Chile to urzekający kraj usytuowany w południowo-zachodniej części Ameryki Południowej. Może pochwalić się nie tylko fantastycznym krajobrazem czy ciekawą historią, ale również kuchnią. Tradycyjne chilijskie dania są dość proste i zarazem bardzo różnorodne. Królują tam zarówno owoce i warzywa, jak i produkty mięsne oraz owoce morza. Czym charakteryzuje się kuchnia chilijska?
|
|
Charakterystyka kuchni chilijskiej
Kuchnię chilijską ze względu na położenie geograficzne kraju można zdefiniować jako morską - obfitującą w owoce morza i ryby. Jada się tam też spore ilości mięsa, owoców i warzyw. Każda prowincja posiada własne, specyficzne potrawy z produktów lokalnych oraz takie, które narodziły się w kuchni chilijskiej za sprawą społeczności napływowej m.in.: z Grecji, czy Niemiec. Dużą popularnością cieszą się dania mięsne - przede wszystkim wołowina, a także specjały z kukurydzy. Wiele regionalnych potraw występuje także w kuchniach innych narodowości, lecz mogą się one różnić częściowo składem albo metodą przyprawiania. Oprócz mięsa często przyrządza się dania na bazie ryb, kukurydzy, owoców morza i warzyw. Gulasze czy zupy rybne, w skład których wchodzą np. krewetki, małże, homary i ośmiornice, uchodzą za prawdziwy rarytas. Inną popularną morską potrawą jest np. curranto. Przygotowuje się ją w dole wyłożonym kamieniami, w którym rozpala się ogień. Chilijczycy uwielbiają także conzuelę, czyli obiad składający się z porcji mięsa, kawałka dyni oraz ryżu lub ziemniaków. Kolejną mięsną propozycją kulinarną jest asado, czyli wybór grillowanych albo pieczonych mięs. Natomiast typowe danie z kukurydzy to humitas. Może ono przypominać polskie gołąbki, jednak farsz (przeważnie serowy) zawija się w liście kukurydzy, a nie kapusty.
Oprócz uniwersalnej kuchni, którą trudno dosadnie przedstawić, Chile mogą poszczycić się znakomitą oliwą i winem, które aktualnie jest jednym z podstawowych towarów eksportowych tego kraju. Przez pewien czas Chile uchodziło za wytwórcę win średniej jakości, tylko na potrzeby sieci handlowych. Niegdyś winiarnie kupowali dziedzice - zwykle dla zachcianek, a nie w celach biznesowych. Jednak prędko okazało się, że chilijski klimat sprzyja uprawie najlepszych gatunków winorośli i wyrabianiu wysokiej klasy wina z zastosowaniem bardzo nowoczesnych technologii. Nowoczesne sposoby produkcji, świetnie wyposażone laboratoria chemiczne, mierniki testujące wilgotność itd., wspomogły hodowlę winorośli i wytwarzanie trunku, co w rezultacie pozytywnie przełożyło się na jego klarowność i jakość. Wina chilijskie zostały docenione na całym świecie za sprawą innowacyjnych technologii i optymalnego klimatu. Brak zasad prawnych i restrykcji, z jakimi mamy do czynienia w Europie, również umożliwiły rozwój winiarstwa w tym regionie świata. Dodatkowo koszt produkcji wina w Chile jest znacznie niższy niż w państwach Europy. Jedna z najpotężniejszych firm winiarskich w Chile (Concha y Toro) zdobyła uznanie właśnie dzięki produkcji trunków lekkich i delikatnych. Na chwilę obecną cieszą się one ogromnym uznaniem wśród koneserów na całym świecie.
Sałatki w kuchni chilijskiej
Jako przekąskę w niewielkich naczyniach serwuje się zazwyczaj pebre - drobniuteńko pokrojone pomidory, czosnek, cebula połączone z kolendrą i polane sosem winegret. Taka sałatka jest doskonałym dodatkiem do swojskiego pieczywa.
Desery w kuchni chilijskiej
Wśród słodkości największym powodzeniem cieszą się lody i ciasta. Chętnie spożywane są też świeże owoce (np. melony), które rosną na dobrze użyźnionych glebach w środkowej części kraju.
Popularne potrawy kuchni chilijskiej
Empanadas
Smażone lub pieczone pierogi, najczęściej nadziewane mięsem, choć niekiedy także szpinakiem, serem lub fasolą. To potrawa tak charakterystyczna, że zajadają się nią zarówno Chilijczycy, jak i mieszkańcy Hiszpanii czy Ameryki Łacińskiej.
Sopaipilla
Przypomina trochę racuchy, trochę gofry. Placki przyrządza się z mąki i dyni, a potem wrzuca na głęboki tłuszcz i smaży. Można je kupić w różnych zakątkach, także na ulicach. Sopaipilla występuje w zarówno w wersji na słodko (np. z dodatkiem masy przypominającej kajmak), jak i wytrawnej (np. z cebulą, sosem pomidorowym i przyprawami).
Pastel de choclo
To wytrawna potrawa na bazie kukurydzy. Na jej wierzchu umieszcza się placek kukurydziany - sproszkowane ziarna z cukrem i mlekiem. Niżej znajduje się mieszanka oliwek, mięsa mielonego, groszku i rodzynek, innymi słowy to zapiekanka ze znacznej ilości składników. Wygląda bardzo apetycznie, jest też wyjątkowo smaczna. Ponadto jest dość pikantna w smaku - ma dodatek merquén (przyprawa z papryczki chilli).
Hot-dog Completo Italiano
Włoski niuans w nazwie tego dania pochodzi od barw składników hot-doga, które są podobne do kolorów flagi Italii. Chilijski hot-dog to nie tylko zwykła bułka z parówką w środku. Przysmak wzbogaca się jeszcze o pomidory, awokado i dużą ilość majonezu. Nie tylko Chilijczycy zachwycają się tą kompozycją, uwielbiają ją także podróżnicy.
Curranto
To klasyczne danie z Archipelagu Chiloé, wyjątkowo popularne na południu kraju. Składa się z kawałków mięsa wołowego, warzyw, skorupiaków, ziemniaków, chorizo oraz chapaleles (niewielkie pierożki na bazie mąki i tłuczonych kartofli, podobne do klusek śląskich). Curranto podaje się zazwyczaj z milcaos, czyli chlebem z ziemniaków.
Chunchules con harina tostada
To potrawa zdecydowanie dla ludzi odważnych. Są to oczyszczone krowie jelita, które nadziewa się podrobami i mięsem, a potem skręca w warkocze i posypuje mąką żytnią. Na końcu danie smaży się na głębokim tłuszczu z dodatkiem niezwykle pikantnych papryczek. Po usmażeniu specjał nabiera chrupkości. Popularnym dodatkiem do chunchules con harina tostada jest purée ziemniaczane.
Porotos granados
Rodzaj gulaszu, który przyrządza się z najświeższych, regionalnych produktów: cebuli, zmiażdżonych ziaren kukurydzy, dyni, czosnku, fasoli, bazylii i pomidorów. W upalne dni Chilijczycy chętnie posilają się tym gorącym pożywnym daniem, bo mocno orzeźwia.