Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Kuchnia australijska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia australijska


   Australia, oficjalnie Wspólnota Australijska, jest suwerennym krajem obejmującym kontynent australijski, wyspę Tasmanię i liczne, mniejsze wyspy.  Jest to największy kraj w Oceanii i szósty co do wielkości kraj na świecie pod względem całkowitej powierzchni. Stolicą Australii jest Canberra, a największym miastem Sydney. Inne główne obszary metropolitalne w kraju to min Melbourne, czy Brisbane.

   Rdzenni Australijczycy zamieszkiwali kontynent około 65000 lat przed pierwszym przyjazdem holenderskich badaczy na początku XVII wieku. W 1770 r. Wschodnia część Australii została zajęta przez Wielką Brytanię i początkowo osiedlona była w drodze karnego transportu do kolonii. Dlatego też dzisiaj australijska kuchnia jest połączeniem sposobu żywienia rdzennych mieszkańców oraz późniejszych osadników.





Mięso

   Najczęściej spożywanym mięsem jest drób. Przeciętny Australijczyk spożywa ok. 47 kg mięsa kurczaka rocznie. Równie chętnie konsumowana jest wołowina. Także jagnięcina jest bardzo często spotkana na talerzach mieszkańców Australii, a najpopularniejsze są kawałki pieczeni (udźce i łopatki), kotlety i golonki. Jagnięcina jest również składnikiem niedzielnych obiadów w postaci pieczeni lub dań z grilla. Często jest też elementem sałatek gyros i kebabów, przywiezionych przez imigrantów greckich i tureckich w latach 60. i 70. XX wieku.

   W kuchni australijskiej można również spotkać mięso endemicznych gatunków zwierząt. Mięso kangura jest dostępne jako dziczyzna, jednak nie należy do najczęściej spożywanych. W przepisach z czasów kolonialnych kangur był traktowany w gastronomii podobnie jak ogon wołowy, a duszony do miękkości, tworzył bogaty sos. Dziś mięso kangura jest dostępne w kawałkach oraz jako dodatek do wędlin.

   Jeszcze rzadziej spożywanymi formami dziczyzny są emu. W Australii wykorzystuje się wędzone mięso emu jako dodatek do zapiekanek, czy pizzy. Chętnie korzysta się również z ich jaj. Jajo emu wielkością zastępuje ok. 10 jaj kurzych.



Ryby i owoce morza

   Spożycie owoców morza w kuchni australijskiej obejmuje takie gatunki jak południowy tuńczyk błękitnopłetwy, witlinki King George, "Moreton Bay bugs" (homary o charakterystycznym, spłaszczonym kształcie), kraby błotne i krewetki. Australia jest jednym z największych producentów słuchotków (rodzaj ślimaków) i homarów.

   Szczególnie popularnym daniem jest "fish and chips", czyli ryba z frytkami. Danie pochodzi z Wielkiej Brytanii i zwykle składa się z panierowanej ryby smażonej w głębokim tłuszczu z frytkami (pokrojonymi w kostkę) ziemniakami. Zamiast dorsza, który jest bardziej powszechny w Wielkiej Brytanii, najpopularniejszą rybą w australijskich barach i restauracjach jest filet rekina mustela antarktycznego (Mustelus antarcticus), nazywanego również gummy shark, czyli rekinem gumowym.

   Równie znaną rybą jest Barramundi, występująca w systemach rzecznych północnej Australii. Homary, lepiej znane w Australii jako Moreton Bay bugs, są powszechne w restauracjach serwujących owoce morza. Mogą być także podawane ze stekami jako "surf and turf".



"Surf and turf"

   Surf and turf to popularne danie obiadowe łączące czerwone mięso (steki wołowe) i owoce morza (krewetki, kalmary, homary, kalmary, przegrzebki) - każdy ze składników owoców morza jest gotowany na parze, grillowany lub panierowany i smażony. Oprócz Australii takie połączenie popularne jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii.



Witchetty grubs

   To z pewnością kontrowersyjne dla Europejczyków danie, którym są białe, duże larwy ciem. Spożywane są najczęściej pieczone w ognisku i na surowo. Mają orzechowy smak, a ich konsystencja przypomina pieczony drób.



Produkty mleczne

   Od czasu pierwszej brytyjskiej osady w 1788 roku w Australii istniał przemysł mleczarski. Obecnie produkuje się szeroką gamę produktów mlecznych min. śmietany, masła, serów i jogurtów.

   Australijczycy są dużymi konsumentami produktów mlecznych, spożywając średnio około 102,4 litra mleka na osobę rocznie, 13 kg sera, 4 kg masła i 7 kg jogurtów (naturalnych i smakowych).



Laksa

   To zupa popularna w Australii oraz Azji Południowej. Przygotowuję się ją z czerwonej pasty curry, mleka kokosowego. Podawana jest z makaronem, krewetkami, kalmarami, kiełkami fasoli mung, tofu, kapustą bok choy, czy kurczakiem.



Vegemite

   To pasta do smarowania przyrządzana z wyciągu z drożdży i warzyw oraz przypraw. Stosowana jest jako dodatek do kanapek, tostów oraz dań mięsnych.



Desery

   Anzac biscuits to ciastka przyrządzane z płatków owsianych, mąki, cukru i kokosa. Lamingtons to biszkopty w kształcie kostek. Polany jest czekoladą i posypany wiórkami kokosowymi.



Orzechy macadamia

   Uprawiane i występujące naturalnie w Australii orzechy macadamia zyskują popularność na całym świecie. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy A i E oraz wapnia, fosforu i magnezu oraz cynku i żelaza. Mogą być spożywane bezpośrednio, jak i jako dodatek do deserów.




Zobacz więcej na temat:

kuchnia australijskaowoce morza


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE