Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuchnia ormiańska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia ormiańska


   Kuchnia ormiańska przypomina częściowo kuchnię turecką i grecką, jednak ocaliła swoją nietuzinkową specyficzność dzięki kluczowemu doborowi przypraw używanych do różnych potraw. W kuchni tej dominują produkty, takie jak: chleb, orzechy, kasza bulgur, jagnięcina i bakłażany. Ormianie stosują dużą ilość świeżych ziół, dlatego ich dania cechują się niezwykłym aromatem i smakiem. Są przyrządzone z produktów wysokiej jakości. Czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia ormiańska? Jakie potrawy spożywa się najczęściej?

   Kuchnia ormiańska to sztuka kulinarna praktykowana przez Ormian. Wywodzi się z Armenii i liczy przeszło 3000 lat. Dołącza się do tradycji kuchni azjatyckiej. Przyrządzanie większości dań wymaga sporo wysiłku. Wiele potraw z warzyw, ryb, mięsa wymaga tłuczenia, napowietrzania i przygotowana farszu. W kuchni ormiańskiej składnikami, które wykorzystuje się najczęściej, są: chleb (lawasz), bakłażany i jagnięcina. Ormianie bardzo często używają w kuchni kaszy bulgur, rzadziej ryżu czy kukurydzy. Stosują dużą ilość przypraw i świeżych ziół, a ich dania są zrobione z produktów wysokiej jakości. Najpopularniejszym zbożem jest pszenica i jada się ją najczęściej pod postacią mąki i kaszy np. semoliny, kaszy manny czy wspomnianej już kaszy bulgur. Ryż jest chętniej spożywany w regionach, w których jest uprawiany oraz w miastach. Mieszkańcy stosują w kuchni rośliny strączkowe: cieciorkę, fasolę i soczewicę. Aby potrawy miały niepowtarzalny smak i konsystencję, dodaje się do nich orzechy. Najczęściej wybiera się: migdały, orzeszki piniowe i orzechy włoskie. Rzadko dodaje się pistacje i orzechy laskowe. Ormianie chętnie spożywają też wyroby mleczne - maślanki, jogurty, sery, kefiry (macun) i masło. Lubią także desery i słodkości. Niemałą rolę odgrywają szaszłyki, owoce i warzywa, które są wykorzystywane do konserwowania lub suszenia. Z winogron przyrządza się rodzynki i syropy. Suszeniu poddaje się również daktyle, pigwy, jagody, gruszki, jabłka, morele, śliwki, figi i brzoskwinie.





Dania narodowe kuchni ormiańskiej

Dolma

   To potrawa przyrządzona z mięsa mielonego, które owija się liśćmi winogron. W innej odsłonie są to warzywa (np. papryka, bakłażany), nadziewane mięsem i ryżem.


Chasz

   To tradycyjna potrawa, która składa się z nóg jagnięcych albo wołowiny. Nogi gotuje się przez całą noc na wodzie i spożywa na śniadanie wraz z suszonym, rozdrobnionym lawaszem, czosnkiem, a także wódką. Chasz to potrawa zimowa. Poza nogami w okolicy Wan dodaje się także narządy, np. serca bądź języki, a także ciecierzycę, soczewicę (w wersji wegetariańskiej) lub inne strączki.


Ghapama (dynia z bakaliami i ryżem)

   Przyrządzanie tej potrawy rozpoczyna się od właściwego przygotowania dyni. Odcina się jej górną część, wydrąża miąższ, a potem nadziewa ugotowanym ryżem, bakaliami (np. migdałami, orzechami włoskimi) i suszonymi owocami: rodzynkami, jabłkami, daktylami, morelami. Wszystko doprawia się cynamonem i piecze do momentu aż dynia zmięknie.


Harisa

   Gulasz z mięsa oraz pszenicy (korkot), długo gotowany. Podaje się go tradycyjnie w czasie świąt we wspólnych dla ludzi biesiadujących garnkach. Pszenicę najpierw moczy się w wodzie, a potem łączy z mięsem np. kurczaka. Jednak w tradycyjnym przepisie powinna być to jagnięcina lub baranina. Danie doprawia się pieprzem, solą i dodaje pół szklanki płynnego masła. Na końcu wszystko zalewa się wodą i gotuje, co jakiś czas miesza. Danie musi nabrać właściwej konsystencji przypominającej purée.


Chorowac

   To tradycyjne danie kuchni ormiańskiej. Grillowane mięso w małych porcjach często nazywa się szaszłykiem. Przeważnie robi się je z kurczaka, wołowiny lub baraniny. Aczkolwiek można również użyć mięsa wieprzowego.


Summer salad

   Summer salad jest to obowiązkowa przystawka do niemal każdego posiłku w Armenii. Jest prosta i przystępna (cena za 500-1000g, wynosi około 3,5-7 zł). Potrawa składa się z pomidorów, ogórków, cebuli, niekiedy zielonej papryki oraz sporej ilości aromatycznych ziół: kolendry czy pietruszki.


Lahmacun

   To cienkie, chrupkie ciasto, na którym znajduje się niewielka warstwa mielonego mięsa. Lahmacun można jeść podobnie jak pizzę, jednak zazwyczaj składa się go na pół. Do tego specjału Ormianie często podają cytrynę.


Warzywa faszerowane

   Najczęściej nadziewa się paprykę i bakłażany. Farsz złożony z mięsa i ryżu to standard. Warzywa zapieka się, a na końcu posypuje świeżą kolendrą i pietruszką.



Napoje - kuchnia ormiańska

   Armenia słynie z wody źródlanej, brandy i kawy. W kraju wytwarza się również wina, herbatki ziołowe - głównie z tymianku. Reprezentacyjnym napojem serwowanym do wielu potraw jest tan.



Alkohole - kuchnia ormiańska

   Armenia to kraj, który słynie z produkcji dobrego wina i brandy. Piwo także staje się coraz bardziej popularne. Bardzo cenionym alkoholem eksportowym w Armenii jest brandy. Równie popularna jest wódka. Trunek ten jest destylowany w ponad 45 fabrykach na obszarze całego kraju. Na terenach górskich uznaniem cieszy się wódka owocowa, którą wytwarza się przeważnie z winogron, morwy lub moreli. Wino wytwarza się w około 15 winiarniach. Nie jest zbyt popularne wśród Ormian.



Mięso

   Do przyrządzenia konkretnego dania niezbędne jest mięso wysokiej jakości. Ormianie przeważnie używają polędwicy, żeberek albo schabu. Przygotowanie specjału zaczyna się już dzień wcześniej. Mięso kroi się na mniejsze części, a potem marynuje. Marynata składa się z suszonej bazylii, białej cebuli i czarnego pieprzu. Mięso nie jest solone, tylko nacierane ze wszystkich stron pieprzem i bazylią. Cebula jest siekana na cienkie półpierścienie. Mięso w naczyniu przekłada się cebulą, a następnie umieszcza w chłodziarce na kolejny dzień.



Grillowanie

   Przed grillowaniem mięso trzeba wyjąć z lodówki, aby w trakcie obróbki miało temperaturę pokojową. Należy je też odpowiednio wcześniej posolić. Do grillowania używa się najczęściej drzewa morelowego. Po upieczeniu mięso serwuje się w tradycyjnym chlebie (lawaszu) z dodatkiem cebuli.



Podsumowanie

   Kuchnia ormiańska jest aromatyczna i dość różnorodna. Jej atrybutem jest pikantność oraz używanie sporej ilości przypraw: pieprzu, papryki czosnku, kminku, bazylii itp. Dzięki nim potrawy są pachnące, smakowite i zdrowe. Ormianie przywiązują ogromną uwagę do kolejności przyrządzania potraw, która najbardziej okazuje się w daniach mlecznych (np. kathnow), produktach cukierniczych (np. gatha) i zupach z mięsem mielonym. Tajemnica tkwi w kolejności dodawania przypraw. Wobec tego kuchnia ormiańska i robienie potraw jest dość pracochłonne.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE