Sadzenie ziół w domu i w ogrodzie ma wiele zalet - świeża mięta czy bazylia wspaniale wzbogacają nawet najprostsze dania. Jeśli posiadamy większą ilość ziół, to możemy część ususzyć na zimę, dzięki czemu będziemy mogli korzystać z ich aromatu i wartości odżywczych przez cały rok.
Pielęgnacja ziół nie jest trudna i nawet laik powinien bez problemu sprostać temu wyzwaniu. Znajomość kilku podstawowych zasad pielęgnacyjnych pozwoli ci cieszyć się własnymi ziołami bez względu na porę roku.
|
|
Uprawa ziół w doniczkach
Brak ogrodu nie jest równoznaczny z brakiem upraw. Zioła spokojnie można sadzić w domu i trzymać na balkonie, a nawet w kuchni. Rośliny balkonowe w okresie wiosennym i letnim mogą stać na zewnątrz, a gdy się zrobi chłodniej, wnieś je do domu. Gdzie postawić doniczki z ziołami? Najlepiej na parapecie lub w dobrze nasłonecznionym miejscu - do prawidłowego wzrostu zioła potrzebują stałego kontaktu ze słońcem.
Jak sadzić i pielęgnować poszczególne zioła?
Jakie zioła hodować w domu? Na początek posadź bazylię - bardzo łatwo ją uprawiać, ponieważ nie jest szczególnie wymagająca. Podlewaj ją regularnie - powinna zawsze mieć wilgotną ziemię (ale nie mokrą!). Jeśli chcesz, by twoja bazylia była naprawdę ładna, możesz ją nawozić biohumusem. Gotowe nawozy kupisz w sklepach ogrodniczych. Chcąc hodować bazylię przede wszystkim weź pod uwagę pogodę - ciemne, deszczowe dni nie sprzyjają wzrostowi rośliny, dlatego lepiej poczekać, aż pokój czy balkon będzie odpowiednio nasłoneczniony. Najbezpieczniej jest wsadzić bazylię na początku maja, wtedy zwykle jest już dosyć ciepło, a bazylia będzie miała wystarczająco dużo czasu, by wzrosnąć. Od momentu wsadzenia należy już regularnie podlewać bazylię - nie przelewać, jeśli wody będzie zbyt dużo, to zioło po prostu zgnije. W lipcu bazylia zaczyna kwitnąć, dlatego jeśli chcesz zasuszyć część liści, musisz poczekać do sierpnia. Jak je suszyć? Wystarczy pozostawić liście w cieniu do pełnego wyschnięcia. Co ciekawe, bazylię można też zamrozić - wykorzystaj do tego np. kostki do lodu lub woreczki strunowe.
Kolejną prostą do zasadzenia rośliną jest oregano, znane także jako lebiodka pospolita. To zioło szczególnie lubi ziemię suchą, przepuszczającą powietrze. Podobnie jak w przypadku bazylii, oregano także lubi mieć glebę stale wilgotną. Uważaj tylko, żeby nie wlewać zbyt dużo wody. Co ciekawe, oregano jest rodziną wielodzietną zdolną przetrwać nawet spore mrozy. Zasadzone w ogrodzie oregano spokojnie powinno poradzić sobie z minusowymi temperaturami, choć tu istotny jest wybór dobrej odmiany, ponieważ nie każda poradzi sobie z mrozem. Lebiodka posadzona w ogrodzie nie potrzebuje aż tak częstego podlewania jak oregano rosnące w domu. Gałązki oregano można zrywać do suszenia chwilę przed zakwitnięciem i w trakcie kwitnięcia. Oregano potrzebuje częstego przycinania, ponieważ dzięki temu szybciej rośnie. Nawet jeśli nie planujesz suszenia, to i tak ścinaj gałązki. Zawsze można je zamrozić lub wykorzystywać na bieżąco do dań kuchni włoskiej, która szczególnie upodobała sobie tę wyjątkową roślinę.
Kolejnym bardzo popularnym ziołem do sadzenia w domu jest rozmaryn. Niestety źle znosi chłodniejsze temperatury, więc na dworze może nam szybko zmarnieć; lepszą opcją będzie więc posadzenie go w doniczce i ustawienie na parapecie w pokoju. Rozmaryn również potrzebuje gleby przepuszczającej powietrze i raczej lekkiej, o odczynie obojętnym. Aby rozmaryn prawidłowo wzrastał, trzeba urywać jego listki od góry; zrywanie zioła jest możliwe od czerwca do końca września. Rozmaryn można wykorzystywać do przygotowywania mięsa. Świetnie komponuje się z jagnięciną, a także w owocami - w połączeniu z gruszką czy jabłkiem nabiera wyjątkowego charakteru. Rozmaryn jest w stanie przeżyć bez uszczerbku lekkie przesuszenie, ale po takim incydencie lepiej podlać go obficiej. Szczególnie latem należy pamiętać o bardzo regularnym podlewaniu, a raz w tygodniu warto dodać odpowiednią porcję naturalnego nawozu.
Mięta pieprzowa nadal pozostaje jednym z najpopularniejszych ziół sadzonych w doniczkach. I nic dziwnego, latem nic nie orzeźwia tak dobrze, jak domowa lemoniada z cytrynami i własną miętą, czy też sok z wyciskarki z listkiem mięty! Mięta, w przeciwieństwie do pozostałych ziół, nie lubi aż tak miejsc nasłonecznionych. Półcienie będą idealnym rozwiązaniem dla mięty. Możesz stawiać miętę na parapecie lub na balkonie, jeśli masz pokój od północy, wtedy zioło nie będzie się przesuszać. W kwestii podlewania nic się nie zmienia - mięta również lub mieć wilgotną, a nie mokrą ziemię. Z mięty należy usuwać kwiatostany. Można ją przesadzać wiosną, ale tylko pod warunkiem, że nie ma przymrozków. Mięta musi mieć regularnie przycinane pędy, ponieważ to stymuluje jej wzrost.
Tymianek lubi ciepło i miejsca nasłonecznione, dlatego możesz go postawić w pomieszczeniach wychodzących na południe. Nie trzeba podlewać go zbyt często; jeśli hodujesz tymianek w doniczce, to wystarczy podlać go raz w tygodniu (choć latem potrzebuje zdecydowanie częstszego podlewania!). Tymianek lubi ziemię żyzną i suchą, ale lekko kwaśną. Pędy tymianku zbieramy od czerwca do września. Tymianek podobnie jak bazylia i oregano to podstawa kuchni włoskiej.
Kolendra to roślina jednoroczna, która również najlepiej czuje się w miejscach nasłonecznionych. To zioło, które preferuje glebę lekką i lubi mieć stale wilgotną ziemię. Kolendra jest często używana do marynowania grzybów. Poza tym pasuje do mięsa; w kuchni indyjskiej używa się jej do przygotowywania curry.