Kuchnia ukraińska, często nazywana jest "koszykiem chleba Europy". Sformułowanie to podkreśla ogromne znaczenie pszenicy i zboża dla narodu ukraińskiego, co ma związek również z jego burzliwą historią. Większość ukraińskich potraw bazuje więc na zbożu, chlebie, kaszach, warzywach takich jak ziemniaki, buraki, kapusta oraz grzyby. Tradycyjne dania najczęściej są tłuste, mięsne i smażone. Dlatego też kuchnia ukraińska często określana jest jako ciężkostrawna.
Będąc w Ukrainie, z pewnością usłyszymy wiele znanych nam nazw potraw np. barszcz, czy pierogi. Na szczególną uwagę zasługują z pewnością ukraińskie zupy oraz dania mączne. Smaki ukraińskiej gastronomii cechują się wpływami kuchni tatarskiej, rumuńskiej, kaukaskiej, rosyjskiej, a także żydowskiej. Część dań znana jest również na polskich stołach. Czego więc z ukraińskich potraw należy koniecznie spróbować?
|
|
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński jest niezaprzeczalnie daniem, które najbardziej kojarzy się z Ukrainą. Jest to zaprawiana śmietaną zupa z burakami, które nadają jej charakterystyczny kolor. Dodatkowo barszcz ukraiński zawiera kapustę, ziemniaki oraz inne warzywa (marchew, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek). W barszczu znajdują się również pokrojone kawałki mięsa, najczęściej wołowiny i wieprzowiny. Barszcz na Ukrainie podawany jest często z małymi bułeczkami - pampuszkami, które polewa się zimnym sosem czosnkowym, w skład którego wchodzi czosnek, sól, olej i zimna gotowana woda. Ze względu na dużą popularność barszczu ukraińskiego zostaje on przygotowywany na wiele sposobów. W Polsce częstym dodatkiem jest biała fasola lub grzyby.
Zupa szczawiowa (zielony barszcz)
Zupa szczawiowa znana jest mieszkańcom wszystkich krajów wschodnioeuropejskich i ze względu na swoją popularność często nazywana jest "zieloną zupą" lub "zielonym barszczem". Przygotowywana jest z wody lub bulionu oraz szczawiu i soli. Podawana jest ze śmietaną oraz jajkiem na gorąco lub na zimno. Często zawiera również ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki oraz ryż. Swój kwaśny smak zawdzięcza obecności w szczawiu kwasu szczawiowego.
Pierogi (ukr. verenyky)
Pierogi to znana w wielu krajach wschodnioeuropejskich potrawa. Jest to ciasto z nadzieniem w postaci ziemniaków, smażonej cebuli, mięsa mielonego, kapusty, twarogu czy grzybów. Pierogi mogą też być przygotowane na słodko z owocami (wiśniami, truskawkami), z kwaśną śmietaną i masłem. Typowe ukraińskie nadzienia pierogów to twarożek, ziemniaki, gotowana fasola, groszek, kapusta kiszona, śliwki, ser, kapusta, mięso, ryby i kasza gryczana.
Verenyky w Ukrainie to popularne danie narodowe, które odgrywa fundamentalną rolę w kulturze ukraińskiej. Podawane jest zarówno jako wspólny codzienny posiłek, jak i jako część tradycyjnych uroczystości np. podczas Wieczerzy Wigilijnej. Tradycyjnie w Ukrainie spożywane są ze śmietaną i masłem, a także ze smażoną cebulą i smażonymi kawałkami boczku i tłuszczu wieprzowego. Deserowe nadzienia verenyków to kwaśna wiśnia, jagody, twarożek i inne owoce. W regionie Połtawy nadzienie pierogów przyrządza się z mieszanki mąki, smalcu i smażonych kawałków bekonu.
Kotlet po kijowsku
Kotlet po kijowsku to danie z rozbitego filetu kurczaka z dodatkiem schłodzonego masła. W pierś kurczaka zawija się masło i powleka jajkiem oraz bułką tartą, a następnie smaży w głębokim tłuszczu lub piecze w piekarniku. W kuchni ukraińskiej ważnym dodatkiem są zioła takie jak koperek, pietruszka i czosnek. Kotlet po kijowsku często nazywany jest także "kotletem de volaille", czyli z języka francuskiego "kotletem z drobiu". Zyskał on tę nazwę dzięki francuskiemu kucharzowi Marie-Antoine Careme, który gotował tę potrawę na dworach monarchów min. Aleksandra I.
Pyrizhky
Pyrizhky to pieczone, drożdżowe bułeczki w kształcie łódek nadziewane różnymi nadzieniami min. mięsem mielonym, wątróbka, ryżem, cebulą, kapustą kiszoną, jajkami.
Gołąbki (ukr. holubtsi)
Gołąbki to gotowane liście kapusty wypełnione ryżem i mięsem mielonym. Znane są w kuchni północno i wschodnioeuropejskiej oraz bałkańskiej.
Na Ukrainie wypełnienie gołąbków (holubtsi) różni się w zależności od regionu. W Połtawie do nadzienia stosowana jest kasza gryczana, smażona cebula i skwarki wieprzowe. Wiosną liście kapusty często zastępuje się świeżymi liśćmi buraków, a na południowym zachodzie kraju świeżymi młodymi liśćmi winogron. Holubtsi to popularne danie zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. W wielu rejonach Ukrainy są również elementem Wieczerzy Wigilijnej i stanowią jedną z dwunastu tradycyjnych potraw. Podawane są z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Placki ziemniaczane, draniki (ukr. deruny)
Deruny to placki smażone w głębokim tłuszczu przygotowywane ze startych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jaj i przypraw (czosnku, cebuli, soli, pieprzu). Podawane są z dodatkiem min. kwaśnej śmietany lub twarogu. Często spożywane są również na słodko z dodatkiem cukrem.
Kasza gryczana ze skórką wieprzową i cebulą (ukr. kasha hrechana zi shkvarkamy)
Jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych jest kasza gryczana, która jest składnikiem wielu dań. Często spożywana jest ze skwarkami wieprzowymi i podsmażaną cebulką.
Kutia
Kutia to świąteczna potrawa z maku, pszenicy, miodu i orzechów. To uroczyste danie zbożowe ze słodkim sosem jest tradycyjnie podawane przez prawosławnych chrześcijan na Ukrainie, w Białorusi i Rosji podczas świąt Bożego Narodzenia.
Pampushky
To słodkie ciastka o kształcie podobnym do dziur w pączkach. Często podawane są z cukrem. Tradycyjnie wypełnione są konfiturą różaną, ale również makiem lub innymi słodkimi nadzieniami. Powstają z ciasta drożdżowego z mąki pszennej, żytniej lub gryczanej. Tradycyjnie są one pieczone, ale można je również smażyć. Pikantne pampushky nie mają nadzienia. Zazwyczaj są one doprawiane sosem czosnkowym i często podawane jako przystawka z czerwonym barszczem lub zupą rybną. Słodkie pampushky mogą być wypełnione owocami, jagodami, konfiturami lub powidłami, a także makiem i cukrem pudrem.
Syrnyky
To smażone twarogowe placuszki, podawane z kwaśną śmietaną, dżemem, miodem lub sosem jabłkowym. Są przygotowywane z twarogu, mąki, jaj i cukru oraz aromatu waniliowego. Przygotowaną masę kształtuje się małe placuszki i smaży ma oleju. Podawane są na śniadanie lub deser z dodatkiem rodzynek, suszonych moreli, jabłek, gruszek, dżemów oraz słodkiej śmietany i masła.
Napoje
Kompot - to słodki napój z suszonych lub świeżych owoców gotowanych w wodzie. Specyficznym rodzajem kompotu jest uzvar, czyli napój z suszonych owoców, głównie jabłek, gruszek i suszonych śliwek.
Kwas chlebowy - to słodko-kwaśny musujący napój warzony z drożdży, cukru i suszonego chleba żytniego.
Kefir - to znany fermentowany napój mleczny podobny do jogurtu. Mleko fermentowane jest zarówno przez drożdże, jak i bakterie Lactobacillus. Kefir zawiera niewielką ilość alkoholu.
Pryazhene moloko - to produkt mleczny o kremowym kolorze i lekkim smaku karmelu przygotowywany z mleka w proszku. Przygotowuje się go, gotując mleko na małym ogniu przez co najmniej osiem godzin.
Horilka - to ukraiński napój alkoholowy przygotowywany przez destylację ziaren pszenicy lub żyta. Czasem do destylacji używa się ziemniaków, buraków cukrowych lub miodu. Zawiera ok 40% alkoholu. Może być aromatyzowany naparami z owoców, przypraw, ziół lub ostrej papryki. Jednym z najbardziej egzotycznych jest aromat miodu i czerwonej papryki.
Miód pitny - to sfermentowany napój alkoholowy wytwarzany z miodu, wody i drożdży. Jego smak zależy od roślin, czasu i metody dojrzewania oraz od określonego szczepu drożdży. Zawartość alkoholu w poszczególnych produktach różni się w zależności od metody produkcji.