Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuchnia malezyjska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia malezyjska


   Kuchnia malezyjska to mieszanka kuchni trzech podstawowych grup etnicznych: indyjskiej, chińskiej i malajskiej. Mieszanka nie tylko składników, ale i technik kulinarnych. Dania podaje się zazwyczaj w towarzystwie ryżu bądź makaronu z dodatkiem popularnych sosów sambal. Potrawy bazują na rybach, mięsie i mleczku kokosowym. Czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia malezyjska?

   Malezja to prawdziwe kulinarne królestwo. Kuchnia tego kraju ukształtowała się pod wpływem tradycji kulinarnych dalekiego wschodu - główne poprzez wpływy Indii, Chin i położonej na północ Tajlandii. Indie przez setki lat były źródłem masowej emigracji, która w dużym stopniu wpłynęła na demografię obecnej Malezji. Do tego dochodzi jeszcze muzułmański charakter państwa, który ogranicza możliwość wykorzystania produktów mięsnych. Przeważają tu więc potrawy z ryżu i makaronu (rozpowszechnione głównie przez Chińczyków) i zawiesiste sosy typu curry. W kuchni tej dominują ostre przyprawy, a także makaron ryżowy, mięso drobiowe, ryż oraz owoce morza. W odróżnieniu od kuchni indyjskiej, w kuchni malezyjskiej przygotowuje się mnóstwo potraw z mięsa wołowego. Dania podaje się zazwyczaj w towarzystwie ryżu bądź makaronu z dodatkiem popularnych sosów sambal. Te różnorodne sosy robi się na wiele sposobów. Uciera się w moździerzu np. krewetki z mango lub pomidorami i miesza z pastą chili. Mięso wołowe podsmaża się w woku. Ryż i sos to najpopularniejsze dodatki do mięs. Warto dodać, że podczas podsmażania mięsa dodaje się do niego cukier palmowy, przez co na powierzchni produktu powstaje delikatna otoczka skarmelizowanego cukru.

   Kuchnia malezyjska to również dania z mięsa drobiowego, które najczęściej łączy się z mlekiem kokosowym. Popisową potrawą jest kurczak połączony z mleczkiem ze świeżego kokosa. Popularna jest tam przyprawa curry, którą kucharze często przyrządzają samodzielnie. Uznaniem wśród miejscowej społeczności cieszy się lemak nasi. Jest to bardzo aromatyczne danie, które robi się z ryżu gotowanego wraz z mleczkiem kokosowym. Serwuje się je z dodatkiem sosu sambal, suszonymi orzeszkami arachidowymi i smażonymi plasterkami ogórka. Do wnętrza wkłada się jajko ugotowane na twardo. Przysmak powinien być podawany na liściach bananowca.

   Wiele potraw w Malezji bazuje też na świeżych rybach, zazwyczaj złowionych jeszcze tego samego dnia. Popularnością cieszą się także rozmaite pasty rybne oraz dania rybne łączone z ryżem. W kraju tym można skosztować ryb, o których istnieniu nie ma się pojęcia.





Popularne dania kuchni malezyjskiej

Asam laksa

   To flagowa potrawa Malezji - esencjonalny, gęsty bulion z kawałkami ryby. Lekko kwaśny smak wywar zawdzięcza paście z tamaryndowca. Do dania dodaje się makaron ryżowy, całą gamę świeżych ziół i aromatyczne kawałki kwiatu etlingery wyniosłej. W misce można znaleźć także porwane listki sałaty, cząstki świeżego, soczystego ananasa, a także drobno pokrojoną cebulę i ogórka. Smaku całej potrawie nadaje gęsta, słodka pasta krewetkowa.


Satay

   Malajskie szaszłyki z krewetek, wołowiny lub kurczaka. Marynuje się je w ostrej marynacie, a następnie grilluje. Są serwowane zazwyczaj z ostro-słodkim sosem z orzeszków ziemnych.


Crispy popiah

   Specjał wegetariański wywodzący się z kuchni chińskiej. Cienki wafelek (przypominający tortillę) z mąki ryżowej, do którego dodaje się świeżego ogórka, smażoną cebulkę, miejscowe chrupiące warzywa (m.in. kapustę) i orzeszki. Potrawa skropiona jest lekko słodkawym, pikantnym sosem. Niekiedy do crispy popiah dodaje się mięso kraba.


Kaya toast

   Obok smażonego makaronu i ryżanki, kaya toast to najbardziej klasyczne śniadanie lokalnej społeczności w Malezji. Danie składa się tostów, mleka kokosowego i żółtek w formie kremu. Pieczywo kroi się na kawałki, a potem macza w jajku (ugotowanym na miękko) połączonym z niewielką ilością sosu sojowego oraz białego pieprzu. Obowiązkowym dodatkiem do tego przysmaku jest filiżanka mocnej, czarnej kawy.


Mee goreng

   Mieszanka azjatyckiego makaronu, warzyw, pikantnego sosu (przyrządzonego z chilli i sosu sojowego) i produktów do wyboru: kurczaka, smażonego jajka lub kalmarów i krewetek.


Desery z grass jelly


   Przeważnie są to zwykłe napoje np. herbata z dodatkiem mleka na zimno, do której dodaje się posiekane galaretki przygotowane z warzyw.


Roti canai

   Smażony na rozgrzanej blasze placek roti złożony w kopertę i polany bardzo pikantnym curry (w wersji z mięsem albo bez). Niekiedy w jego środku umieszcza się jajko.


Smelly tofu

   Sfermentowane tofu o nieprzyjemnej woni. Smażone w głębokim tłuszczu i serwowane z pikantnym sosem.



Desery w kuchni malezyjskiej

   Kuchnia malezyjska słynie z pysznych, słodkich przekąsek i deserów. Słodycze bardzo często przygotowuje się z mleka kokosowego. Jednym z najprostszych deserów jest makaron ryżowy z cukrem palmowym oraz mleczkiem kokosowym. Malezyjskie słodkości zawierają nie tylko ryż, ale nawet ziemniaki. Nie brakuje tam także deserów z owocami egzotycznymi, np. durianem. Jego skórka wytwarza niezbyt przyjemną woń, jednak miąższ owocu jest smaczny. Aromat skórki jest tak intensywny, że jedzenie go w miejscach publicznych jest zabronione. Oprócz duriana, w Malezji popularne są papaje, arbuzy, banany i mango.


Malezyjska krówka

   Cukierek wytwarzany z mąki ryżowej oraz długo gotowanego cukru palmowego. W wersji tradycyjnej dodaje się do niego mleczko kokosowe, lecz istnieją warianty o różnych barwach i smakach (np. o smaku duriana).


Onde onde

   Niewielkie kulki wykonane z zielonego ciasta ryżowego, które otacza się w startym miąższu kokosa. W ich wnętrzu znajduje się płynny cukier palmowy, który podczas jedzenia przyjemnie strzela i rozpływa się w ustach.


Roti pisang

   To malezyjskie naleśniki, w środku których znajduje się banan. Zwykle polewa się je słodkim mlekiem lub posypuje cukrem.



Popularne w Malezji produkty i potrawy

Potrawy z ryżu

Nasi Lemak (ryż w mleku kokosowym)
Char Kway Teow (smażony makaron ryżowy)
Nasi Kerabu (ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Hokkien Hae Mee (makaron z krewetkami)


Dania z makaronu

Lemang (ryż w bambusie)
Nasi Berlauk (ryż z sosem curry)
Mee Hoon Goreng (makaron smażony)
Nasi Kunyit (ryż kleisty z kurkumą)
Mee Rebus (makaron w sosie)
Chili Pan Mee (makaron Pan Mee z mielony mięsem)
Char Hor Fun (makaron ryżowy w sosie)
Nasi Campur (ryżowe rozmaitości)
Mee Siam (makaron po syjamsku)
Nasi Goreng (smażony ryż)
Mee Krob (makaron smażony na chrupko)
Nasi Phat Prik (ryż z papryką)
Hokkien Char Mee (makaron smażony z mięsem)
Maggi Goreng (makaron smażony)
Nasi Dagang (ryż w mleku kokosowym z rybnym curry)
Satay Bihun (makaron ryżowy z sosem orzechowym)
Mee Goreng (makaron smażony)
Mee Suah (makaron smażony z krewetkami i mięsem)
Lor Mee (duszony makaron z mięsem)
Mee Hailam (makaron z krewetkami i kurczakiem)


Sałatki

Rojak (sałatka z warzywami)
Pasembur / Cheh Hoo (sałatka z warzyw i owoców morza)
Nasi Ulam (sałatka ryżowa)


Zupy

Bak Kut Teh (wywar wieprzowy)
Mee Hoon Kuah (bulion rybny z makaronem)
Laksa (zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym)
Sup Kambing (zupa jagnięca)
Sup Ayam / Mee Ayam (zupa z kurczaka)
Soto (aromatyczny bulion)
Kari Ikan Tongkol (zupa curry z makreli)


Ryby i owoce morza

Ikan Asam Pedas (ryba na ostro-kwaśno)
Gulai Ikan Aya (curry z tuńczyka)
Otak Otak (ciasteczka rybne)
Ikan Bakar (grillowana ryba)


Przekąski

Cucur Udang (krewetki w cieście)
Chai Tow Kway (ciasteczka z rzodkwi)
Popiah (nadziewane placki)
Tahu Goreng (smażone tofu)
Cakoi / You Char Kway (malajskie racuchy)
Bubur (kleik ryżowy)
Kaya / Sri Kaya (dżem kokosowy)
Acar (warzywne pikle)


Mięso i drób

Rendang (duszona wołowina)
Ayam Goreng (kurczak smażony)
Sate (szaszłyki z kurczaka)
Bak Kwa (zapiekana wieprzowina)
Murtabak (placek z jagnięciną)


Snacki i przyprawy

Tofu
Karamel Masakan (syrop karmelowy)
Kepayang (orzechy)
Budu (sos rybny)
Asam Keranji (tamaryndowiec)
Belacan (pasta krewetkowa)
Kantan
Kattuthippali / Tippali (pieprz)
Kicap Lemak (sos)
Kucai (czosnek szczypiorkowaty)
Kerinting (chili)
Sebruk Kari (mieszanka przyprawowa)
Bumbu Kacang (sos orzechowy)
Limau Purut (limonka Kaffir)
Pasta Tamaryndowa
Kicap Cair (sos sojowy)
Cili Padi (chili)
Cili Goronong (chili)
Mleko kokosowe
Langkuas (Galangal)
Lada Sulah / Lada Panjang (pieprz)
Serai (trawa cytrynowa)
Rempah (mieszanka przypraw)
Cincalok (pasta krewetkowa)


Produkty zbożowe i oleje

Ketupat (ryż)
Apam Balik (placki)
Chapati (placki)
Mee / Hokkien Mee (makaron)
Lontong (ryż)
Putu Mayam (makaron ryżowy)
Bakmi
Makaron Ryżowy
Nasi Himpit (prasowany ryż)
Keropok (chrupki)
Pulut (ryż słodki/kleisty)
Putu Piring (ciastka ryżowe)
Roti (placki)
Mee Hoon
Roti Jala (placki)
Roti Canai (placki)
Yee Meen (makaron)
Thosai (placki)


Warzywa i owoce

Asam Gelugur
Asam Cikala
Bago (owoc)
Terong Dayak (bakłażan mechaty)
Betel
Asam Kandis
Belimbibg (drzewo ogórkowe)
Buah Keras (tung molukański)
Kecang Botol (fasolka skrzydlata)
Kundur (beninkaza)
Sukun / Kelor (chlebowiec)
Ubi Sengkuang
Kecang Panjan (fasolka wężowa)
Kadok (dziki betel)
Chou Dou (fasola)


Napoje

Teh Tarik (herbata)
Arrack (wódka palmowa)
Teh Halia
Nira / Kallu (wino palmowe)




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE