Pinacolada i smoothie z mango to orzeźwiające koktajle, które przygotowujemy na bazie tropikalnych owoców, zwykle w sezonie letnim. Dlatego kojarzą się głównie z wakacjami i odpoczynkiem. Proponujemy sięgnąć po egzotyczne owoce już teraz - poprawa nastroju gwarantowana.
Owoce tropikalne cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko dlatego, że mają wyrazisty, słodki lub słodko-kwaśny smak i apetyczny zapach. Wiele osób świadomie wybiera tropikalne owoce ze względu na ich odżywcze i lecznicze właściwości. Poniżej prezentujemy proste i niskokaloryczne przysmaki, których podstawowym składnikiem są owoce egzotyczne. Smacznego!
|
|
Pinacolada
Pinacolada jest bardzo popularnym koktajlem, który można przygotować także w wersji drinku zawierającego alkohol. Do przyrządzenia koktajlu potrzebujesz puszkę mleka kokosowego i ananasa w syropie. Pokrój ananasa w kostkę, dodaj trochę soku ananasowego (ok. 50 ml), a następnie mleko kokosowe. Zachowaj proporcje 100 ml mleka kokosowego na 50 g ananasa. Zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę soku z ananasa. Nie musisz dodawać cukru, ponieważ ananas sam w sobie jest słodki.
Smoothie z mango
Jeśli zostanie ci mleko kokosowe, niewykorzystane w poprzednim przepisie, możesz przygotować smoothie z innym egzotycznym owocem - mango. Umyj owoc, obierz go ze skórki i usuń pestkę. Pokrojone w kostkę mango zmiksuj blenderem z mlekiem kokosowym. Możesz dodać też mleko migdałowe. Na 300 g mango powinno przypadać 300 ml roślinnego mleka.
Kiwi i banany
Kiwi są znane ze słodko-kwaśnego smaku, a banany to bardzo dobra (słodka) baza do koktajlu. Zmiksuj 2 banany i 2 pokrojone, obrane kiwi, a otrzymasz smaczny mus owocowy o tropikalnym smaku - idealny zamiennik cukierków i batoników w dzień, kiedy masz ochotę na "coś słodkiego". Żeby uzyskać koktajl dodaj szklankę migdałowego lub kokosowego mleka. Możesz też dodać mleko krowie.
Surowe ziarna kakaowca
Do tropikalnych roślin należy także kakaowiec. Jego surowe ziarna są prażone, a następnie przetwarzane na miazgę, z której powstaje czekolada. Wiemy, że z ciepłą czekoladą nic się nie może równać, ale pod względem zawartości magnezu i antyoksydantów nasza propozycja nie ma sobie równych. Surowe ziarna kakaowca są bardzo bogate w przeciwutleniacze. Ziarna kakaowca zawierają ich 30 razy więcej niż zielona herbata. Do przygotowania koktajlu na bazie ziaren kakaowca potrzebujesz 10 ziaren kakaowca, 1 banana i 1 szklankę mleka migdałowego. Warto dodać także odrobinę cynamonu, który poprawi smak i aromat koktajlu.
Papaja - owoc aniołów
Papaja bywa określana mianem owocu aniołów. Należy ona do najbardziej popularnych owoców tropikalnych i bardzo wartościowych pod względem wartości odżywczych. Polecamy połączyć ją ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym. Obierz papaję i pokrój ją w kostkę. Następnie zmiksuj ją ze szklanką soku i gotowe!