Warzywa jesienią nie powinny ustępować szybkim i ciepłym daniom fast food. Wiosenne sałatki są lekkie i przyrządza się je głównie z nowalijek. Latem korzystamy z sezonowych warzyw. Jesienią także możemy kontynuować tę tradycję.
Jesienne sałatki mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy komponować własne przepisy na bazie sezonowych, polskich składników i produktów, które są naturalnymi probiotykami.
|
|
Sałatka a la leczo
Pierwsza z jesiennych propozycji jest przyrządzana na bazie trzech łatwo dostępnych składników - ziemniaków, papryki i cukinii. Wystarczy doprawić je papryczką chili, rozmarynem, solą i pieprzem - w ilości według uznania. Dla dwóch osób wystarczy bez wątpienia sałatka przyrządzona z:
- 3 ziemniaków
- 1 dużej papryki
- 1 cukinii
Obierz ziemniaki i ugotuj je bez rozkrajania. Paprykę i cukinię trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Ziemniaki powinny być lekko twarde, żeby się nie rozpłynęły na patelni. Trzeba pokroić je w dużą kostkę i wymieszać z podsmażonymi składnikami. Na koniec dodajemy przyprawy i gotowe. Rozmaryn podkreśla smak ziemniaków, a papryczka chili nadaje sałatce rozgrzewający charakter.
Sałatka z migdałów i batata
Do przyrządzenia sałatki z migdałów i batata potrzebne będą takie składniki, jak:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej w bulionie
- garść pokruszonego sera feta
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 batat
- 1 papryka
- przyprawy: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, olej kokosowy
Ugotuj 1 szklankę kaszy jaglanej w bulionie - możesz użyć kaszy w torebce. Zanim kasza się ugotuje obierz batata ze skórki i pokrój go w kostkę. Usuń z papryki gniazda nasienne i również pokrój je w kostkę. Następnie podsmaż warzywa na oleju kokosowym. Kiedy bataty będą już odpowiednio miękkie wymieszaj warzywa z kaszą. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj sałatkę. Po podaniu sałatki posyp ją serem feta i posiekanymi migdałami.
Domowa surówka z probiotykiem
Polacy mają swoje przyzwyczajenia kulinarne - na przykład, domowy obiad składa się z porcji mięsa (ewentualnie ryby), ziemniaków (bądź innego źródła węglowodanów złożonych) oraz sałatki lub surówki. Nasza trzecia propozycja na jesień została opracowana właśnie z myślą o tej polskiej kulinarnej tradycji. Do przygotowania zdrowej surówki potrzebujesz takich składników, jak:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 duże buraczki
- 5 kiszonych ogórków
Tytułowym probiotykiem są oczywiście kiszone ogórki. Trzeba zetrzeć je na tarce, tak samo jak buraczki. Kapustę pekińską drobno pokrój w paski. Wymieszaj buraczki z 1/2 łyżeczki octu balsamicznego (ewentualnie zwykłego octu) i 1/2 łyżeczki cukru. Dodaj do nich sól i pieprz. Następnie wymieszaj je ze startym ogórkiem kiszonym i z kapustą pekińską. Surówka pasuje do knedli z gulaszem, smażonej ryby, mielonych kotletów i schabowego - jednym słowem, do każdej potrawy związanej z tradycyjną, polską kuchnią.
Sałatka z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Propozycja sałatki jesiennej z kurczakiem i suszonymi pomidorami jest przygotowana z myślą o zabieganych. Ta sałatka zastąpi sycący obiad - jest pełnowartościowym posiłkiem, który nie obciąży układu trawiennego. Do przygotowania sałatki potrzebne są takie składniki, jak:
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g suszonych pomidorów
- 100 g rukoli
- 1/2 kulki mozzarelli
- garść orzechów włoskich
- przyprawy: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
Drobno pokrojony ząbek czosnku wymieszaj z 2 łyżkami z oliwy z oliwek, 1 łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Pokrój piersi z kurczaka w kostkę i podsmaż je na oleju kokosowym. Następnie dodaj do mięsa około 200 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Wymieszaj wszystko z pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi orzechami włoskimi i rukolą. Na koniec dodaj jeszcze grzanki, czosnkowy dressing i gotowe!
Jesienna sałatka na bazie dyni
Dynia jest jednym z jesiennych symboli, dlatego w zestawieniu jesiennych sałatek i jej nie mogło zabraknąć. Dynię przed dodaniem do sałatki trzeba upiec w piekarniku, w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Trzeba pokroić ją w kostkę (ok. 2 cm), oprószyć solą, tymiankiem i pieprzem, wymieszać z oliwą z oliwek i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Do przyrządzenia sałatki potrzebujesz 300 g obranej dyni (z pozostałej części możesz przygotować zupę krem). Inne składniki potrzebne do przygotowania sałatki to:
- 10 sztuk pomidorów koktajlowych (albo 2 duże pomidory malinowe)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 50 g pestek z dyni
- 250 g rukoli lub roszponki
Upieczoną dynię trzeba wyciągnąć z piekarnika. Zanim ostygnie upraż pestki dyni na patelni, rozłóż sałatę na talerzach, a na niej ułóż przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Możesz użyć pomidorów malinowych - wtedy pokrój je w półplasterki, tak jak cebulę. Na sałacie, pomidorach i cebuli ułóż kostki upieczonej dyni. Całość posyp uprażonymi pestkami dyni. Cebula i upieczona w ziołach dynia stworzą taki duet, że nie potrzeba już żadnych dodatkowych przypraw.