Dzisiaj jest: Niedziela, 13.10.2024 Imieniny: Edwarda i Teofila



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuchnia marokańska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia marokańska


   Maroko to państwo leżące w północno-zachodniej Afryce nad Oceanem Atlantyckim i Morzem Śródziemnym. Należy do państw Maghrebu. Maroko jest krajem o bogatej historii, która ukształtowała zarówno zwyczaje, kulturę tego państwa, jak i marokańską gastronomię. Turystom kojarzy się ono z różnorodnymi barwami, pięknymi pustynnymi krajobrazami oraz pysznymi aromatycznymi daniami. Co więc sprawia, że są one tak popularne?

   Marokańska kuchnia zawdzięcza swoją różnorodność wpływom kuchni Berberów (min. rozgrzewająca zupa harira, pastilla), arabskiej (hummus, tadżin) oraz niemal wszystkich krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego (np. oliwki, owoce cytrusowe, oliwa z oliwek, orzechy, świeża cukinia i pomidory). Kuchnia marokańska bazuje na daniach mięsnych (z wyjątkiem wieprzowiny, która jest zakazana - haram), aromatycznych przyprawach i ziołach oraz kaszach i warzywach, które można tu znaleźć przygotowane w różnorodny sposób jako dodatek do dań głównych oraz sałatek. Jakich zatem przysmaków koniecznie należy spróbować, wybierając się na wyprawę do słonecznego Maroko?





Kuskus

   Kuskus chyba najbardziej kojarzy się z daniami kuchni marokańskiej. Jest to drobna kasza z twardej pszenicy, która przygotowywana może być na różne sposoby. Zalewa się ją wrzątkiem i czeka na wchłonięcie wody lub gotuje przez 1,5 godziny na parze. Dobrze przygotowany kuskus jest sypki. Stanowi on bazę wielu tradycyjnych dań zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Podawany może być z gotowym bulionem, jagnięciną, baraniną, kurczakiem, duszonymi warzywami, ciecierzycą. Przyprawiany jest pieprzem, szafranem, papryką, kuminem, kurkumą i innymi ziołami takimi jak kolendrą, pietruszką czy miętą. Kuskus jest również składnikiem sałatek oraz deserów.



Tadżin

   Tadżin to danie jednogarnkowe przygotowywane w specjalnym naczyniu, od którego pochodzi nazwa tej potrawy. Tadżin to gulasz z mięsa i warzyw. Może być przygotowywany z wołowiny, kurczaka, jagnięciny oraz różnorodnych warzyw i nasion roślin strączkowych. Często spotykana jest również jego wegetariańska wersja. Doprawiony jest aromatycznymi przyprawami i ziołami.



Zupa Harira

   Zupa Harira to popularna potrawa w kuchni państw Afryki Północnej. Przygotowywana jest z mięsa baraniego z dodatkiem roślin strączkowych takich jak ciecierzyca, soczewica, bób, czy groch. Przyprawiana jest kolendrą, szafranem, imbirem, pieprzem, co nadaje jej cech rozgrzewających. Dodawane są do niej ryż, makaron lub kasza kuskus. Podaje się ją z jajami na twardo, suszonymi figami i plackami.



Pastilla

   Jest to danie w formie ciasta, które stanowi również naczynie do wymieszania farszu. Do przygotowania Pastilli najczęściej używa się cienkiego, elastycznego ciasta ouarka. Ciasto to najczęściej jest słodkie, przyprawione imbirem, cynamonem, szafranem oraz kolendrą. Wnętrze pastilli wypełnia się wybranymi dodatkami - kurczakiem, owocami morza, czy daktylami. Danie podaje się w całości, lub mniejszych kawałkach.



Msemen

   To warstwowe placuszki z mąki pszennej w formie naleśników podawane na śniadanie z dodatkiem miodu. Są idealne do herbaty oraz kawy. Serwowane są również wytrawnie z mięsem, owocami morza czy warzywami i różnorodnymi sosami. Mogą być polewane bądź nadziewane różnymi składnikami.



Hummus

   Znany na całym świecie, pochodzący z kuchni północnej Afryki oraz Bliskiego Wschodu. Hummus to pasta z ciecierzycy oraz pasty tahini (z ziaren sezamu) i czosnku. Podawany jest ze świeżym pieczywem oraz sokiem cytryny, olejem sezamowym, natką pietruszki i aromatycznymi przyprawami.



Kaab el ghzal

   Deser kaab el ghzal to w dosłownym tłumaczeniu "rogi gazeli". Są to rurki z ciasta w formie rożków nadziewane pastą z migdałów, cynamonu i wodą z kwiatu pomarańczy oraz obsypane cukrem.



Baklawa

   Baklawa, to przysmak cieszący się popularnością w krajach bałkańskich oraz północnej Afryki. Klasyczna baklawa przygotowywana jest z listków ciasta filo, przełożonych warstwami pokrojonych drobno orzechów włoskich z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a potem kroi w małe romby lub kwadraty. Następnie baklawę polewa się syropem z cukru i soku z cytryny oraz posypuje pociętymi drobno pistacjami.



Puddingi

   Szczególnie popularne w Maroko są desery na bazie mleka. Rozz bel hleeb to pudding z cynamonem i migdałami. Głównym dodatkiem do marokańskich puddingów są przyprawy takie jak cynamon i woda pomarańczowa.



Makroudh

   To jedne z najpopularniejszych ciasteczek w Maroko. Są to smażone ciasteczka z mąki pszennej wypełnione daktylami. Smażone są w głębokim tłuszczu i gorące zanurzane w miodzie.



Herbata marokańska (Atai)

   To narodowy, szczególnie popularny napój marokański. Jest to mieszanka zaparzonej zielonej herbaty i świeżej mięty. Jest bardzo słodka ze względu na dużą ilość dodawanego do niej cukru.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE