Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuchnia boliwijska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia boliwijska


   Potrawy w Boliwii są tanie i smaczne. Na przykład dania z Altiplano są z reguły dostosowane do chłodnego, górskiego klimatu, zatem stosuje się tam dużo przypraw, podczas gdy dania w obszarze amazońskim i na nizinach składają się przeważnie z ryb, juki, owoców i warzyw, gdyż są to produkty najpopularniejsze w tym regionie. Czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia boliwijska?

   Kuchnia boliwijska to kuchnia regionalna, specyficzna dla obszaru Boliwii. Kuchnia ze względu na historię państwa i jego lokalizację łączy w sobie wpływy mauretańskie, hiszpańskie i inkaskie. Oprócz rodzimych dań mieszają się w niej także potrawy arabskie, europejskie i afrykańskie. Boliwia jest dość ubogim krajem, dlatego kuchnia zwykłych mieszkańców nie jest zbyt ekscentryczna. Przeważają w niej ziemniaki (często są zastępowane juką), ryż, ryby oraz wołowina. Na obszarach subtropikalnych i tropikalnych, gdzie istnieje szansa obfitego wytwarzania produktów spożywczych, uprawia się zboża, owoce cytrusowe, trzcinę cukrową, rzepak, soję, warzywa i inne owoce, w tym popularny w tamtejszym regionie owoc amazoński - cupuaçu. Przeważająca część potraw na terenach tropikalnych Boliwii składa się z ryżu, mięsa, papas fritas (frytek) i juki. Cenionym dodatkiem do wielu dań jest pikantny sos llajua.





Struktura posiłków

   Typowy dzień Boliwijczyków składa się z pięciu posiłków; obowiązkowe pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad (często w formie zupy z mięsem), niewielka przekąska i kolacja. Gdy nadchodzi pora kolacji (jest przeważnie obfita) wszyscy członkowie rodziny gromadzą się i zasiadają wspólnie do stołu. Okazjonalnie jedzą także w restauracjach.



Komosa ryżowa

   Obecna jest w prawie każdym boliwijskim domu. Jest podstawowym składnikiem wielu dań - sałatek, zup, gulaszów czy hamburgerów. Komosa ryżowa jest niezwykle przyjemna dla podniebienia i można ją wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Roślina zbożowa nie zawiera glutenu, obfituje w białko i ma też potrzebne aminokwasy. To wszystko czyni ją niesłychanie popularnym produktem wśród zwolenników zdrowego odżywiania.



Słodycze

   Boliwia to kraj, w którym produkuje się jedną z najsmaczniejszych czekolad na świecie. Jest wytwarzana z kakao najwyższej jakości, które pochodzi z obszarów Alto Beni i Beni znajdujących się północno-wschodniej Boliwii. W ofercie marki "Chocolates Para Ti" jest ponad dwadzieścia smaków czekolad, w tym brzoskwinia, quinoa i amaranto.



Sosy

   Llajwa jest to bardzo popularny w Boliwii ostry sos. Robi się go z pomidora i ostrej papryki (locoto) przypominającej habanero. Sos jest często podawany do wielu boliwijskich dań.



Mięso i ryby

   Obywatele Boliwii jedzą sporo mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (przeważnie kurczaki, kaczki). Szczególne miejsce w ich jadłospisie zajmują też ryby, a najbardziej ceniony jest pstrąg. Jako standardową potrawę kuchni boliwijskiej trzeba wymienić także Chairo, czyli rodzaj wywaru z baraniny lub jagnięciny, do którego dodaje się suszone warzywa, ziemniaki w takiej samej postaci. Popularny jest także kurczak w pikantnym sosie paprykowym (sajta). Wymienione mięsa zazwyczaj podaje się z makaronem, ziemniakami, komosą, yucca i ryżem. Do tego przyrządza się również zdrowe surówki ze świeżych warzyw i owoców.



Owoce

   Boliwijczycy niezbyt chętnie spożywają warzywa. Dużo częściej sięgają po owoce i nic dziwnego - Boliwia to prawdziwy "owocowy raj". Występują tam niezliczone gatunki cytrusów, banany, kokosy, papaja i mango. Ludzie delektują się mało popularnymi - egzotycznymi owocami, takimi jak: karambola, tuna (gruszka kaktusowa), tumbo, kaki (persymona), kinoto, pakay i czerymoja.



Charakterystyczne potrawy kuchni boliwijskiej

- cuñapémała: bułeczka wyrabiana z mąki maniokowej bądź jukowej, faszerowana serem
- patasca: zupa z kukurydzy (odmiana mote) przygotowywana na głowiźnie wieprzowej
- mamona: grillowana wołowina
- empanadas de carne: pierogi z mięsem
- chairo rodzaj bulionu
- majadito: wodnisty ryż z dodatkiem suszonej wołowiny (charque), który może przypominać paellę. Zazwyczaj podaje się go z sałatką pomidorową, jajkami i cebulą
- pacú i surubí: smażone ryby słodkowodne, które doprawia się bukietem starannie dobranych przypraw
- locro: rosół przyrządzany z kury z dodatkiem banana i ryżu
- pan de arroz (również empanada de arroz): to rodzaj miękkiej bułeczki, która powstaje z mąki ryżowej. Smaży się ją z serem na głębokim tłuszczu i serwuje owiniętą w liść bananowca
- parrillada de res (również churrasco): części wołowiny, które grilluje się wraz z podrobami (np. flakami) i kiełbaskami
- milanesa: miejscowy sznycel
- masaco de yuca y chicharon: purée z juki
- zonzo: połączenie zmielonej juki i sera, potrawę grilluje się na patyku
- palometa frita: pieczona pirania
- pacamuto de res: mięso wołowe pieczone z różnymi dodatkami
- relleno: mieszanka ryżu i mięsa, gotowana w jelitach
- coto relleno: to skóra z kurzej szyjki faszerowana podrobami z mięsa drobiowego
- locro carretero: gęsta zupa z suszonego mięsa
- saisimięso: przyrządzone na ostro
- bunuelos: pączki na bazie mąki ziemniaczanej
- caldo de peta: zupa z żółwia
- salteñas: pieczony pieróg z nadzieniem mięsno-warzywnym
- carne de monte: dziczyzna (także z gryzoni)
- gelatina de pata: wołowina w galarecie
- cuajadilla: słodki przysmak z maślanki z dodatkiem syropu trzcinowego
- masaco: zielony banan z wieprzowiną



Salteñas

   Znana i lubiana przekąska, którą można spotkać w całym andyjskim obszarze Boliwii. Najczęściej wypełnia się ją warzywami, oliwkami, mięsem i jajkiem. Potrawę piecze się, a potem serwuje z lekko pikantnym sosem.



Pique a lo macho

   To potrawa przyrządzana z mięsa wołowego, kawałków kiełbasy, do której dodaje się też gotowane jajko, cebulę, frytki i ostrą paprykę. Tradycyjnymi dodatkami do pique a lo macho są: ketchup, majonez i musztarda.



Tucumany

   To smaczne kieszonki, które faszeruje się różnymi nadzieniami np. gotowanym jajkiem, mięsem, pokrojonymi warzywami oraz ostrym sosem. Tucumany warzywne są znakomitą opcją dla wegetarian i zazwyczaj podaje się je z wieloma kolorowymi i pikantnymi przyprawami, które dopełniają całą potrawę.



Charque de lama

   Boliwijczycy suszą produkty spożywcze specjalną metodą przekazywaną już od pokoleń. Ta technika pozwala na dłuższe przechowywanie żywności. Charque de lama to mięso lamy w formie suszonej. Często podaje się je z serem, jajkami ugotowanymi na twardo i duszoną kukurydzą.



Napoje

   Wśród popularnych napojów warto wymienić herbatę z liści krasnodrzewu pospolitego (koki), czyli mate de coca. Nie tylko w Boliwii, ale również w Peru, ludzie piją napoje alkoholowe i bezalkoholowe (odmiana chicha). Są one produkowane głównie z kukurydzy. Lubianym napojem jest także ambrosía, czyli świeże krowie mleko, które zaprawia się małą ilością miejscowej brandy (singani). Z kolei Sucumbe to ciepłe mleko z dodatkiem cukru i cynamonu. Ze względu na klimat ludzie chętnie piją soki (jugos). Zazwyczaj są sprzedawane na stoiskach ulicznych i podawane z dodatkiem mleka albo wody.



Ciekawostki

   Interesujący jest także sposób przyrządzania dań. Piedra (kamień) to niezwykle popularne narzędzie gospodarstwa domowego, którego używa się do bicia kotletów, uśmiercania ryb lub do rozdrabniania ziaren pieprzu.




Zobacz więcej na temat:

kuchnia boliwijskakuchnie świata


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE