Dzisiaj jest: Sobota, 01.10.2022 Imieniny: Danuty i Remigiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Pomysły kulinarne na dania "resztkowe"


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na dania "resztkowe"


   Marnowanie jedzenia stało się gigantycznym problemem na świecie i często sami się do tego przyczyniamy. Niemal w każdym gospodarstwie domowym znajdą się resztki produktów żywnościowych. Najczęściej takie jedzenie ląduje w koszu na śmieci. Jak je wykorzystać w kuchni? Co smacznego można z niego przyrządzić? Oto pomysły kulinarne na dania resztkowe.

   Jeśli wydaje wam się, że z resztkami jedzenia po świątecznym obiedzie czy kolacji nie da się już nic zrobić, nic bardziej mylnego. Zbyt dużo ugotowanego makaronu do zupy, ziemniaki z drugiego dania, otwarte puszki owoców i warzyw konserwowych, czerstwy chleb i bułki, plastry serów czy kawałki warzyw - to najpopularniejsze "resztkowe" produkty spożywcze, z którymi przeważnie nie wiemy, co zrobić. W tym artykule wyjaśniamy, jak je wykorzystać. Korzystając z poniższych przepisów i pomysłów na zużycie nadmiaru produktów spożywczych dacie im "drugie życie" i unikniecie marnowania żywności.




Jak wykorzystać resztki warzyw?

   Leczo czy gulasz warzywny to świetny sposób na pozbycie się zalegających w chłodziarce warzyw. Warto wykorzystać, chociażby pozostałą marchewkę, pomidory, cebulę i ciecierzycę. To pomysł na smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny, którego zrobienie nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Z resztek białej kapusty można przyrządzić swojską kapustę kiszoną, która dzięki bakteriom kwasu mlekowego jest też bardzo zdrowa. Taka kiszonka może być podstawą kwaśnicy lub bigosu. Z nadmiaru warzyw korzeniowych (selera, pietruszki, marchewki) warto ugotować domowy bulion warzywny, czyli późniejszą bazę do rozmaitych sosów, zup czy galaretek warzywnych. Niewykorzystane ziemniaki można zamienić na kopytka, knedle, pyzy lub kluski śląskie. Za to z ryżu warto zrobić risotto albo zapiekankę.



Zapiekanka z ryżu, warzyw i ryby

Składniki:

- 100 ml jogurtu naturalnego
- ryba bez ości (2 duże filety, np. mintaj, dorsz)
- 2 pory (biała część)
- 2 papryki kolorowe
- 200 g ugotowanego ryżu (lub kaszy)
- ser żółty
- sos sojowy
- sok z cytryny


Przygotowanie:

   Paprykę i pora umyć, a następnie oczyścić i posiekać na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce. Rybę po umyciu skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać pieprzem i solą. Ugotować ją na parze, a potem rozdrobnić. Na patelnię wlać niedużą ilość oleju i czekać, aż się rozgrzeje. Wrzucić paprykę i pora, chwilę poddusić. W razie potrzeby podlać warzywa wodą, aby delikatnie zmiękły. Wlać śmietanę, chwilę podgrzać i dodać sos sojowy. Przygotować spore naczynie żaroodporne: ułożyć w nim po kolei: ryż, rybę, jarzyny i całość oprószyć żółtym serem. Położyć pokrywkę, nastawić piekarnik na 180°C i włożyć tam naczynie z potrawą. Zapiekać około 20-30 minut.



Spaghetti resztkowe z dodatkiem warzyw

Składniki (na 2 osoby):

- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 6 plastrów dowolnej szynki
- 2 łyżki wody
- słodka papryka
- chili
- olej do smażenia
- sól, pieprz


Przygotowanie:

   Cebulę i szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ugotować makaron do miękkości (według wytycznych na opakowaniu), potem odcedzić i przelać chłodną wodą. Do podsmażonej cebuli z szynką dodać przecier pomidorowy połączony z wodą i przyprawami, a także posiekane w kostkę ogórki, wszystko dusić przez chwilę. Na patelnię przełożyć makaron, zamieszać, aby sos obtoczył wszystkie nitki. Gotowe spaghetti rozłożyć na talerze, posypać startym serem.



Co zrobić z resztkami mięs i wędlin?

   Mięso z zupy można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów albo wytrawnych naleśników. Kawałki wędliny czy boczku nadają się do zapiekanek bądź jajecznicy. Z kolei gulasz mięsny może być doskonałym pomysłem na zużycie poświątecznych pieczonych mięs i kiełbas. Kurczaka np. z rosołu warto zmielić i połączyć z kilkoma składnikami. W ten sposób powstanie pyszna pasta kanapkowa. Poniżej wyjaśniamy, jak ją zrobić.



Pasta z gotowanego kurczaka, szczypioru, czerwonej cebuli i pestek dyni

Składniki:

- pestki dyni
- kawałki kurczaka z rosołu (np. pierś, 2 udka)
- pieprz grubomielony
- łyżka majonezu
- sól
- 1 czerwona cebula
- pęczek szczypiorku


Przygotowanie:

   Kawałki mięsa drobno posiekać albo zblendować, doprawić pieprzem i solą. Szczypiorek i cebulkę pokroić. Wszystko razem połączyć, dodać garść pestek dyni oraz sporą łyżkę majonezu.



Desery z resztek

   Resztki pożywienia mogą służyć do przygotowania wielu szykownych deserów. Z nadmiaru kruchych ciastek czy herbatników można zrobić spód do ciasta. Znakomitym sposobem na wykorzystanie nadmiaru suchego chleba lub innego pieczywa jest przyrządzenie nietypowej szarlotki - oto przepis.



Szarlotka z chleba

Składniki:

- 2 szklanki mleka
- 8-10 kromek chleba pszennego (lub innego pieczywa np. chałki, suchej bułki, drożdżówki)
- 2 łyżki masła (plus łyżeczka do nasmarowania formy do pieczenia)
- 3 jajka
- imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon
- 2 łyżki miodu
- 2 jabłka


Przygotowanie:

   W garnku podgrzać masło. Gdy się rozpuści, dodać miód i zamieszać, aby także się rozpuścił. Wlać mleko i wszystko wymieszać. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Dodać przyprawy i ewentualnie suszone owoce. Rozbić jajka, delikatnie ubić i przelać do mleka, mieszać, aż produkty się połączą. Pieczywo pokroić w grubą kostkę i przełożyć do masy z mleka i jajek. Docisnąć, aby chleb dobrze nasiąknął sosem - powinien pozostać w nim około 5 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Nasmarować formę do pieczenia masłem, przełożyć do niej namoczony chleb i polać pozostałą częścią masy mleczno-jajecznej. Obrać jabłka, pokroić je w małą kostkę, przełożyć do chleba i całość wymieszać. Danie wstawić do piekarnika na 30-40 minut, podawać na ciepło.



Deser z mascarpone i owocami z kompotu

Składniki:

- owoce z kompotu (dowolny rodzaj)
- 100 g serka mascarpone
- 4 kruche ciasteczka lub biszkopty
- 200 ml śmietanki 30%


Przygotowanie:

   Ubić śmietankę, dodać do niej mascarpone i miksować, aż powstanie gładka masa. Ułożyć ją w pucharkach do połowy ich wysokości, potem dodać owoce z kompotu i powtórnie zakryć porcją kremu. Wierzch deseru posypać pokruszonymi biszkoptami bądź ciasteczkami. Jeżeli owoce nie są zbyt słodkie, krem można wzbogacić o odrobinę cukru pudru.



Inne pomysły na wykorzystanie resztek jedzenia

- Białka - biszkopt, tort Pavlowa, bezy. Można je także zamrozić.
- Chleb - zupa z czerstwego chleba, tosty, grzanki do zupy,
- Gotowana ryba, pieczone lub gotowane mięso - nadzienie do pasztecików lub krokietów, pasty do smarowania pieczywa,
- Żółtka - jajecznica, kruche ciasto,
- Bułka - wysuszoną warto zetrzeć na bułkę tartą,
- Warzywa z rosołu - pasztet, sałatka jarzynowa, farsz do krokietów, pasta do pieczywa, kotlety z gotowanych warzyw



Kotlety z warzyw po rosole

Składniki:

- pół szklanki bułki tartej
- kasza (jęczmienna albo bulgur)
- 3 marchewki (z rosołu)
- 2 pietruszki (z rosołu)
- 1 seler (z rosołu)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka tymianku


Przygotowanie:


   Ugotować kaszę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jarzyny z rosołu (pietruszki, marchewki i seler) drobno pokroić lub przepuścić przez praskę i umieścić w naczyniu. Przełożyć do nich ugotowaną kaszę, odrobinę bułki tartej, 2 jajka, tymianek, pieprz, sól i zacząć formować kotlety. Układać je na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym - smażyć na złoty kolor z obu stron. Można również ułożyć je na blaszce i upiec w piekarniku. Kotlety warzywne podawać z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego.




Vitalia PL

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE