Makarony bezglutenowe są coraz bardziej łatwiej dostępne. Do najbardziej popularnych gatunków pasty niezawierającej glutenu należą makaron kukurydziany, makaron amarantusowy, makaron ryżowy - biały i czerwony oraz makaron ciecierzycowy i z grochu. Coraz chętniej sięgamy także po makaron gryczany.
Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują bezglutenowe makarony i z czym smakują najlepiej. Poniżej znajdziesz przepisy kulinarne oraz wskazówki na temat tego, jak przygotować poszczególne gatunki takiego makaronu.
|
|
Makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany produkowany z kukurydzianej bezglutenowej mąki - dostarcza organizmowi witamin A i E oraz witamin z grupy B. Nie brakuje jej również błonnika. Z tego makaronu w kształcie penne przygotujesz danie dla całej rodziny - makaron z pomidorami i kurczakiem. Do przyrządzenia potrawy potrzebne będą następujące składniki:
- 1 opakowanie kukurydzianego makaronu penne (ok. 300 g)
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 opakowanie serka mascarpone
- cebula
- pieprz i sól
- świeża bazylia
- masło klarowane
- oliwa, czosnek i oregano
Pokrój mięso w kostkę i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, 1 łyżeczką oregano oraz 1 łyżeczką sproszkowanego czosnku. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki. Do garnka wlej kilka litrów wody i wsyp 1 łyżkę soli. Kiedy woda zagotuje się, wrzuć makaron i gotuj przez czas wskazany przez producenta na opakowaniu. Do rondla wlej 2 łyżki oliwy i pokrojoną cebulę. Kiedy warzywo się zeszkli, wlej pomidory z puszki. Dodaj do nich pieprz i sól, a kiedy sos nieco zgęstnieje dodaj mascarpone i gotuj jeszcze chwilę, na małym ogniu. Mięso z kurczaka podsmaż na maśle klarowanym, aby było lekko brązowe z obu stron. Kiedy penne będzie już gotowe, wyłóż je na talerz, polej sosem pomidorowym i dodaj porcję mięsa. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.
Makaron amarantusowy
Makaron z amarantusa jest dostępny między innymi w formie muszelek. Ten typ makaron doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i sałatek. Charakterystyczną cechą makaronu amarantusowego jest wysoka zawartość roślinnego białka, minerałów i witamin z grupy B. Trzeba uważać przy zakupie tego typu produktów, ponieważ niektóre makarony amarantusowe zawierają dodatek innej mąki i przez to możliwość obecności glutenu. Proponujemy przygotować z niego danie wege. Do jego przyrządzenia potrzebujesz następujących składników:
- 100 g makaronu amarantusowego
- 1 średniej wielkości cukinię
- czerwona cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 papryka żółta
- płatki chili (opcjonalnie)
- olej kokosowy
- pieprz i sól
Ugotuj makaron amarantusowy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie pokrój czerwoną cebulę i zeszklij ją na oleju kokosowym. Następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę cukinię i żółtą paprykę. Na sam koniec, kiedy warzywa nieco zmiękną, dodaj puszkę pomidorów. Kiedy potrawka zacznie gęstnieć, dodaj pieprz i sól. Danie najlepiej smakuje lekko pikantne. Jeżeli nie ma przeciwwskazań i lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj odrobinę płatków chili.
Makaron ryżowy (z ryżu białego)
Czas gotowania makaronu z białego ryżu jest podobny do czasu potrzebnego na ugotowanie innych bezglutenowych makaronów - ok. 13 minut na miękko i ok. 8 minut al dente. Makaron ryżowy dobrze łączy się z chińską mieszanką warzyw, ale można go wykorzystać także jako dodatek do zupy - np. pomidorowej. Do przyrządzenia "domowego" obiadu bez glutenu potrzebujesz takich składników, jak:
- 4 pomidory malinowe
- 1 litr warzywnego wywaru
- 1 łyżka bezglutenowego przecieru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- olej ryżowy
- nać pietruszki
W garnku z grubym dnem, rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sparzone pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na drobne kawałki wrzuć do rondla, a następnie zalej warzywnym wywarem. Czas gotowania wynosi 10 minut. Po tym czasie dodaj łyżeczkę bezglutenowego koncentratu, sól i cukier. Kiedy zupa zagotuje się zdejmij ją z ognia. W międzyczasie ugotuj ryżowy makaron. Zblenduj nieco ostygniętą zupę. Do salaterek wlej pomidorową, dodaj po 1-2 łyżkach makaronu ryżowego i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Makaron z czerwonego ryżu
Makaron z czerwonego ryżu jest produkowany z pełnoziarnistej mąki ryżowej. Wbrew nazwie rośliny, z której został on wytworzony, nie posiada czerwonej barwy. Najczęściej ma on postać pasków przypominających nieco tagliatelle. Dlatego też polecamy przyrządzać go z gęstymi sosami (oczywiście bez glutenu) i warzywami. Proponujemy lekki, bezglutenowy sos z tapioki i brokuły. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami producenta oraz (w osobnym garnku) brokuły, aby były al dente. Do przyrządzenia sosu potrzebujesz:
- 1 szklankę wody
- 150 g ugotowanej białej fasoli typu jaś
- 10 g tapioki
- sól, sok z cytryny, gałka muszkatołowa
Zblenduj fasolę i tapiokę z wodą, a następnie dodaj szczyptę soli, sok z jednej cytryny i szczyptę gałki muszkatołowej. Pogrzej całość na małym ogniu. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Na dno wyłóż brokuły i makaron, a wierzch polej sosem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.
Makaron grochowy
Makaron grochowy ma specyficzny smak, lekko gorzki. Można zastąpić nim dodatek węglowodanowy do zupy (np. zamiast pieczywa). Proponujemy połączyć makaron z grochu z bulionem warzywnym, któremu pietruszka i marchew nadają lekko słodki smak. Do przygotowania rosołu potrzebujesz:
- 2 litrów wody
- 200 g makaronu grochowego
- duży garnek
- porcję rosołową z kury
- 3 marchewki o średniej wielkości
- 1 pietruszka
- 1/2 selera korzeniowego
- 1 por (tylko biała część)
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
- liście laurowe, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, sól
W osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki masła ugotuj makaron postępując zgodnie ze wskazówkami producenta. Następnie, do dużego garnka włóż starannie umyte mięso i zalej je wodą. Zagotuj całość i zdejmij szumowiny, a następnie przez 30 minut gotuj rosół na małym ogniu. Obierz i opłucz warzywa. Cebulę obierz tylko z zewnętrznych, zabrudzonych łupinek i opal na suchej patelni. Do wywaru dodaj wszystkie warzywa i przyprawy. Gotuj rosół na małym ogniu bez pokrywki przez 2 godziny - nie może wrzeć. Nać pietruszki posiekaj i użyj do udekorowania salaterek z rosołem.
Makaron ciecierzycowy
Ciecierzycowy makaron doskonale smakuje ze świeżym szpinakiem i sosem z sojowego jogurtu. Do przygotowania tego dania dla całej rodziny potrzebujesz:
- 300 g makaronu ciecierzycowego
- 2 opakowania świeżego szpinaku "baby"
- czarny sezam (1-2 łyżki do posypania)
- jogurt sojowy (ok. 300 g)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Ugotuj makaron według wskazówek producenta. Wrzuć szpinak na patelnię i dodaj do niego przyprawy. Lekko go podduś. Makaron wymieszaj z jogurtem połączonym wcześniej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, który nada mu bardziej wyrazisty smak. Na koniec dodaj lekko zblanszowany szpinak. Przed podaniem posyp makaron przełożony na talerze niewielką ilością czarnego sezamu.
Makaron gryczany
Makaron gryczany z sosem spaghetti? Czemu nie! Ten typ bezglutenowego zamiennika makaronu jest dostępny także w wersji spaghetti. Makaron gryczany dostępny w sklepach jest przygotowywany zazwyczaj z palonej gryki, dlatego ma dość wyrazisty smak. Zdecydowanie warto spróbować makaronu z niepalonej mąki gryczanej, który jest bardziej neutralny i łagodny. Do przyrządzenia sosu pomidorowego potrzebujesz:
- oregano i bazylii
- 1 puszki pomidorów pellati
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- świeżą bazylię
- sól i pieprz
- 1 łyżeczkę cukru
- oliwa
Na łyżce oliwy podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie na patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i puszkę pomidorów pellati. Gotuj sos przez ok. 30 minut, a następnie dodaj przyprawy i 1 łyżeczkę cukru. Zblenduj wszystkie składniki i gotuj jeszcze przez 5 minut, doprawiając sos w razie potrzeby. Polej sosem makaron, a wierzch udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Makarony bezglutenowe mogą posiadać specyficzny smak. Warto najpierw spróbować jak smakuje poszczególny makaron, zanim przyrządzi się z niego danie. Nie każdy zasmakuje w makaronie z grochu czy z gryki. Pod względem smaku, makaron z pszenicy najbardziej przypominają makarony kukurydziane oraz kukurydziano-ciecierzycowe, a także ryżowe - ich smak jest bardziej łagodny i neutralny.