Dzisiaj jest: Poniedziałek, 04.11.2024 Imieniny: Karola i Olgierda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuchnie regionalne w Polsce. Która najzdrowsza?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kuchnie regionalne w Polsce. Która najzdrowsza?


   Choć dziś we wszystkich regionach kraju jada się dość podobnie, warto pamiętać o tym, iż nie zawsze istniały markety czy sieciowe restauracje. Tak jak wszystkie regiony świata różnią się od siebie tradycyjną kuchnią, tak i w Polsce odnaleźć można różne kulinarne tendencje. Na Podhalu jadało się inaczej niż Pomorzu czy Lubelszczyźnie.

   Dostęp do wód, lasów oraz terenów rolnych jeszcze nie tak dawno temu znacząco ograniczał mieszkańcom danych regionów kraju możliwość korzystania z wielu spożywczych produktów. Nad tym faktem nie ma co jednak ubolewać, gdyż to właśnie tego typu ograniczenia pozwoliły na zrodzenie się wielu różnorodnych kulinarnych tradycji, dostęp do których mamy dziś tak prosty jak dostęp do produktów tzw. kuchni świata. W niczym nie odstępują ich one pod względem jakości, tj. walorów smakowych. Niemniej... Która z kuchni regionalnych wydaje się być najzdrowsza? W Polsce od zawsze jadało się dość tłusto i mącznie - to jasne - lecz czy możliwe jest wybranie kulinarnej tradycji, której trzymanie się i dziś wydaje się być dobrym rozwiązaniem? Zacznijmy od przedstawienia krótkich charakterystyk regionalnych kuchni naszego kraju.





Podhale

   Kuchnia Podhala (góralska) została ukształtowana przez specyficzne warunki klimatyczne i geograficzne tego regionu. Na Podhalu uprawianie wielu warzyw było bądź trudne, bądź w ogóle niemożliwe, stąd najpopularniejszym z nich były tam po prostu mało wymagające (w sensie uprawy) ziemniaki. To właśnie na ich bazie lub z ich udziałem czy dodatkiem przygotowywanych jest wiele podhalańskich dań: grule (czyli po prostu gotowane ziemniaki), ziemniaczane kluski posypywane skwarkami, fizoły (danie z fasoli, ziemniaków i zasmażki), moskole (wypiek z ziemniaków i mąki jęczmiennej) itd. W kuchni podhalańskiej występują również dania z brukwi oraz kapusty, w tym kapusty kiszonej (z tej ostatniej gotuje się słynną kwaśnicę).

   Z kuchnią podhalańską nierozerwalnie związane jest również owcze mleko oraz przygotowywane z niego oscypki. Oscypek to słony ser ozdabiany regionalnymi motywami góralskim, wyrabiany ręcznie i wędzony. Oscypki - produkt regionalny - to jedna z tych rzeczy, które koniecznie należy zabrać ze sobą do domu po pobycie w polskich górach. Innym popularnym tam serem jest bundz. Ten jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku od oscypka. Ma też gładką konsystencję i cechuje go dość duża miękkość, podczas gdy ten pierwszy jest twardy. Niemniej podhalański ser, który jest najbardziej miękki, to oczywiście delikatna podpuszczkowa bryndza. Wykorzystywane w daniach góralskiej kuchni mięso to w dużej mierze dziczyzna.



Małopolska

   Kuchnia małopolska jest mieszanka dań polskich oraz wpływów austriackich, węgierskich, żydowskich i rosyjskich. Jej typowe dania to np. gulasze, zupy rybne, jaja i sznycle po wiedeńsku, ruskie pierogi, faszerowana kaczka, flaczki, naleśniki Grundela, dania z fasoli i bobu, kiełbasy, kaszy gryczanej itd. Warto również wiedzieć, iż uwielbiany przez Polaków żurek pochodzi właśnie z Małopolski. Inną jedzoną tam dawniej zupą jest również beka, czyli zupa na zakwasie buraczanym. Mocny alkoholowy trunek zwany śliwowicą również zawdzięczamy dawnym Małopolanom. Preferowane przez nich słodkości to np. sernik krakowski i placuszki z sera twarogowego zwane małdrzykami krakowskimi.



Śląsk

   Śląska kuchnia jest tłusta i ciężka - tak jak i czeska oraz niemiecka, których wpływy wyraźnie widać w tradycyjnym śląskim menu. W kuchni śląskiej dominują zawiesiste zupy, fasola, kiełbasy (np. krupniok, czyli kiełbasa z podrobów, krwi i kaszy gryczanej), mięsne rolady, kotlety mielone, kluski ziemniaczane, boczek, śledzie, smażona kapusta itd. Typowe śląskie słodkości to np. rolady, babki oraz kołacze z marmoladą.



Pomorze

   Kuchnia pomorska cechuje się przede wszystkim częstym wykorzystywaniem ryb. Jest to bowiem region cieszący się dostępem do morza. Jako że Pomorze jest również terenem zalesionym, jego kuchnia obfituje w grzyby, a także, podobnie do góralskiej, w dziczyznę. Popularnym dodatkiem do pomorskich dań są oczywiście ziemniaki, niemniej charakterystyczna dla owej kuchni jest również kasza gryczana. Jednym z tradycyjnych kaszubskich dań jest np. zupa rakowa.



Kaszuby

   Kaszubska kuchnia to w dużej mierze dania rybne - wykorzystywane są zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne - z ryb wędzonych, smażonych, prażonych, gotowanych itd. Godnymi uwagi kaszubskimi daniami są np. wątróbka miętusa smażona na gęsim tłuszczu, jajecznica oraz grochówka na węgorzu, a także rybi rosół. W kuchni kaszubskiej bardzo często wykorzystywane są również śledzie. Jeśli chodzi o warzywa i strączki, najpopularniejszymi w tym regionie były: marchewka, brukiew, dynia, fasola, ziemniaki  i groch.



Lubelszczyzna

   Lubelszczyzna może poszczycić się szczególnie swymi pierogami - to jedno z tradycyjnych pochodzących zeń dań. Poza tym charakterystyczne są dla jej kuchni różnego rodzaju kiełbasy (w tym np. biała), gołąbki, boczek oraz dania ziemniaczane. Tak jak Małopolska ma swoją śliwowicę, tak na Lubelszczyźnie pija się żurawinówkę. Godnymi szczególnego zainteresowania są natomiast pochodzące z niej słodkości: placki drożdżowe z miodem, famula (deser przygotowywany z gotowanych jabłekgruszek, tartego chleba, z dodatkiem cynamonu oraz goździków), kisiel z kaszy gryczanej. Ciekawym daniem rodem z Lubelszczyzny jest również zupa z pokrzywy.



Wielkopolska

   Wielkopolska jest kolejnym z regionów, w których absolutne triumfy świecą ziemniaki - ziemniaki gotowane w mundurkach, przygotowywane na ich bazie zupy, ziemniaki z kapustą, chleb z ziemniaków, placki ziemniaczane, kluski z ziemniaków itd. Tradycyjne wielkopolskie dania to też np. zupy zaprawiane mlekiem lub maślanką, zupa z fasolki szparagowej, zupa z włoskiej kapusty, zupa z jagód z kluskami, czernina, pyzy drożdżowe, schab ze śliwką, golonka, zimne nóżki, cebule nadziewane grzybami itd.



Podlasie

   Podlaska kuchnia wykorzystuje takie produkty jak grzyby, kasze, ziemniaki, dziczyznę oraz słodkowodne ryby. Jest to region niezwykle czysty, stąd pochodzące z niego przysmaki mogą być od razu uznane za godne zainteresowania. Tradycyjne dania podlaskie to np.: pyzy nadziewane baraniną (tzw. kartacze), kindziuk (suszone surowe mięso), ogórki kiszone, placki z farszem z soczewicy, pierogi drożdżowe oraz kołduny litewskie, a ze słodkości: sękacz oraz owsiany kisiel.



Warmia i Mazury

   Kuchnia warmińsko-mazurska obfituje, tak jak kuchnia podlaska, w grzyby, ryby i dziczyznę. Charakterystyczne dla niej potrawy to m.in. zupa rybna z kluskami, chłodnik przygotowywany na zsiadłym mleku, biała kiełbasa w piwie, pieczona na razowym chlebie karkówka, wieprzowina z grzybami, kotlety ziemniaczane z wieprzowiną oraz naleśniki.



Mazowsze

   Na tradycyjną kuchnię Mazowsza składają się: rosół, krupnik z kaszy jaglanej, pasztet z karpia, raki po warszawsku, szczupaki smażone na maśle, comber z dzika, pieczone przepiórki i kuropatwy, bigos, kiszka ziemniaczana, kompoty oraz ziemniaczane babki z mięsnymi nadzieniami. Kuchnia Mazowsza łączy w sobie różne tendencje, jako że region ten znajduje się w centrum kraju. Odnaleźć można w niej również tak dawne dania chłopskie, jak i szlacheckie (tzn. bardziej luksusowe).



Która kuchnia regionalna jest najzdrowsza?

   Zdaje się, iż nie można wybrać jednej tylko kuchni jako tej najzdrowszej, gdyż różnice między przedstawionymi wyżej tendencjami nie są aż tak znaczące, by móc wyłonić jedną, która odbiega od przepełnionej ziemniakami i zwierzęcym tłuszczem reszty. Cóż, polska kuchnia do najzdrowszych, sama przez się, nie należy i należeć nie będzie. Niemniej z powyższej listy z pewnością wyłonić można kilka regionów, których kuchnia nie wydaje się być aż taka zła. Będą to oczywiście Podhale, Podlasie oraz Warmia i Mazury - ze względu na dostęp do dziczyzny oraz leśnych owoców, a także niskie zanieczyszczenie terenów. Dziczyzna to mięso, które, niestety, nie jest dziś zbyt popularne. Ma na to wpływ jego wysoka cena. Jada się dziś głównie mięsa z pozostawiających wiele do życzenia hodowli, podczas gdy prawdziwe wartości odżywcze mają właśnie te ze zwierząt żyjących oraz wypasających się w naturalnych warunkach. Równie ważny jest tez fakt, iż na jakość pochodzącego z danych terenów pożywienia ma poziom jego zanieczyszczenia, który na Podlasiu czy Mazurach itd. jest bardzo niski. Stąd warto zwrócić uwagę na wspomniane regiony. Za najzdrowsze można również uznać dania rodem z Kaszub oraz Pomorza, a to przez wzgląd na wysoki udział ryb w tych właśnie kuchniach. Tych, jak i dziczyzny, gości na naszych stołach zdecydowanie za mało.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.22 Ocen: 9


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE