Dzisiaj jest: Czwartek, 05.08.2021 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kuchnia mongolska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia mongolska


   Ogromne obszary, które nie nadają się do uprawy i srogi klimat, spowodowały, że kuchnia mongolska składa się przede wszystkim z mięsa. Ten pokarm w surową zimę ma zapewnić mieszkańcom przeżycie. Przyjęło się, że im więcej tłuszczu zwierzęcego tym lepiej. Mongołowie każdego dnia spożywają kilogramy wołowiny, baraniny i koniny. Poza tym równie często spożywa się produkty mleczne i zboża. Czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia mongolska?

   Niedawno odkryte pokarmy połączone wraz z produktami tradycyjnymi stały się trwałym elementem współczesnej kuchni mongolskiej. Na jej profil znacznie wpłynął klimat oraz gospodarka państwowa. Kuchnia ta znacznie odróżnia się od kuchni innych krajów świata. Wędrowny tryb życia, związany z ciągłym zaganianiem zwierząt na nowe polany, narzucił konieczność zwiększenia spożycia białka i tłuszczu. W kuchni mongolskiej dominującą rolę odgrywają produkty mleczne, tłuszcze zwierzęce i mięso. Popularnym wiejskim specjałem jest gotowana baranina. W mieście częściej spożywa się pierogi (buzzy, buudzy), które gotuje się na parze wraz z mięsem. W Mongolii używanie przypraw i warzyw jest ograniczone. Z uwagi na bliskość geograficzną i ścisły sojusz historyczny z Rosją i Chinami, na kuchnię mongolską wpływ wywarła też kuchnia rosyjska i chińska. Ubodzy mieszkańcy Mongolii, którzy prowadzą koczowniczy tryb życia, jedzą więcej produktów zwierzęcych. Mięso zazwyczaj jest gotowane, a potem służy jako farsz do pierogów, dodatek do zup albo zostaje poddane suszeniu, po czym jest przechowywane na zimę. W diecie Mongołów spożywa się dużo produktów bogatych w tłuszcz zwierzęcy, ponieważ składnik ten jest im potrzebny, m.in. do przeżycia mroźnych zim, podczas których temperatury sięgają czasami nawet do -40°C. W takiej sytuacji ludzie potrzebują odpowiednich rezerw energii do pracy na zewnątrz.





Charakterystyka kuchni mongolskiej

   Ryby nie są zbyt chętnie spożywane, a dużo częściej jada się baraninę, koninę, wołowinę i inne gatunki (np. mięso kozie, wielbłądzie, owcze). Jako dodatku do mięs mieszkańcy używają przetworów mącznych i warzyw. Z mleka oddziela się śmietanę, po czym służy ono do produkcji jogurtu, sera (byaslag), kefiru, twarogu suszonego (aaruul) oraz lekkiego likieru (shimiin arkhi). Powszechnie znanym napojem w Mongolii jest airag, czyli mleko klaczy poddane wcześniejszej fermentacji. W miastach, prawie co drugi zakład gastronomiczny wywiesza szyld z napisem "buuz". Buzzy (buudzy) są to niewielkie pierogi, które gotuje się na parze wraz z mięsem. Innymi rodzajami pierogów są smażone w głębokim tłuszczu khuushuur albo gotowane w wodzie bansh. W innych potrawach zestawia się mięso z ryżem bądź świeżym makaronem wraz z najróżniejszymi gulaszami (tsuivan). Popularne są też zupy z dodatkiem makaronu (guriltai shöl). W Mongolii spożywa się także mięso końskie, które można znaleźć prawie we wszystkich sklepach spożywczych. Jeśli chodzi o słodycze, to najbardziej ceniony jest boortsog, czyli rodzaj ciasteczek jedzonych podczas ważnych uroczystości. Największym uznaniem wśród alkoholi cieszy się wódka "Chinggis" (nazwę "Chinggis" nadano dla uczczenia Czyngis-chana). Wśród zbóż, największym uznaniem cieszy się jęczmień, który smaży się, a potem słoduje. Gdy wytworzy się z niego mąkę (arvain guril) wówczas spożywa się ją jako typową owsiankę, dodając cukier i tłuszcz mleczny albo spożywa w towarzystwie herbaty mlecznej. W dni powszednie często pije się właśnie herbatę mleczną (süütei tsai), dość nietypową, bo osoloną. Gdy włoży się do niej mięso, ryż lub pierogi staje się treściwą zupą. Bawïrsaq lub boortsog to pewien rodzaj ciasta smażonego, który ma kształt trójkątów, a niekiedy też kuleczek. Do przygotowania ciasta jest potrzebna mąka, drożdże, jajka, mleko, cukier, margaryna, tłuszcz i sól. Podstawowe produkty roślinne, które są wykorzystywane w kuchni mongolskiej to: marchewka, cebula, kapusta, ziemniak oraz pewien rodzaj żółtej rzepy.



Metody gotowania

   Sposoby przygotowywania potraw nie są dość skomplikowane. Uwypuklają świeżość składników, a pokarmy są najczęściej gotowane w sposób tradycyjny, na parze, a także grillowane i duszone. Mongołowie przeważnie gotują w aluminiowym albo żeliwnym garnku, na niewielkiej kuchence. Wykorzystują jako opału drewna bądź argalu, czyli paliwa z odchodów zwierzęcych.



Tradycyjne potrawy i napoje kuchni mongolskiej

Aarc

   To typ sera produkowany przez mongolskich nomadów. Powstaje dzięki zagotowaniu jogurtu. Gdy wytworzy się masa, oddziela się ją w płóciennym worku i prasuje pomiędzy deskami, a potem kroi lub łamie. Na końcu ser poddaje się suszeniu.


Aaruul

   Są to bardzo lubiane w Mongolii placki, które przyrządza się ze zsiadłego mleka, a potem suszy na słońcu.


Char szöl (czarna polewka)

   Jest to tradycyjna mongolska zupa z łoju oraz baraniny.


Char caj (inaczej czarna herbata)

   To metoda parzenia herbaty w Mongolii. Zaparza się ją poprzez gotowanie w wodzie. Do herbaty dodaje się sól, a zimą dodaje się jeszcze kawałki masła bądź łoju owczego. W Mongolii, zwyczajowo darzonego szacunkiem przybysza nie częstuje się tą herbatą, ponieważ uznaje się to za znak poniżenia.


Archi

   Archi to wódka niskoprocentowa (ma zazwyczaj kilkanaście, maksymalnie 30% alkoholu), powstająca po destylacji kumysu. Jest tradycyjnym napojem alkoholowym znanym nie tylko w Mongolii, ale też w Buriacji.


Kumys (inaczej ajrag)

   To musujący mleczny napój, zawierający od 1% do 3% alkoholu (im dłużej trwa fermentacja, tym alkoholu jest więcej), który powstaje na skutek fermentacji alkoholowej cukru mlekowego. Ajrag jest tradycyjnym napojem populacji koczowniczych w Azji Środkowej (m.in. ludów mongolskich, kirgiskich, tatarskich). Do jego zrobienia potrzebne jest mleko klaczy, ale czasem przygotowuje się go z mleka owczego, krowiego, oślego lub wielbłądziego. Kumys odznacza się mleczno-białą barwą i ma nieco kwaskowaty smak. Zawiera kwas mlekowy, bakterie fermentacji, minerały, enzymy i witaminy: B1, B2, B12, A, E , C i D.



   Podczas gdy, mięso jest nadal nieodłącznym elementem kuchni mongolskiej, to inne produkty, takie jak: owoce, warzywa, jaja, ryby, słodycze i ryż, również stały się ważną częścią obecnej diety Mongołów. Odżywcze, smakowite i różnorodne potrawy są wyrazem istotnej poprawy poziomu życia w Mongolii. W tamtejszych restauracjach i barach serwuje się nie tylko miejscowe przysmaki, lecz także inne cenione potrawy pochodzące z różnych zakątków świata. Co ciekawe, w tamtejszych sklepach spożywczych można znaleźć wiele polskich artykułów żywnościowych. Od klasycznych dżemów, draży i batoników po swojskie ogórki konserwowe. Na półkach znajdują się również polskie soki i napoje, a ich ceny nieznacznie różnią się od cen, jakie są w Polsce. Niekiedy są nawet niższe.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE