Dzisiaj jest: Poniedziałek, 08.08.2022 Imieniny: Emila i Cyryla



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Pomysły kulinarne na dania do 15 złotych


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na dania do 15 złotych


   Jeśli szukacie pomysłu na dania, które zbytnio nie obciążą waszego budżetu, mamy coś dla was. Polecamy kilka prostych przepisów na smaczne i tanie obiady, a także przekąski, których przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Zadowoli was zarówno ich smak, jak też cena. Za te potrawy nie zapłacicie więcej niż 15 złotych!

   Czy przyrządzenie taniego, łatwego i szybkiego obiadu jest możliwe? Owszem, dziś sami się o tym przekonacie. Mamy kilka pomysłów na niedrogie obiady, w których postaramy się pogodzić wszystkie podane czynniki. Nasze przepisy doskonale sprawdzą się nie tylko dla rodziny, ale także dla singli czy studentów. Tani posiłek wcale nie musi być nudny i wyglądać nieapetycznie. O ile szczegółowo, z pewnym wyprzedzeniem zaplanujecie zakupy i skomponujecie swój jadłospis tak, aby kupować w przystępnych cenach, zużywać resztki i przy tym eksperymentować w kuchni, stworzycie pyszne, pożywne i zdrowe posiłki. Na rynku jest wiele tanich produktów żywnościowych, które mogą być podstawą potraw, są to m.in.: ziemniaki, kasza, mąka, fasola czy makaron. Najprościej byłoby po prostu przyrządzić na ich bazie danie jednogarnkowe - będzie nie tylko tanio, ale i szybko. Kuchnia polska słynie z całej rzeszy potraw mącznych, których przyrządzenie kosztuje czasami grosze. Przykładami są np. kopytka czy placki ziemniaczane. Oto nasze propozycje na dania do 15 złotych.





Racuchy drożdżowe

Składniki:

- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka


Przygotowanie:

   Do miski wsypać mąkę i sól. Na środku zrobić wgłębienie, rozkruszyć tam drożdże i zasypać je cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, przykryć całość ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans. Po tym czasie dodać jajko i pozostałą porcję letniego mleka. Wymieszać masę, aż będzie gładka, przykryć naczynie szmatką i odłożyć na 1-1,5 godziny, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Rozgrzać na patelni warstwę oleju i smażyć na nim porcje ciasta, aż zezłocą się z każdej strony. Usmażone racuchy podawać oprószone cukrem pudrem.



Spaghetti z parmezanem

Składniki:

- 50 g parmezanu
- opakowanie makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek
- 1 peperoncino
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki


Przygotowanie:

   Makaron ugotować al dente według wytycznych na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i krótko podsmażyć pokrojony czosnek i peperoncino. Makaron przełożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Potrawę posypać tartym parmezanem oraz natką.



Kopytka z serem

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 całe jajko
- 150 g twarogu

Do podania:

- 4 łyżki bułki tartej
- masło
- cynamon
- cukier


Przygotowanie:

   Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez praskę bezpośrednio do naczynia. Biały ser zmielić, dodać jajko i mąkę. Wszystkie składniki połączyć i zagniatać ciasto, aż będzie sprężyste. Masę podzielić na części i każdą rozwałkować w kształt cylindra (średnica od 3 cm). Każdy delikatnie ucisnąć i pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Wrzucać je na wrzątek i gotować przez ok. 4 minuty licząc momentu, aż wydostaną się na powierzchnię. Podawać z dodatkiem masła, cukru i cynamonu lub smażonej bułki tartej.



Naleśniki z gruszkami

Składniki:

- 2 jajka
- 300 ml mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag mąki
- olej do smażenia
- sól

Na nadzienie:

- 1/2 l wody
- 4 gruszki
- masło orzechowe
- sok z cytryny
- 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- 10 dag cukru


Przygotowanie:

   Produkty na ciasto wymieszać za pomocą miksera i odłożyć na 10 minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć porcję ciasta. Odpowiednio ją rozsmarować i smażyć naleśnika z obydwu stron, aż stanie się złocisty. W taki sposób smażyć pozostałe placuszki. W rondelku ugotować syrop z soku z cytryny, cukru i wody. Obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i przeciąć w ósemki. Włożyć je do rondelka z syropem i gotować na wolnym ogniu - owoce powinny zrobić się szkliste. Potem odsączyć je z syropu. Na każdym naleśniku rozsmarować łyżkę masła orzechowego, położyć trochę gruszek i wszystko posypać rozdrobnionymi orzechami. Do dekoracji wykorzystać listek melisy.



Buraczki do obiadu

Składniki:

- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki smalcu


Przygotowanie:

   Umyte buraki umieścić w garnku i ugotować do miękkości wraz ze skórką, potem ostudzić. Przyrządzić jasną zasmażkę z mąki i smalcu. Buraki obrać ze skórek i zetrzeć na małych oczkach tarki. Rozdrobnione warzywa wrzucić do sporządzonej zasmażki i zagotować. Potrawę doprawić cukrem, pierzem, solą do smaku, najlepiej podawać ją na ciepło np. do obiadu.



Wafle z dżemem

Składniki:

- 1 duży słoik dżemu lub 2 małe (np. truskawkowy, porzeczkowy)
- 1 opakowanie wafli tortowych


Przygotowanie:

   Dżem przełożyć do małego naczynia i wymieszać, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Warto podzielić go na 3 porcje. Pierwszą położyć na pojedynczy wafel, rozsmarować na całej jego powierzchni i przykryć kolejnym waflem. Ponownie położyć dżem, rozsmarować i przykryć waflem. Czynności powtarzać, aż wyczerpią się składniki. Deser pokroić na mniejsze kawałki i podawać.



Kotleciki z selera i ryżu

Składniki:

- jajko
- olej
- 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego
- pietruszka lub koperek
- 1 szklanka ryżu
- cebula
- bułka tarta
- sól, pieprz


Przygotowanie:

   Ryż ugotować, ostudzić. Selera zetrzeć na większych oczkach tarki, cebulę posiekać. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić selera i cebulę, potem całość poddusić i przełożyć do ryżu. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko i doprawić. Z przygotowanej masy uformować niewielkie kotlety, obtaczać je po kolei w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz - smażyć z obydwu stron, aż się zezłocą. Kotlety podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.



Sałatka kardynalska

Składniki:


- pół puszki kukurydzy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 buraki
- 1 por
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- pół puszki groszku
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- zielenina do dekoracji


Przygotowanie:

   Buraki ugotować do miękkości i ostudzić, potem posiekać je w małą kostkę i przełożyć do naczynia. Dodać kukurydzę, drobno pokrojoną cebulę, groszek i rozdrobniony por. Obrane jabłko pokroić w kostkę i dorzucić do składników. Do miski dodać także przeciśnięty czosnek, przyprawy, oliwę i wszystko delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać w misce, udekorować ją zieleniną (np. natką pietruszki).



Zapiekanka z kaszy

Składniki:

- 50 dag pieczarek
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 1 cebula
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- olej


Przygotowanie:

   Zagotować w garnku 2 i 1/3 szklanki wody, posolić ją, a potem wsypać kaszę. Gotować ją na niewielkiej mocy ognia, aż wchłonie wodę. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę oraz czosnek, wrzucić marchew startą na drobnych oczkach tarki i rozdrobnione pieczarki. Wszystko dusić, aż zmięknie, dodać pieprz i sól. Ostudzoną kaszę połączyć z jajkami i pieczarkami, doprawić pieprzem ziołowym, sosem sojowym, umieścić w naczyniu do zapiekania. Zapiekankę przykryć i zapiec w piekarniku nastawionym na 180°C przez ok. 25 minut.




Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

pomysły kulinarne


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE