Curry to popularna, znana na całym świecie mieszanka aromatycznych przypraw, wywodząca się z kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą kurkuma, gałka muszkatołowa, kozieradka, cynamon, kmin rzymski, goździki, anyż, imbir, pieprz, czosnek, kardamon, gorczyca, chilli, kolendra. Ta egzotyczna przyprawa jest coraz częściej spotykana w daniach kuchni zachodniej.
Oprócz niepowtarzalnego smaku i aromatu curry wykazuje również cenne właściwości zdrowotne. Działa przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie oraz ochronnie na układ krążenia. Kurkuma zawarta w curry działa neuroprotekcyjnie, chroniąc tym samym przed schorzeniami neurodegeracyjnymi min. chorobą Alzheimera. Jak więc wykorzystywać curry w kuchni, aby cieszyć się aromatycznymi daniami i jej właściwościami zdrowotnymi? Poniżej pomysły na dania z użyciem tej orientalnej przyprawy.
|
|
Zupa dyniowa z curry
Składniki:
- 700 gramów obranej i oczyszczonej z nasion dyni
- 200 gramów ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka kurkumy
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki śmietany do dekoracji
- 1 łyżeczka pestek z dyni
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ziemniaki, marchew i dynię pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić w garnku. Dodać ziemniaki, marchew, dynię i czosnek. Smażyć kilka minut. Dodać curry, kurkumę i drobno posiekany imbir. Całość zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie całość zblendować. Zupę podawać z dodatkiem łyżki śmietanki i nasionami dyni.
Kotlety z zielonej soczewicy z curry
Składniki:
- 100 gramów zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry
- szczypiorek, natka pietruszki
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować i ostudzić. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać curry i jajko. Z przygotowanej masy formować małe kotleciki. Smażyć do zrumienienia po każdej stronie. Podawać ze świeżymi warzywami i kaszą gryczaną.
Wegańskie curry z czerwoną soczewicą
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 1 mała cebula
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka papryczki chilli w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku na oliwie. Dodać drobno zgnieciony czosnek, starty imbir, chili, kurkumę i curry. Dodać pomidory z puszki gotować przez 5 minut. Następnie dodać szklankę soczewicy i 2 szklanki wody. Gotować ok 30-40 minut na małym ogniu aż do pochłonięcia wody przez soczewicę. Następnie dodać mleko kokosowe i gotować przez 3-5 minut. Posypać posiekaną kolendrą. Potrawę kuchni indyjskiej podawać z ryżem lub ze świeżym pieczywem.
Marchwiowy pasztet z soczewicą curry
Składniki:
- 400 gramów marchwi
- pół szklanki zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 30 gramów bułki tartej lub błyskawicznych płatków owsianych
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować i ostudzić. Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Wymieszać z soczewicą i marchwią oraz jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Przygotowaną masę przełożyć do formy do pieczenia i piec w piekarniku przez ok 35 minut w 180 stopni C.
Krewetki w sosie curry z makaronem ryżowym
Składniki:
- 250 gramów krewetek koktajlowych
- 200 gramów makaronu ryżowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka pasty curry
- 150 ml mleka kokosowego
- 200 gramów pomidorów koktajlowych
- sok z limonki
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Krewetki oczyścić. Na patelni podgrzać pastę curry z olejem. Włożyć krewetki i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać przyprawę curry i mleko kokosowe. Dusić kilka minut. Pomidory koktajlowe pokroić na połówki. Dodać pod koniec gotowania wraz z makaronem. Całość skropić sokiem z limonki i posypać świeżą bazylią.
Placki z cukinii z curry
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka curry
- tłuszcz do smażenia
- pieprz, sól
- jogurt naturalny lub śmietana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cukinię obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru soku. Dodać mąkę, jaja i przyprawy. Całość wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać formowane łyżką placuszki. Smażyć do zrumieniania po każdej stronie. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Kurczak curry z ryżem
Składniki:
- 500 gramów piersi z kurczaka (1 pierś)
- 200 gramów ryżu (białego, jaśminowego lub brązowego)
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka pasty curry
- 3 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobne paski. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać paprykę i zgnieciony czosnek. Dusić pod przykryciem kilka minut. Mięso kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą curry. Dodać na patelnię. Świeży imbir pokroić w plasterki i dodać do całości. Dusić przez 10 minut. Na koniec dodać bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem i świeżymi warzywami, natką pietruszki i kolendrą.
Nuggetsy z kurczaka w curry
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki płatków kukurydzianych
- 1 łyżka curry
- papryka w proszku słodka lub ostra
- sól
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Przygotować panierkę, zgniatając drobno płatki kukurydziane. Wymieszać z mąką. Dodać jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać, aby otrzymać gęste ciasto. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Maczać w przygotowanym cieście i nakładać na rozgrzany olej. Smażyć do zrumieniania.
Kasza gryczana z warzywami i curry
Składniki:
- 200 gramów kaszy gryczanej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- natka pietruszki
- szczypiorek
Przygotowanie:
Kaszę ugotować. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Warzywa z czosnkiem podsmażyć na patelni. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem. Dodać kaszę. Gotować kilka minut. Posypać natką pietruszki i szczypiorkiem.