Kuchnia kanadyjska to połączenie wielu smaków, tradycji i kultur. Dania i potrawy różnią się od siebie w zależności od regionu kraju. W kuchni kanadyjskiej można zauważyć korzenie angielskie, francuskie, szkockie, a także azjatyckie i karaibskie, co wynika z wielu fal imigracyjnych, które rozpoczęły się w XV wieku.
Wiele osób kojarzy kuchnię kanadyjską wyłącznie ze słodkim syropem klonowym. Jednak różnorodność tutejszych potraw potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagającego smakosza. Jedną z wybitych potraw jest poutine i wołowina w imbirze. Co jeszcze jada się w Kraju Klonowego Liścia oraz jakich dań koniecznie należy spróbować, odwiedzając ten dwujęzyczny i wielokulturowy kraj, w którym obowiązują dwa języki oficjalne - angielski i francuski?
|
|
Mięsa, ryby i owoce morza
Rodzaj i forma spożywanego mięsa różnią się od siebie w zależności od części Kanady. Na północy kraju dominują dania z łosi, bizonów, kóz, dorsza i łososia. W najdalej wysuniętych na północ rejonach spożywa się mięso fok, morsów oraz zająców polarnych. Przysmakiem jest tam wędzone mięso karibu. W obszarach położonych w środkowej i południowej Kanadzie jada się wołowinę, drób, wieprzowinę, jagnięcinę, oraz owoce morza (homary, ostrygi) i ryby. Często spotykana jest także dziczyzna. Ostrygi i małże przygotowuje się z wodorostami oraz smażonymi pędami, a homary gotuje lub grilluje z gotowanymi kolbami kukurydzy.
Peameal Bacon
To odmiana boczku, który pozyskiwany jest z chudego mięsa schabu. Peklowany jest na mokro i obsypywany mąką kukurydzianą, której zawdzięcza żółtą skórkę.
Tourtière
To pikantny placek z ciasta tartowego wypełnionego mięsnym nadzieniem, najczęściej wieprzowiną, cielęciną lub dziczyzną z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Solomon Gundy
To wędzony i marynowany śledź z cebulą, podawany ze śmietaną i krakersami. Nazywany jest także Solomon Gundy z Nowej Szkocji. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od słowa "salmagundi", które oznacza "sałatkę z wieloma składnikami".
Dinner Jiggs
To tradycyjna potrawa spożywana w wielu regionach atlantyckich Kanady. Jest to peklowana wołowina z kapustą, marchwią, ziemniakami i rzepą podawana z piklami w musztardzie, marynowanymi burakami, sosem żurawinowym, sosem z bulionu lub masłem.
Calgary beef bash
Jest to peklowana wołowina z duszoną fasolką i frytkami.
Wołowina imbirowa
Najczęściej jadana na zachodzie Kanady. To potrawa z wołowiny, imbiru i słodkiego sosu, której pochodzenie wywodzi się z chińskiego dania Geung Ngao Yuk. Istnieje kilka odmian imbirowej wołowiny. Jedna z nich to paski wołowiny w ciemnym słodkim sosie, przypominającym sos azjatycki na bazie cukru i octu. Oprócz tego danie zawiera imbir, czosnek, marchew, cebulę oraz ostrą paprykę.
Indyk
Mięso z indyka jest tradycyjnie spożywane w ważne święta m.in. Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie.
Poutine
Poutine to niezwykle sławny i ceniony przysmak kuchni kanadyjskiej. Są to grubo krojone frytki, podawane z sosem serowym. Dodatkiem do potrawy są często wieprzowina, wędzone mięso lub bekon. Poutine można spróbować zarówno w każdej restauracji, jak i w sieciach żywności typu fast food.
Pieczywo w Kanadzie
Bannock
To chleb, który wytwarzany jest w Kandzie od czasów jej rdzennych mieszkańców. Występuje wiele wersji tego pieczywa - pieczone oraz smażone (z chrupiącą skórką i niezwykle puszyste wewnątrz). Bannock najczęściej przygotowuje się z białej mąki, cukru, tłuszczu oraz mleka. Wszystkie składniki łączy się i zagniata ciasto, które następnie smaży się w zwierzęcym tłuszczu lub piecze w piekarniku. Jest częstym dodatkiem do wielu dań mięsnych oraz zup.
Desery
Syrop klonowy
Syrop klonowy to przysmak, z którym najczęściej kojarzona jest kuchnia kanadyjska. Uzyskiwany jest w wyniku długotrwałego odparowywania soku z wyselekcjonowanych gatunków drzewa klonowego. Syrop klonowy stanowi dodatek do wielu dań, m.in. naleśników, musli, gofrów oraz potraw wytrawnych w postaci marynat i sosów do mięs.
Tarty maślane (butter tarts)
Słodkie tarty maślane przygotowywane są z kruchego ciasta, które wypełnia się nadzieniem składającym się z cukru, masła, syropu, jajek, Piecze się je do momentu, kiedy nadzienie będzie półtwarde, a wierzch chrupiący.
Tire d'érable sur la neige (mapple taffy)
To słodkie cukierki, które przygotowywane są przez wylanie wrzącego syropu klonowego na zimny śnieg. Powoduje to natychmiastowe gęstnienie syropu. Następnie cukierki nabija się na patyczek do lodów.
Pouding chômeur
To deser z ciasta polanego gorącym syropem klonowym oraz karmelem, który następnie jest pieczony w piekarniku. Powstał podczas czasów Wielkiego Kryzysu w Kanadzie przez kobiety pracujące w jednej z fabryk.
Beaver Tail
To płaski jak ogon bobra placek ze smażonego ciasta z obsypanego cynamonem i cukrem. Istnieje wiele wersji tego deseru - z nutellą, jabłkami, karmelem lub bananem.
Alkohole w Kanadzie
Caribou
To słodki napój alkoholowy, który zawiera czerwone wino i whisky żytnią oraz syrop klonowy i cukier. Legendy głoszą, że nazwa alkoholu wywodzi się napoju spożywanego przez myśliwych z czasów kolonialnych, którzy w celu utrzymania ciepła podczas pracy pyli mieszankę krwi renifera karibu z whisky.
Koktajl Cezara
To narodowy koktajl alkoholowy Kanady. Jest to drink przygotowany z wódki, soku clamato, Tabasco oraz sosu Worcestershire.