Aby dobrze zorganizować przestrzeń w lodówce, należy jedynie pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wszystkie sprowadzają się głównie do tego, że na każdej półce produkty przechowywane są w innej temperaturze, a, jak wiadomo, te, które szybko mogą się popsuć, powinny być trzymane w jak największym chłodzie.
Dobra organizacja przestrzeni w lodówce jest o tyle ważna, że pozwala na takie przechowywanie żywności, które pozwoli jej na jak najdłuższe zachowanie świeżości, tj. ich właściwości zarówno smakowych, jak i tych związanych z ich konsystencją czy zawartością składników odżywczych. Gdy jakieś zaczynają ową świeżość tracić, decydujemy się czasem na umieszczenie ich w zamrażarce. To jednak nie zawsze jest dobrym pomysłem...
|
|
Wymienione niżej zalecenia to absolutna podstawa, jeśli chodzi o sprawne zarządzanie nie tylko produktami spożywczymi, ale i przeznaczonym na nie domowym budżetem, bo przecież, wyrzucając te nieświeże czy popsute, tracimy pieniądze...
Co na półkach?
Na najwyższej półce lodówki, gdzie temperatura jest zwykle najwyższa, powinno się układać:
- mleko
- jogurty, kefiry i maślanki
- przetwory owocowe oraz dania w słoikach
Na środkowej półce (czy środkowych półkach) układamy wszystkie produkty, które mają stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia:
- twarogi oraz inne sery
- wędliny i przetwory mięsne oraz rybne
- domowe dania (np. zupę) i wypieki (np. ciasto z kremem)
Mięsa oraz ryby można również przechowywać, w zależności od konkretnego typu produktu oraz jego świeżości, na najniższej półce. To właśnie tam temperatura jest najniższa.
Dolne szuflady
Dolne szuflady przeznaczone są do przechowywania owoców i warzyw. Jest to ta część lodówki, w której temperatura jest najniższa, a poziom wilgotności - najwyższy.
Drzwiczki
Na drzwiczkach ustawiamy mniejsze słoiczki, jajka (zwykle znajduje się na nich specjalnie przygotowana do tego celu krateczka) oraz produkty w butelkach czy kartonach - keczupy, soki, oleje itd.
Na najniższej półce na drzwiczkach lodówki często ustawiamy również kartony z mlekiem. Te, jak to zostało już powiedziane, powinny stać jednak na górnej półce. Jest ona wystarczająco wysoka, by zmieścić typowy karton, więc nie musimy przejmować się, że może się on tam nie zmieścić.
Zamrażarka
W zamrażarce produkty układamy jak najciaśniej. Pamiętajmy, że te raz rozmrożone nie nadają się już do ponownego zamrożenia! Zamrażać można niemal wszystkie produkty - warzywa, mięso, a nawet chleb i pieczywo. Do zamrażarki nie wkładamy jednak:
- ogórków
- pomidorów
- arbuza
- bananów
- sałaty
- pomarańczy i innych cytrusów
- miękkich serów
- jogurtów i śmietany (chyba, że chcemy przygotować w ten sposób domowe lody)
- gotowanego makaronu, ziemniaków, ryżu, kasz itd. oraz dań z ich dodatkiem
- kawioru
- majonezu oraz dań z jego dodatkiem
Ich konsystencja oraz smak, po rozmrożeniu, nie będą odpowiednie, tj. nijak nie będą przypominać tych, które produkt ma, gdy jest świeży.
O czym należy pamiętać?
Jeśli umieszczamy w lodówce garnek z zupą czy innym daniem, pamiętajmy, by dokładnie (tj. szczelnie) go przykryć pokrywką. Ta sama zasada tyczy się słoików - szczelnie je zakręcamy.
Otwierając puszkę z produktem spożywczym (np. tuńczykiem czy inną konserwą rybną), pamiętajmy, że, jeśli nie zjemy go w całości, powinniśmy włożyć go do lodówki w innym niż metalowe, czyli to oryginalne, opakowanie, gdyż z raz otworzonej puszki (wcześniej zamkniętej hermetycznie) zaczynają przedostawać się do jedzenia potencjalnie szkodliwe substancje. Najlepiej sprawdzą się tu pojemniczki szklane czy wykonane z odpowiedniego plastiku.
Kolejną ważną sprawą jest pozostawianie między produktami odpowiednio dużej przestrzeni - lepiej nie wypełniać jej po same brzegi. Powietrze powinno krążyć między nimi odpowiednio swobodnie, inaczej system chłodzenia może ulec zaburzeniom i tym samym temperatura na poszczególnych półkach zmienić się.
Pamiętajmy również, by warzywa nie przebywały w lodówce zawinięte w foliowe opakowania (poza sałatą). Nie warto również układać ich zbyt ciasno.
Wygodnym rozwiązaniem jest natomiast układanie produktów w lodówce tak, by te, które trzeba zjeść najszybciej, znajdowały się najbliżej drzwiczek. W ten sposób zawsze będziemy pamiętać o tym, że termin przydatności do spożycia jakiegoś serka czy szynki jest już niedaleko, albo że otwarty słoik z gotowym daniem obiadowym powinniśmy szybko wykończyć (tego typu produkty, po otwarciu, przechowujemy maksymalnie 48 godzin).