Szpinak wielu osobom kojarzy się z niezbyt apetyczną mazią. Faktycznie sam szpinak bez przypraw nie jest najbardziej atrakcyjnym warzywem, zwłaszcza, gdy zmiksuje się go na papkę i poda na talerzu. Ale to nie znaczy, że należy z niego zrezygnować - istnieje wiele innych, ciekawych (i przede wszystkim apetycznych) sposobów na podanie szpinaku.
Dlaczego nie warto rezygnować ze szpinaku? Przede wszystkim dlatego, że jest on bogaty w witaminy i minerały, a także w chlorofil.
|
|
Szpinak - wartości odżywcze
Szpinak jest prawdziwą bombą witaminową - w 100 gramach tego warzywa można znaleźć ponad 400% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i ponad 500% na witaminę K1! Jedząc te niepozorne liście dbasz więc o swoje oczy i skórę. Po szpinak mogą sięgać osoby z trądzikiem - witamina A wspiera również leczenie zmian skórnych. Z kolei dzięki witaminie K1 szpinak wspomaga prawidłową krzepliwość krwi. Ponadto w szpinaku można znaleźć również witaminy z grupy B (zawiera zwłaszcza dużo witaminy B9, w formie przyswajanych folianów - ważna informacja dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko!), witaminę C, witaminę E, witaminę B2, mangan, miedź, żelazo, potas, magnez i wapń. Szpinak jest bardzo niskokaloryczny - w 100 gramach tego warzywa znajdziemy zaledwie 23 kalorie (kcal).
Zdrowe pomysły kulinarne na szpinak
1. Zielone smoothie
Zielone koktajle stają się coraz bardziej popularne, choć nadal przerażają wiele osób. Zupełnie niepotrzebnie! Zmiksowany szpinak nie jest wyczuwalny, a za to nadaje smoothie piękny, soczysty kolor i dostarcza twojemu organizmowi witamin, minerałów i chlorofil. Najsmaczniejsze zielone koktajle ze szpinaku uzyskasz, gdy połączysz to warzywo z wyrazistymi owocami. Świetnie sprawdzi się tu na przykład banan, ananas, jabłko. Jeśli chcesz wzmocnić zdrowotność zielonego koktajlu, dodaj do niego też łodygę selera naciowego - jest ona bogata w m.in. wapń, magnez, cynk, fosfor i potas.
2. Naleśniki dla niejadków
Twoje dzieci krzywią się na widok szpinaku? Spróbuj go przemycić w czymś, co bardzo lubią. Dzieci przepadają za naleśnikami - możesz je przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej. Odrobina szpinaku zabarwi ciasto naleśnikowe na zielono, ale nie przytłoczy jego smaku - mniejszą ilość możesz więc wykorzystać do wersji deserowej. Zielone naleśniki będą świetnie komponować się ze słodkim twarożkiem czy z ricottą z miodem (w wersji bardziej rozpustnej sprawdzi się też mascarpone). Z kolei w wersji wytrawnej naleśniki ze szpinakiem można połączyć z łososiem i serkiem kanapkowym. Nietypowy kolor naleśników z pewnością zainteresuje nawet największych niejadków. Zmiksowany szpinak można też dodać do ciasta na tortille - jeśli podasz takie placki na domówce, goście z pewnością docenią twoją kreatywność.
3. Wiosenne sałatki
W maju i czerwcu zaczną pojawiać się pierwsze truskawki. Warto wykorzystać ten moment na zrobienie przepysznej sałatki ze szpinaku i truskawek. Do zrobienia sałatki będziesz potrzebować dwóch dużych garści szpinaku, kostkę prawdziwej fety, dwie garści truskawek, ocet balsamiczny i olej lub oliwę. Fetę pokrój na drobne kostki, a truskawki na plasterki. Całość wymieszaj, dopraw i podawaj jako dodatek do np. pieczonego kurczaka czy ryby. Truskawki przełamują smak sałatki, a feta nadaje słonego smaku, dzięki czemu całość jest raczej wytrawna.
4. Zamiast papki - tarta
Skończ z nieapetyczną papką na obiad. Zamiast niej podaj kruchą tartę ze szpinakiem! Maślane ciasto, szpinak podsmażony z dużą ilością czosnku, feta lub inny ser. Do tego trochę śmietany i przyprawy. Proste, pyszne i nie może się nie udać! Tartę zrobisz w pół godziny, a efekt zachwyci podniebienia domowników i gości. Podstawowy skład można dowolnie modyfikować, dodając np. kurczaka, łososia, grzyby czy też inne warzywa.