Wakacyjne wieczory sprzyjają imprezom, udanej zabawie i towarzyskim spotkaniom. Poza dobrą muzyką i świetnym nastrojem ich nieodłącznym elementem są popularne drinki, zarówno w wersji alkoholowej, jak i bez dodatku trunków. Niekwestionowanym królem letnich imprez jest drink Mojito. Z nami poznasz różne jego wersje oraz receptury innych kolorowych napojów na lato.
|
|
Drinki i koktajle - idealne na letnie wieczory
Letnim imprezom towarzyszą letnie drinki. To doskonała okazja, aby odejść od mocnych trunków i zastąpić je lekkimi, orzeźwiającymi drinkami. Wbrew pozorom drinki nie są zarezerwowane tylko dla kobiet. Mogą mieć bardziej wyrazisty lub delikatny, słodki smak i na pewno poprawiają nastrój.
W przypadku drinków kluczowe znaczenie mają składniki oraz ich proporcje, choć nie brakuje wariacji na temat największych klasyków. Na przykład w przypadku przebojowego Mojito w przepisie mogą pojawić się inne owoce, inny alkohol, może też tego alkoholu w ogóle nie być.
Zadbaj o… wizerunek drinka
Letnie drinki rządzą się swoimi prawami. Szczególnie te kolorowe, owocowe i lekkie. Można powiedzieć, że diabeł tkwi tu w szczegółach, a dekoracje mają znaczenie. Dzięki temu koktajle nie tylko rozpieszczają podniebienie i poprawiają nastrój - cieszą także oczy za sprawą barwnych słomek, palemek, dekoracji z cukrowej crusty czy kawałków owoców.
Nie zapominamy oczywiście o "żelaznych" zasadach, takich jak oliwki w klasyku typu Martini Dry czy wisienki w kultowym Manhattanie. Wytrawne napoje możemy także dekorować łodyżką selera naciowego czy cebulką koktajlową. Słodkie - plastrami owoców i listkiem orzeźwiającej mięty.
Dobre akcesoria do dobrych drinków
Jeśli zabawa w barmana to nie tylko jednorazowy wyczyn podczas letniej imprezy, a komponowanie drinków jest twoją pasją, warto też zaopatrzyć się w pewne akcesoria.
• Shaker to must-have, oczywiście można zastąpić go słoikiem. Jednakże mieszanie w prawdziwym cobblerze to czysta przyjemność.
• Blender kielichowy to dla barmana idealny pomocnik: pokruszy lód, wymiesza składniki koktajlu.
• Łyżka barmańska jest długa, prosta i niezastąpiona przy mieszaniu składników w wysokim naczyniu czy shakerze.
• Do drinków z owocami przyda się sitko barmańskie.
• Nie zapomnij o miarce barmańskiej (jigger).
Klasyczne drinki na wakacyjne imprezy
Mamy już trochę wiedzy, akcesoria i wyposażenie, pora na kilka niekwestionowanych letnich hitów. Na początek propozycje przebojowych napojów z dodatkiem lub na bazie alkoholi.
• Drinki są nie tylko dla kobiet, a kompozycja Americano Drink to najlepszy dowód. W składzie ma bitter campari, biały wermut, wodę sodową, plasterek cytryny i lód. Jest smak i jest moc. Serwuje się go w szklance Old Fashioned wypełnionej lodem.
• Lemon Sherbet Fizz to bardziej finezyjna kompozycja, w której za smak odpowiadają 2 łyżki sorbetu cytrynowego, 30 ml limoncello, 15 ml prosecco i plasterki cytryny.
• Kolejna pachnąca owocami propozycja to Mango Daquiri, czyli drink z rumem i sokiem z limonki. Dodanie purée z mango to klucz do sukcesu, jakim jest naturalna słodycz.
Przy okazji - na stronie Akademii Smaku znajdziesz praktyczny poradnik na temat łatwego, szybkiego obierania mango.
• Kolejny ponadczasowy klasyk, ulubieniec pań, to Cosmopolitan. Składniki to: 40 ml cytrynowej wódki, likier, 15 ml soku z limonki, 10 ml soku żurawinowego, lód. Całość miesza się w shakerze i przecedza, aby w drinku nie było kawałków lodu.
Wakacyjny klasyk, czyli jak zrobić Mojito?
Kultowa letnia kompozycja, czyli drink Mojito (lub Mohito), pochodzi z Kuby. Jego pierwowzorem był podobno ulubiony napój pewnego XVI-wiecznego pirata, który pijał tafię - alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej - z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Legendy głoszą też, że po Mohito chętnie sięgał również Ernest Hemingway.
Jak na dobrego drinka przystało, kluczowe znaczenie w przypadku idealnego Mojito mają składniki. Klasyczna wersja to rum, mięta i limonka, choć nie brakuje wariacji na ten temat, zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i z dodatkiem trunku. Przepis podstawowy z alkoholem to głównie drink z białym rumem, ale można zastępować go złotym. Jest nawet "polskie Mojito" z wódką.
Mojito w wersji alkoholowej
Wypada jednak zacząć od klasyki gatunku, a zatem przedstawiamy Mojito i przepis na tradycyjną wersję tego letniego przeboju.
• Przygotuj składniki, czyli 40 ml białego rumu, limonkę, 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego, listki mięty, gazowaną wodę oraz lód.
• Przekrojoną i obraną połówkę limonki zasyp cukrem w szklance, delikatnie rozgnieć, dodaj listki mięty i ponownie przyciśnij. Wypełnij szklankę pokruszonym lodem, wlej rum, wymieszaj, dopełnij wodą i udekoruj listkiem mięty i plasterkiem limonki.
Poczytaj więcej o tym jak zrobić Mojito
Pobaw się składnikami drinka Mojito
Smak i charakter Mojito można zmienić nie tylko poprzez użycie innego alkoholu. Warto poeksperymentować również z dodatkami. Można np. użyć cukru pudru zamiast trzcinowego. Ciekawe doznania smakowe zapewniają owoce - proponujemy maliny, truskawki, dla wytrawnej kompozycji - grapefruita, a nawet plasterki ogórka i gałązki rozmarynu.
Jak zrobić Mojito w wersji bezalkoholowej?
Koktajl bez rumu jest absolutnym klasykiem bezalkoholowych napojów na lato. Orzeźwiająca limonka i świeża mięta idealnie wpisują się w wakacyjne wieczory. Zamiast rumu dodajemy więcej wody, można też użyć Sprite’a.
Na tym jednak nie koniec, jeśli chodzi o zabawę w przepis na oryginalne Mojito. Wypróbuj koniecznie takie propozycje:
• Bezalkoholowe Mojito truskawkowe - potrzebujesz połowy limonki w plasterkach, kilku rozgniecionych truskawek, wody gazowanej, napoju Sprite, świeżej mięty i lodu. Postępujesz jak w podstawowej recepturze, dodając ponadto rozgniecione truskawki. Jeśli są mało słodkie, można wzbogacić smak miodem.
• A teraz przygotuj składniki na Mojito borówkowe - do przepisu podstawowego dodajesz borówki i łyżeczkę miodu. Oczywiście ta niebanalna kompozycja smakuje wybornie zarówno w wersji bezalkoholowej, jak i z rumem.
Kolorowe koktajle bez alkoholu
Na zakończenie letnich rozważań o koktajlach i kultowym drinku Mojito przedstawiamy dwie smakowite propozycje pysznych napojów bezalkoholowych na letnie wieczory:
• Arbuzada - przygotuj 1 kg arbuza (waga ze skórą), sok z limonki, ćwierć szklanki cukru i ok. 50 ml wody. Zrób syrop z cukru i wody, po wystudzeniu dodaj go do zblendowanego, oczyszczonego z pestek arbuza i soku z limonki. Podawaj z lodem i dekoracją z limonki oraz mięty.
• Frappé - oryginalny drink na bazie kawy. Do wysokiego naczynia wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 1 łyżeczkę cukru, zalej zimną wodą, aby zakryć składniki i ubij (mikserem albo spieniaczem) do uzyskania sztywnej piany. Przełóż ją do szklanki i zalej zimnym mlekiem. Opcjonalnie dodaj kostki lodu.