Dzisiaj jest: Piątek, 30.10.2020 Imieniny: Zenobii i Przemysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kuchnia śląska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia śląska


   Kluski śląskie, karbinadle, ciapkapusta czy krupniok... Na pewno nie jedna osoba z ochotą skosztowałby tych regionalnych przysmaków kuchni śląskiej. Mało osób docenia jej różnorodność, ponieważ potrawy śląskie coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Można to zmienić, ale wcześniej warto zapoznać się z naszym artykułem, którym przedstawiliśmy najważniejsze informacje dotyczące tamtejszej kuchni.

   Kuchnia śląska jest specyficzna kuchnią regionalną dla obszaru Górnego Śląska w Polsce. Obszar ten charakteryzuje się nieprzeciętną kulturą, którą cechują ludowe stroje, gwara, a przede wszystkim wyjątkowa kuchnia. Działania niemieckie, czeskie oraz żydowskie pozostawiły swoje stygmaty, a także uczyniły region Śląski niezwykłym i oryginalnym kulinarnym zakątkiem w Polsce. Do dnia dzisiejszego najbardziej pospolitym, a zarazem najbardziej podniosłym posiłkiem w śląskiej rodzinie jest niedzielny obiad. Wytworna zastawa, biały obrus na stoliku, kwiatki oraz miła atmosfera. Do tego naturalnie nadzwyczaj niedzielny repertuar dań - kluski śląskie, rolady wołowe, sałata z modrej kapusty, tradycyjny rosół z makaronem, a do tego kompot z różnych owoców.





Kuchnia śląska dawniej

   Dawniej, w typowej rodzinie na Śląsku, to kobieta zajmowała się domem. W ogródkach uprawiano niektóre warzywa, w tym znane ogórki, fasolę szparagową, kapustę i ziemniaki. To te warzywa stanowiły bazę kuchni śląskiej. Sadzono również rośliny lecznicze i przyprawy, np. kminek, kolendrę, bazylię, estragon, czarnuszkę oraz majeranek. Niektóre z przypraw (np. imbir, cynamon, anyż i liście laurowe) kupowano. Warto wspomnieć także o zapomnianym arcydzięglu, którego dodawano do sosów, sałat i ryb. Do niektórych gatunków mięs, szczególnie baraniny, gęsi, niezbędna według większości gospodyń na Śląsku była macierzanka. Rosół doprawiano aromatyczną pietruszką, natomiast grochówka i zupa ziemniaczana nie mogły obyć się bez majeranku. Z fasolki szparagowej przygotowywano przetwory (marynowano w słoikach albo kiszono). Dawniej istniała widoczna różnorodność w ilości oraz rodzaju dań między posiłkami codziennymi, tymi świątecznymi i obrzędowymi. Jadłospis był bardziej ubogi. Przeważnie spożywano ziemniaki w różnych postaciach, żur, kapustę i mleko. Popularną potrawą była zupa na bazie chleba, czosnku, z masłem bądź łojem, zwana wodzionką. Mięso uważane było za rarytas i spożywały je zazwyczaj zamożniejsze rodziny. Zwykle jadano proste potrawy, np. kaszę jaglaną lub gryczaną z dodatkiem tłuszczu, albo potrawy z ziemniaków (pyzy, placki), zupy (fasolowa, grochowa). Jeśli chodzi o chleb - spożywano go niezbyt często, a jeśli już, to taki, posmarowany smalcem ze skwarkami.



Kuchnia śląska dzisiaj

   Kuchnia śląska aktualnie wygląda trochę inaczej. Dużo dań ma bardziej wszechstronny profil.
Spożywa się głównie dania typowo śląskie i także żywność uznaną w państwach sąsiadujących, zazwyczaj sławne tutaj pod nazwą śląską, np. buchty (kluski na parze lub parowce). Nierzadko napotykanym fenomenem jest przypisywanie mieszkańcom Śląska jako ich potrawy lokalnej rolady z dodatkiem modrej kapusty i klusek śląskich, a zasadniczo pierwszym daniem jest nudelzupa. Na Śląsku nadal istnieje mnóstwo restauracji, oferujących pospolite potrawy z tego regionu. Są one również bardzo słynne w licznych domostwach. W rzeczy samej, wskazane jest, aby osobiście odwiedzić autentyczną restaurację w tym regionie lub osobiście przyrządzić danie kuchni śląskiej.



Potrawy kuchni śląskiej

Zupy: bryja, zupa grochowa, żur śląski, wodzionka, żur żeniaty, brotzupa.

Dania z mięsa: rolady (zrazy), karminadle (rodzaj kotletów), żymlok i krupniok.

Pozostałe potrawy: hekele, dziubany placek, armeriter, miodek majowy, bratheringi, bratkartofle, zista, krepel, ciapkapusta (panszkraut), kluski czarne, dziub, hauskyjza, kluski śląskie, moczka, kopalnioki, oblaty, makówki, szpajza, modra kapusta oraz szałot śląski.



Przepis na "Ciapkapustę"

   Dawniej na Śląsku, ciapkapustę (znaną również pod nazwą ciaperkraut, pańczkrau, ciaperkapusta) serwowano głównie na obiad i podawano ją z karminadlami. Tymczasem cały swój rewelacyjny smak, danie ujawnia dopiero w kombinacji z żeberkami. Jednakże niemal każda z gospodyń owego regionu, posiada swój niepowtarzalny przepis na ciap kapustę, a oto nasz przepis.

Składniki:

- ziemniaki (1 kg),
- 200 g boczku,
- kapusta kiszona (pół kg),
- cebula (1 sztuka),
- pieprz czarny,
- sól.


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Przestudzić. Dodać do nich kiszoną kapustę. Boczek drobno posiekać, a potem usmażyć na skwarki, wraz z cebulą. Dodać do masy ziemniaczanej. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku oraz delikatnie wymieszać całość.



Przepis na kluski śląskie

   Kluski śląskie, określane także jako pyzy śląskie, to główna potrawa biesiad rodzinnych, nie tylko w regionie Śląska, ale i w pozostałych miejscach w Polsce. Do dnia dzisiejszego kluski te to bardzo znana i lubiona potrawa. Przedstawiamy prosty przepis na tamtejszą potrawę.

Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 część mąki ziemniaczanej (około 80 g),
- sól.


Przygotowanie:

   Ziemniaki obrać, potem ugotować, następnie pozostawić do przestudzenia (najlepiej odstawić na kolejny dzień). Ziemniaki zmielić (najlepiej przecisnąć przez praskę). Wyrównać masę ziemniaczaną w misce, potem podzielić za pomocą noża na 4 porcje. Wyjąć jedną porcję masy, a w puste miejsce wsypać mąkę kartoflaną, dodać jedno jajko oraz wyjęte uprzednio ziemniaki. Wszystkie składniki solidnie wymieszać. Modelować niewielkie kulki. We wszystkich zrobić palcem dziurkę. Następnie w garnku doprowadzić do wrzenia wodę i ją posolić. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucać seriami kluski i gotować około 3 minuty, do momentu aż wypłyną.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE