Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuchnia śródziemnomorska zmienia życie na zdrowsze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnia śródziemnomorska zmienia życie na zdrowsze


   Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Do jej nieodłącznych elementów należą świeże warzywa i owoce, ryby i owoce morza.

   Niepowtarzalny charakter nadają kuchni śródziemnomorskiej zioła oraz oliwa z oliwek. Do jej głównych cech należy stosunkowo niska kaloryczność, lekkostrawność oraz wysoka zawartość zdrowych tłuszczów. Obecnie mówi się o niej jako o sposobie zapobiegania chorobom serca i układu krążenia. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich chorują na nie znacznie rzadziej niż mieszkańcy innych rejonów świata.





Oblicza kuchni śródziemnomorskiej

   Kuchnia śródziemnomorska nie jest jednolitym sposobem żywienia i przyrządzania posiłków. W rejonie basenu Morza Śródziemnego można wyróżnić trzy główne regiony, a mianowicie region północnoafrykański, wschodnio - śródziemnomorski i południowo - europejski. Na południu Europy kuchnia słynie z aromatycznych ziół i wysokiego spożycia wina. Na północy Afryki potrawy są natomiast bardziej wyraziste - z dodatkiem pikantnych przypraw. Bez względu na region najczęściej spożywa się owoce morza i ryby oraz jogurty i różne gatunki serów produkowanych głównie z mleka owiec i kóz.



Zdrowy tłuszcz to zdrowy posiłek

   Jedną z głównych cech kuchni śródziemnomorskiej jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych. Królową kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek uznawana za bardzo zdrowy tłuszcz. Zawiera ona duże ilości witaminy E, która zwalczając wolne rodniki przeciwdziała rozwojowi chorób cywilizacyjnych i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Oliwa z oliwek jest zalecana do przyrządzenia zimnych dań, ale można ją wykorzystać do bardzo krótkiego podsmażania. Nie należy jej absolutnie używać do długiego lub głębokiego smażenia ze względu na niską temperaturę dymienia. Grecy jedzą oliwę z oliwek z chrupiącym pieczywem. W krajach śródziemnomorskich jest ona nazywana śródziemnomorskim eliksirem zdrowia i długowieczności. Poleca się spożywanie oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno (extra vergine). Oliwa z oliwek zawiera - oprócz witaminy E - duże ilości kwasu oleinowego, a także witaminę K1. Oprócz oliwy z oliwek popularne są również oliwki - zielone i czarne, również pełne wartości odżywczych. Zielone oliwki są uzyskiwane z owoców niedojrzałych, zbieranych w momencie osiągnięcia pożądanego rozmiaru, natomiast czarne uzyskiwane z całkowicie lub z nie w pełni dojrzałych oliwek na drodze procesu natleniania.



Makaron nie taki tuczący

   Kuchnia śródziemnomorska jest kojarzona także z daniami przygotowywanymi na bazie makaronów. Makarony zawierają błonnik, który wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu. Należy także zauważyć, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich jadają makaron al dente, a nie w pełni miękki, nie mówiąc już o rozgotowanych kluskach. Pasta powinna być sprężysta i "na ząb" oraz podawana bez dodatku tłustych sosów - wtedy nie tuczy. Poleca się spożywanie makaronu z twardej pszenicy durum oraz z pełnego ziarna. Są to produkty mniej kaloryczne w porównaniu z makaronem jajecznym.



Owoce morza - cenny skarb!

   Chude mięso drobiowe jest zdrowe, ale i tak zawiera więcej tłuszczu niż owoce morza. Ostrygi, krewetki, małże i homary zawierają bardzo dużo białka, ale niewiele tłuszczu. Na dodatek w ich skład wchodzą takie minerały, jak potas fosfor, magnez i cynk oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których niedobór ma bardzo niekorzystny wpływ na pracę serca. Mięso ryb (zwłaszcza tłustych morskich) również zawiera łatwo przyswajalne białko i kwasy omega-3. Ostatnie z wymienionych składników mają wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie przejawiający się w:

- obniżeniu poziomu cholesterolu LDL
- zmniejszeniu poziomu trójglicerydów
- działaniu przeciwnowotworowym
- działaniu przeciwzawałowym
- łagodzeniu objawów astmy
- poprawie pamięci i koncentracji

   Dodatkowo, ryby dostarczają jodu potrzebnego tarczycy do produkcji hormonów oraz wapnia niezbędnego do zachowania mocnych kości.



Wino pełne polifenoli

   Alkohol szkodzi zdrowiu, ale wino jest pewnym wyjątkiem od tej reguły. Kieliszek wina gronowego wypijany podczas obiadu chroni organizm przed rozwojem miażdżycy i choroby wieńcowej. Korzystny wpływ wina na zdrowie wynika głównie z zawartości polifenoli działających przeciwzakrzepowo. Niewielka porcja wina pobudza krążenie i przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi. Wino ma równie korzystny wpływ na trawienie pokarmów.



Warzywa w kuchni śródziemnomorskiej

   Szczególną pozycję w kuchni śródziemnomorskiej zajmują pomidory. Pełnią one rolę bazy dla sosów do makaronu, pizzy, ryb i owoców morza. Kuchnia śródziemnomorska wykorzystuje pomidory w każdej postaci, a mianowicie:

- suszone pomidory
- świeże pomidory
- wędzone pomidory
- kiszone pomidory
- pomidory grillowane
- sok pomidorowy
- przecier pomidorowy

   Potrawy są przygotowywane także na bazie innych warzyw. Najczęściej wykorzystuje się karczochy, paprykę, brokuły, bakłażany, szparagi, cukinię, fasolę, jarmuż, pory oraz czosnek o właściwościach bakteriobójczych. Zawierają one witaminy i minerały oraz są bardzo niskokaloryczne.



Zioła - zwieńczenie dania

   Kuchnia śródziemnomorska jest lekkostrawna i bogata w zioła, które dodatkowo wspomagają procesy trawienne. Poleca się używać świeżych ziół. Bazylia zestawiana zwykle z pomidorami doskonale podkreśla ich smak. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie przejawia się we wspomaganiu trawienia oraz poprawie kondycji włosów, skóry i paznokci. Inne zioła stosowane w kuchni śródziemnomorskiej to rozmaryn, koper włoski, estragon, oregano, liść laurowy.



   Podsumowując powyższe rozważania na temat podstawowych elementów kuchni śródziemnomorskiej i jej wpływie na zdrowie można stwierdzić, że odżywianie w śródziemnomorskim stylu może skutecznie zapobiec nie tylko chorobom serca i układu krążenia. Kuchnia śródziemnomorska jest smaczna i bogata w zdrowe tłuszcze wpływające także na układ nerwowy. Co więcej, sprzyja ona utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz zdrowego wyglądu. Kuchnię śródziemnomorską lubi także układ trawienny, który dzięki niej nie jest obciążony i może sprawnie pracować.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 7


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE