Prawidłowe przechowywanie żywności ma bardzo duże znaczenie ze względu na zdrowie oraz zapobieganie marnotrawieniu pokarmu.
Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest istotne także ze względów praktycznych. Ułatwia to planowanie posiłków i komponowanie jadłospisu. Podstawową zasadą jest kontrolowanie terminu przydatności do spożycia.
|
|
Termin przydatności do spożycia
Termin przydatności do spożycia umieszczony na etykiecie jest bardzo istotną informacją. Należy go ściśle przestrzegać zwłaszcza w odniesieniu do jogurtów, świeżych soków, wędlin, pieczywa i produktów garmażeryjnych. Czas przechowywania ugotowanych produktów i pozostałości z obiadu wynosi około 3 dni od przygotowania. Potrawy zawierające produkty niepoddane obróbce termicznej należy spożyć nie później niż następnego dnia po dniu przygotowania.
Prawidłowe miejsce przechowywania
Przygotowane posiłki i niektóre produkty, o czym niżej, powinny być przechowywane w lodówce. Jeżeli nie planuje się ich spożycia w okresie 2 dni lepiej je zamrozić. W lodówce znajduje się kilka półek. Dolna półka jest przeznaczona na owoce i warzywa. Na środkowej półce przechowuje się produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia. Na bocznych pojemnikach przechowuje się soki, jaja, oleje roślinne i słoiki z przetworami. Niemyte jaja mogą stać w lodówce do 3 tygodni. Po umyciu skorupki tracą naturalną warstwę ochronną i są mniej zabezpieczone przed wniknięciem drobnoustrojów.
Instrukcja obsługi lodówki
Na środkowej półce lodówki powinna panować temperatura równa 5 stopni Celsjusza. Temperatura zmienia się w zależności od miejsca w lodówce. Najchłodniejszym miejscem jest dolna półka nad pojemnikami, gdzie panuje temperatura 2 stopni Celsjusza. Układamy tam świeże mięso i ryby. Na środkowych półkach panuje temperatura 4-5 stopni Celsjusza, a na górnej półce temperatura wynosi 8 stopni Celsjusza. Przechowujemy tam wszystkie produkty, których etykiety są opatrzone instrukcją mówiącą o tym, że po otworzeniu należy przechowywać je w lodówce. W dolnych szufladach, gdzie panuje temperatura rzędu 10 stopni Celsjusza przechowuje się warzywa i owoce. Pojemniki i półki znajdujące się na wewnętrznej stronie drzwi są najcieplejszym miejscem lodówki. Służą one do przechowywania produktów wymagających jedynie lekkiego schłodzenia. Nie powinno się umieszczać w lodówce zbyt dużo pożywienia, ponieważ wtedy nie pracuje ona efektywnie. Cyrkulacja powietrza zostaje zaburzona i osiągnięcie optymalnej temperatury jest utrudnione. Niektóre produkty nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ stracą one swoją jakość. Tytułem przykładu można wskazać rośliny strączkowe, egzotyczne owoce, pomidory, chleb, cukinię i ogórki.
Produkty zbożowe
Mąka, kasza i płatki zbożowe powinny być przechowywane w słojach bądź w plastikowych pojemnikach, najlepiej w zaciemnionym miejscu. Podobnie jest w przypadku makaronów. Pieczywo może być przechowywane w drewnianym bądź w plastikowym chlebaku nie dłużej niż 7 dni. Zamrożone pieczywo można przechowywać w zamrażalniku przez okres do około 3 miesięcy.
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa w zamrożonej postaci mogą być przechowywane przez cały rok. Wyjątkiem od tej zasady są warzywa kapustne, których nie wolno zamrażać, ponieważ niska temperatura doprowadza do uszkodzenia ich struktury.
Mięso, ryby, owoce morza i produkty mleczne
Zasady przechowywania mięsa i produktów mlecznych w lodówce są bardzo proste. Surowe mięso przechowuje się w temperaturze od 0 do 2 stopni Celsjusza. Należy przed włożeniem do lodówki dokładnie umyć, osuszyć i włożyć je do pojemnika. Maksymalny okres przechowywania mięsa wynosi do 2 tygodni. Innym sposobem przechowywania mięsa jest podzielenie go na porcje i przechowywanie w foliowej torebce w zamrażalniku. Maksymalny czas przechowywania produktu w stanie zamrożonym wynosi 3 miesiące.
Nieco bardziej rygorystyczne zasady obowiązują w stosunku do ryb i owoców morza. Można przechowywać wymienione produkty w lodówce do 2 dni. Nie powinny znajdować się one w pobliżu serów i masła ze względu na ryzyko wchłonięcia nieprzyjemnej woni. Wędzona ryba powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku. Owoce morza i ryby w zamrożonej postaci można natomiast przechowywać przez okres nie dłuższy niż 8 miesięcy.
Nabiał przechowuje się w lodówce przez około 3-4 dni, przy czym pasteryzowane mleko i napoje mleczne w kartonikach mogą być przechowywane przez okres 3 miesięcy pod warunkiem, że nie są otwarte. Nabiału nie można zamrozić. Po rozmrożeniu nie będzie zdatny do spożycia.
Orzechy, nasiona i oleje
Olej i oliwa mogą być przechowywane przez okres do 3 miesięcy w temperaturze około 6-7 stopni Celsjusza. Do przechowywania tłuszczów w stałej formie służą specjalne kamionkowe lub szklane pojemniki. Orzechy i nasiona nie muszą być przechowywane w lodówce. Wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku.