Dzisiaj jest: Piątek, 07.08.2020 Imieniny: Doroty i Kajetana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Jak zrobić domową granolę?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak zrobić domową granolę?


   Domowa granola to doskonała alternatywa dla kupnych płatków śniadaniowych, które na ogół nie są zbyt zdrowe. Słodkie płatki zawierają sporo cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, soli i dodatków do żywności. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie zrezygnować z ulubionego śniadania. Wystarczy przygotować domową granolę, która smakuje równie dobrze co sklepowe muesli.

   Granolę można przygotować na różne sposoby. Warto zrobić od razu większą porcję - możesz ją później przechowywać w słoiku i częstować domowników za każdym razem, gdy ktoś będzie miał ochotę na słodkie płatki z mlekiem.





Podstawa granoli

   Podstawę granoli powinny stanowić różne płatki zbożowe. Tak naprawdę tylko od nas zależy to, jakich użyjemy - nie ma złotej proporcji, każdy może wybrać odpowiadające mu płatki i tworzyć z nich dowolne kombinacje. Najlepiej sięgać po płatki owsiane (bezglutenowe, bogate w witaminy z grupy B, selen, magnez i błonnik), jęczmienne (regulują poziom cukru we krwi), gryczane (bezglutenowe, bogate w cenne aminokwasy), żytnie (dobre źródło żelaza i wapnia), jaglane (bezglutenowe, zawierają sporo witaminy E). Jeśli zależy ci na większej dawce błonnika, możesz też dodać do tego zestawu otręby, na przykład pszenne lub owsiane.



Zdrowe dodatki, czyli bakalie

   To bakalie w dużej mierze odpowiadają za to, jak będzie wyglądać nasza granola. Warto dorzucić do niej rodzynki (bogate w magnez, fosfor, potas, witaminy B6 i B2), suszone morele (te niesiarkowane, ciemniejsze - mają sporo beta-karotenu, witamin E i B3 oraz potasu i żelaza), suszone figi (bogate w witaminy B1, B5, B6 oraz wapń, magnez, miedź, mangan i sporo błonnika) i daktyle (bogate w witaminy B3, B5, B6 oraz potas, mangan, magnez, miedź). Suszone owoce możesz pokroić na drobniejsze kawałki, dzięki czemu dobrze wymieszają się z płatkami. Ponadto warto włączyć do granoli orzechy i migdały, na przykład orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe czy orzechy brazylijskie.



Kompozycje smakowe

   Połączenie odpowiednich dodatków sprawi, że uzyskasz granolę o różnych smakach.

Muesli czekoladowe: dodaj do płatków świeżego banana, kakao, gorzką czekoladę i rodzynki. W mniej zdrowej wersji możesz dodać też czekoladę mleczną i białą, a w zdrowszej - karob.

Karmelowa granola: dodaj karmelizowane lub suszone banany, pokrojone daktyle i syrop klonowy.

Letnia granola: do płatków dołącz też miód, liofilizowane truskawki i jeżyny.

Kokosowa granola: dodaj wiórki kokosowe, miód, płatki migdałowe i chipsy kokosowe. Aby granola była bardziej aromatyczna, najpierw podsmaż wiórki na patelni do momentu, aż zmienią kolor na złoty i zaczną apetycznie pachnieć.

Orzechowa granola: dodaj przynajmniej 3-4 rodzaje orzechów i całość wymieszaj z masłem orzechowym. Świetnie sprawdzi się tu masło z fistaszków, choć możesz też dołączyć mniej popularne wersje, na przykład masło z nerkowców.

Chrupiąca granola: aby płatki były bardziej chrupiące, warto dodać do nich np. rozpuszczony olej kokosowy lub sok owocowy, na przykład jabłkowy lub pomarańczowy. Jeśli nie robisz całego słoika, a tylko jedną porcję, karmelizuj płatki w miodzie na patelni - dzięki temu będą jednocześnie słodkie i chrupiące.

   Jak zrobić granolę? Duże orzechy i migdały kroimy na mniejsze kawałki. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy, dodajemy szczyptę cynamonu i wlewamy całość do suchej mieszanki. Dokładnie łączymy suche składniki (oprócz rodzynków jeśli są w składzie) z mokrymi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni i w takiej temperaturze piec około 20-30 minut (w zależności od grubości warstwy). Zaleca się przemieszać co kilka minut składniki, by granola upiekła się równomiernie. Na koniec należy wystawić blachę i poczekać, aż się wystudzi. Po przestygnięciu granoli dodajemy do niej rodzynki (jeśli są w składzie). Później można przełożyć ją do słoika i przechowywać maksymalnie kilka tygodni. Najlepiej jest robić taką ilość granoli, którą jesteśmy w stanie zjeść w ciągu miesiąca - wówczas mamy pewność, że składniki zachowają świeżość i smak.




Zobacz więcej na temat:

muesligranolapłatkibakalie


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE