Dzisiaj jest: Wtorek, 27.10.2020 Imieniny: Sabiny i Iwony



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Masło smakowe - jak je przyrządzić? Przepisy na masła smakowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Masło smakowe - jak je przyrządzić? Przepisy na masła smakowe


   Masła smakowe można mieszać z warzywami, polewać nim ryby albo mięso, smarować pieczywo i podawać z łososiem. Masła smakowe doskonale łączą się z różnymi potrawami. Ale jak je przyrządzić? Możliwości jest wiele, aczkolwiek główna metoda jest niezmienna. Istnieją różnorodne przepisy, a najlepsze z nich wybraliśmy i umieściliśmy w niniejszym artykule. Warto się z nimi zapoznać!

   Masło jest zazwyczaj nieodłącznym składnikiem wielu potraw i znajduje się w kuchni wielu osób. Dodaje smaku ulubionym potrawom. Jest powszechnie znanym produktem żywnościowym, który posiada wysoką wartość odżywczą, swoiste walory smakowe i zapachowe, a także cechy zdrowotne. Warto podkreślić, że to produkt wysokotłuszczowy, który otrzymuje się w wyniku zmaślania śmietanki, uprzednio wydzielonej z mleka. Zawiera zazwyczaj od 82 do 84% tłuszczu, około 16% wody oraz suchą masę, do tego śladowe ilości innych składników (białka, cukru mlecznego i soli mineralnych). Z punktu widzenia konsumenta, tłuszcz ten jest  produktem najlepszym do smarowania pieczywa, biorąc pod uwagę przede wszystkim smak, bo masło dodane do różnych dań, ciast albo innych słodyczy, polepsza ich smak.





Jak przyrządzić masło smakowe?

   Chociaż znamy delikatny smak i specyficzny aromat masła, to czy możemy zamienić je na coś innego? Istnieje mnóstwo przepisów na masła smakowe, które nie tylko wzbogacą naszą kuchnię, ale i na pewno zaintrygują gości. Sporządzenie masła smakowego nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jego przygotowanie opiera się na pewnej zasadniczej czynności.

   Po pierwsze, masło doprowadza się do temperatury pokojowej i uciera za pomocą miksera lub łyżki (szpatułki) do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Do zmiksowanego masła podaje się świeże (uprzednio umyte i wysuszone) rozdrobnione albo suszone zioła. Jeżeli używamy przypraw suchych, słusznie jest je ze sobą wymieszać, aby później mogły równomiernie zespolić się z masłem. Zioła mają nadać charakterystycznego, unikatowego smaku. Końcowym etapem jest nadanie odpowiedniego kształtu masie. Masę nakłada się na folię spożywczą, bądź pergamin i owija w formę kłody i wstawia do zamrażarki lub lodówki w celu schłodzenia i stwardnienia. Masło w takiej postaci można późnej w prosty sposób pokroić nożem, to znaczy naciąć krążki i dodawać je do potraw. Można je przechowywać przez około tydzień w lodówce, natomiast w zamrażarce do dwóch miesięcy.



Do czego podawać masło smakowe?

   Masło smakowe o smaku pikantnym nadaje się do kotletów wieprzowych, chleba, pieczonej albo grillowanej ryby, steków i kurczaka. Pasuje również jako dodatek do gotowanych warzyw (np. kapusty brukselki, kalafiora, marchewki) oraz do innych podobnych produktów żywnościowych. Z kolei masło o słodkim smaku doskonale łączy się z goframi, tostami na słodko, naleśnikami, czy chlebem.



Przepisy na masła smakowe

   Oto kilka przydatnych przepisów na masła smakowe, dzięki którym urozmaicisz swoją kuchnię i poznasz całkiem nowe smaki. Możesz wypróbować je wszystkie i ocenić, które najbardziej Ci zasmakują. Jeśli masz ochotę, wykorzystaj różnorodne składniki (np. zioła albo suszone warzywa, owoce) i stwórz swoje własne oryginalne masło smakowe.

Pikantne. Masło na ostro jest idealne dla miłośników pikantnych dań. Aby je przyrządzić, należy do utartego masła dodać posiekaną bazylię, koperek oraz majeranek. Do masy dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego i sproszkowanej słodkiej papryki. Przyprawić szczyptą soli. Ponadto dla zaostrzenia smaku można dodać trochę pokruszonego sera pleśniowego. Masę należy wymieszać i schłodzić. Można podawać do mięsa czy kanapek.

Pietruszkowe. Masło to jest znane w kuchni na całym świecie i bardzo dobrze łączy się z daniami na bazie dziczyzny. Aby przyrządzić takie masło, należy utrzeć około pół kostki masła, następnie dodać łyżkę chłodnej wody i znów ucierać. Pietruszkę drobno posiekać, natomiast cebulę (dymkę) pokroić w małą kosteczkę. Zioła dodać do masła i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać odrobinę pieprzu czarnego, soli oraz kilka kropel soku z cytryny. Ponownie zamieszać i schłodzić.

Czosnkowe. Na około 150 g masła należy przeznaczyć około 6-7 ząbków czosnku. Masło dzięki dodatkowi tej przyprawy będzie bardzo aromatyczne. Zasada jest taka sama - na początku masło należy ubić, czosnek przecisnąć przez praskę albo bardzo drobno posiekać i ugnieść ze szczyptą soli. Dodać do masła. Miksować, aż do połączenia się składników. Do masła czosnkowego doskonale nadaje się koperek (świeży lub suszony). Przygotowane masło powinno się schłodzić w lodówce.

Chrzanowe. Aby przyrządzić masło chrzanowe, należy przygotować około 150 g masła, które trzeba utrzeć. Następnie dodać 2 łyżki startego chrzanu. Składniki połączyć ze sobą, dodać szczyptę soli i pieprzu. Gdy masło będzie zbyt ostre warto dodać łyżeczkę miodu, aby złagodzić wyrazisty smak. Masło chrzanowe idealnie nadaje się do potraw jajecznych.

Krewetkowe. Na 250 g masła powinno się przeznaczyć około 125 g krewetek (ugotowanych oraz rozdrobnionych na gładką masę). Składniki (utarte masło i krewetki) połączyć ze sobą, dodać 3 łyżki soku z cytryny, około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i 2-3 rozdrobnione ząbki czosnku. Całość ze sobą pomieszać i włożyć do lodówki. Masło krewetkowe doskonale łączy się z daniami warzywnymi oraz rybnymi.

Z anchois. Około 250 g masła należy wymieszać z mocno posiekanymi filetami anchois (4-5 sztuk). Składniki łączyć ze sobą, dodając 2-4 sprasowane ząbki czosnku, odrobinę soku z cytryny i 2 łyżki rozdrobnionych bezpestkowych kaparów. Masło z anchois świetnie pasuje do warzyw, steków i ryb.

Paprykowo-ziołowe. Około 250 g należy utrzeć, następnie dołączyć jedną rozdrobnioną czerwoną paprykę, tymianek (1,5-2 łyżki) i odrobinę pieprzu czarnego. Masło bardzo dobrze smakuje na omlecie lub może być dodatkiem do kurczaka.

Ziołowe. Do 250 g utartego masła, należy dodać trochę startej skórki z cytryny, sprasowany ząbek czosnku, szczyptę soli morskiej, pieprzu oraz około posiekaną natkę pietruszki (4 łyżki). Natkę można zastąpić estragonem, tymiankiem lub rozmarynem. Masło ziołowe można podawać do ryb, warzyw albo mięs.



   Istnieje wiele innych przepisów na masła smakowe (np. masło cytrynowo-tymiankowe, żurawinowe, cynamonowe, musztardowe, pomidorowe) i ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Może być ono prostym dodatkiem do potraw. Wystarczy odrobina ziół, przypraw, warzyw albo suszonych owoców, aby stworzyć aromatyczne, kolorowe i smaczne masła, które podkreślą smak wielu dań i przystawek.




Zobacz więcej na temat:

masła smakoweprzepisymasło


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE