Podhale to jeden z najczęściej odwiedzanych przez turystów region Polski. Góry Tatry, Zakopane i Krupówki to popularne kierunki turystycznych wyjazdów. Oprócz pięknych górskich krajobrazów na szczególną uwagę zasługuje także tradycyjna kuchnia podhalańska.
Kto bowiem nie słyszał o kwaśnicy, oscypku czy placku zbójnickim? Dania kuchni góralskiej są niezwykle cenione i pożądane przez wszystkich turystów odwiedzających polskie Tatry. Niezwykle sycące i rozgrzewające potrawy tej kuchni regionalnej stanowią idealny posiłek po długich, wyczerpujących górskich wędrówkach. Czego zatem spróbować w lokalnych restauracjach i knajpkach?
|
|
Kwaśnica
Kwaśnica stanowi zdecydowanie najpopularniejszą góralską potrawę. Jest to zupa przygotowana na bazie kiszonej kapusty oraz mięsa (wieprzowiny lub baraniny) z dodatkiem wędzonych żeberek. Jest podawana z ziemniakami lub chlebem, dzięki czemu stanowi niezwykle rozgrzewającą i sycącą potrawę. Tradycyjna przygotowana jest bardzo kwaśna. W odróżnieniu od popularnego w innych rejonach Polski kapuśniaku do kwaśnicy niedozwolone jest dodawanie warzyw. Na terenie Żywiecczyzny w okresie świąt Bożego Narodzenia kwaśnica przygotowywana jest na bazie łbów rybich i stanowi bezmięsne danie na wigilijny stół.
Placek zbójnicki
Jest to rodzaj placka ziemniaczanego przyrządzanego z ziemniaków, cebuli, mąki, słoniny, smalcu, czosnku, jajek i różnych przypraw. Podawany jest z mięsnym gulaszem lub śmietaną.
Oscypek
To najpopularniejszy, podhalański ser. Ten polski ser wytwarzany jest z mleka owczego w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków. Jego produkcja trwa od maja do września. Jego cechą charakterystyczną są zdobione brzegi. Jest twardy i ma zbitą konsystencję oraz bardzo słony smak. Ten tradycyjny wyrób jest chronionym produktem przez unijne prawo Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO).
Odwiedzając polskie góry, można spotkać oscypki niemal na każdym kroku. Są sprzedawane w sklepach i ulicznych budkach. Mogą być wędzone, smażone lub pieczone. Podawane są z powidłami lub żurawiną. Stanowią także doskonały dodatek do sałatek, zapiekanek i dań mięsnych.
Grule
Grule to inaczej ziemniaki. Popularną metodą ich przygotowywania jest pieczenie w piecu i podawanie z sosem czosnkowym lub twarogiem i masłem.
Inną formą są grule bryzgane. To gotowane ziemniaki, które są gniecione i podawane ze skwarkami z boczku, ziołami, cebulą i przyprawami.
Bryjka
To gotowana mąka w osolonej wodzie. Po zagęszczeniu mąkę rozciera się i okrasza masłem lub smalcem. Czasem dodaje się do niej mleko i maślankę.
Moskole
Moskole to placki ziemniaczane z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków. Dodaje się do nich wodę, sól i mąkę. Z ciasta zagniata się i formuje niewielkie placki (o średnicy ok. 6-10 cm), które następnie piecze na blasze w piecu. Tak przyrządzone moskole mają przypieczoną i chrupiącą skórkę.
Mięsa i ryby
Kuchnia podhalańska nie mogłaby odbyć się bez mięs. Najczęściej spożywa się jagnięcinę i baraninę. Pieczone, grillowane i smażone mięso jest dodatkiem wielu dań. Niezwykle popularna jest golonka po góralsku. Nie sposób przejść również obojętnie obok ryb z górskich strumieni. Specjalnością kuchni podhalańskiej są pieczone pstrągi. Serwowane są gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek.
Bundz (bunc)
To następny przedstawiciel podhalańskich serów. Wytwarzany jest z mleka owczego. Ma delikatny, łagodny smak i biały kolor. Spożywany jest bezpośrednio oraz jako dodatek do świeżego pieczywa i sałatek.
Bryndza podhalańska
Jest kolejnym serem produkowanym z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak, biały kolor i miękką konsystencję, przypominającą pastę.
Żętyca (zimbora)
To serwatka z mleka owczego otrzymywana po odciśnięciu skrzepu w produkcji oscypków i bundzu. Jest pita lekko schłodzona na świeżo lub po ukwaszeniu. Zawiera ok. 60% wody, do 4% tłuszczu i 0,5% soli. W 2005 roku żętyca została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę polskich produktów tradycyjnych.
Bombolki
Bombolki to rodzaj deseru. Są to kluski drożdżowe, które podawane są z roztopionym masłem i miodem.
Czosnianka
Jest to niezwykle rozgrzewająca zupa przygotowywana z gotowanych ziemniaków, cebuli, dużej ilości czosnku i mięty. Obecnie jest mniej popularna i często zastępowana bulionami.