podczas gdy latem, 500 g tych owoców można kupić już za połowę tej stawki. Dlatego chcąc zaoszczędzić, warto stawiać na żywność sezonową - będzie tańsza i w równym stopniu smaczna.
Zaopatruj się tam, gdzie jest taniej
Rób zakupy w sklepach, w których artykuły, które kupujesz, z reguły są najtańsze. Z rabatów i promocji korzystaj uważnie. Promocja nie zawsze jest dla nas korzystna, zdarza się, że cena towarów jest zawyżona albo jej wysokość jest niestosowna do gratisu.
Inne sposoby na to, jak wydawać mniej
- Spożywaj posiłki w domu, a nie na mieście.
- Przed pójściem na zakupy zrób dokładną listę rzeczy, których potrzebujesz i zabierz ją ze sobą.
- Na zakupy nigdy nie chodź z pustym żołądkiem.
- Zanim odejdziesz od kasy, sprawdź paragon.
- Nie marnuj pożywienia, a z produktów, które zazwyczaj trafiają do kosza, przyrządzaj potrawy (np. bulion z obierek po włoszczyźnie, kopytka z wczorajszych ziemniaków, zupę z czerstwego chleba, pesto z liści rzodkiewki lub natki marchewki).
- Rób domowe przetwory.
- W sklepie sięgaj po produkty na wagę (np. orzechy, bakalie), ponieważ są z reguły tańsze od tych w opakowaniach.
- Hoduj zioła.
- Przyrządzaj więcej zup. Są tanie, sycące i gotuje się je dość szybko.
Oszczędzanie nie polega wyłącznie na szukaniu promocji i kupowaniu produktów jak najtaniej. To przede wszystkim kupowanie żywności pełnowartościowej, która zaspokoi nasz apetyt, dostarczy potrzebnej energii, składników odżywczych i witamin. To także rozsądne planowanie posiłków. Co więcej, jeśli będziemy odżywiać się zdrowo, jeść różnorodne posiłki o stałych porach, to polepszy się też nasze samopoczucie i stan zdrowia (dzięki temu możemy wydawać mniej na leki).