Dzisiaj jest: Piątek, 16.04.2021 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa


   Pod skórką ananasa kryje się słodki i soczysty miąższ. Dla wielbicieli tego owocu jest dobra wiadomość - jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Można go jeść na surowo, ale doskonale sprawdzi w daniach serwowanych na ciepło. Egzotyczny owoc jest idealnym dodatkiem do słodkich wypieków, koktajli, sałatek i lodów. Dobrze komponuje się też z potrawami mięsnymi i rybnymi. Oto ciekawe pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa.

   Chociaż ananas pochodzi z Ameryki Południowej, to jest uprawiany także w Chinach, Meksyku, a także na Filipinach. Owoc rozwija się na niskich krzewach. Wyrasta na szczycie masywnej łodygi, która nad ziemią może osiągać około 100-120 cm wysokości. Z łodygi wyrasta sporo twardych i kłujących liści. Charakterystycznym zakończeniem owocu ananasa jest pióropusz, który składa się z długich liści, a jego waga może dochodzić nawet do 5 kg! Krzew ananasa owocuje raz w życiu, co znaczy, że gdy owoc zostanie zerwany, roślinę usuwa się. Ananas zawiera bromelainę - enzym, który ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i wspierające utratę masy ciała. Bromelaina zapobiega chorobie wieńcowej i poprawia proces trawienia. Owoc jest szczególnie polecany w przypadku wzdęć, zaparć i niestrawności. Ananasa można jeść nie tylko na surowo. Idealnie sprawdzi w potrawach serwowanych na ciepło.





Ananas w kuchni

   Świeży ananas (podobnie jak kiwi) nie nadaje się do przygotowywania deserów na bazie żelatyny (np. galaretek), gdyż zawarty w owocu enzym ścina białko, co sprawia, że masa, zamiast zastygnąć, pozostaje płynna. Kwestia nie dotyczy jednak ananasa z puszki i ananasa podanego obróbce termicznej (upieczonego czy podgotowanego). Egzotyczny owoc doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do słodkich ciast, lodów, kremów, koktajli i innych deserów. Nadaje się też do pizzy, sałatek, mięs i ryb.



Kurczak po amerykańsku w ananasach

Składniki:

- 2 duże piersi lub 2 udka z kurczaka
- pół szklanki śmietanki
- 50 g masła klarowanego
- 7-8 plasterków ananasa z puszki
- pieprz
- sól
- mąka
- natka pietruszki (1 pęczek)
- 3 łyżki oleju


Przygotowanie:

   Porcje kurczaka umyć, a następnie zdjąć z nich skórę. Jeśli są to udka, należy je przekroić na 2 połówki, a jeżeli piersi, wystarczy pozbawić je kości. W kolejnym etapie, mięso obtoczyć w mące z dodatkiem pieprzu i soli. Włożyć na patelnię masło i poczekać, aż dobrze się rozgrzeje, po czym kłaść mięso. Należy je obsmażyć z każdej strony. Następnie kurczaka przykryć i dusić w rondlu na średnim płomieniu (gdy tylko sok odparuje, należy go regularnie uzupełniać wodą spod ananasów). Jak tylko mięso zmięknie, trzeba przełożyć je na talerz. Do soku, który pozostanie w rondlu należy dołączyć ananasy (pokrojone w kostkę) i razem zagotować, następnie wlać śmietankę, dodać pieprz i sól. Jeszcze przez moment ogrzewać, ale nie gotować! Przed serwowaniem, porcje mięsa udekorować kostką ananasa, dodać sos i posiekaną pietruszkę.



Lody ananasowo-imbirowe

Składniki:

- 1 puszka ananasa
- 1 korzeń imbiru (około 30 g)
- 100 g cukru
- 200 g śmietany kremówki
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 3 żółtka


Przygotowanie:

   Imbir drobno posiekać. Odłożyć 4 plasterki ananasa, z czego 2 krążki pokroić w małą kostkę, a resztę zmiksować wraz z 3-4 łyżkami soku ananasowego. Cukier oraz żółtka ubić na zwarty krem. Zmiksowanego i pokrojonego w kostkę ananasa, skórkę z cytryny, imbir i sok z cytryny połączyć ze sobą, dobrze wymieszać i dodać do kremu. Ubić śmietanę na sztywno, przełożyć do kremu ananasowego i delikatnie wymieszać całość. Włożyć do naczynia lub pojemnika zachowującego świeżość, po czym wstawić do zamrażarki. Masa powinna się mrozić przynajmniej 4 godziny. Kiedy lody będą się mrozić, należy parę razy je wymieszać widelcem, by rozkruszyć kryształy lodu. Łyżką do lodów uformować kulki, które potem ułożyć na pozostałych plasterkach ananasa. Udekorować je według uznania np. skórką cytrynową lub imbirem kandyzowanym.



Schab z ananasem

Składniki:

- 1 puszka ananasów
- 1 kg schabu z polędwicą i skórką
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz
- sól

Na sos:

- 1 łyżka cukru
- 120 g suszonych śliwek


Przygotowanie:

   Przygotować schab, opłukać go, osuszyć, a następnie osolić i posypać odrobiną pieprzu. Na patelnię wlać olej i masło, położyć schab i smażyć kilkanaście minut. Gdy mięso stwardnieje, wyjąć je z patelni, chwycić nóż i ostrym jego końcem zrobić na skórce kratkę, po czym mięso znów odstawić na płomień. Aby skórka się nie przypaliła, trzeba regularnie przewracać schab. Gdy będzie już miękki, a skórka nabierze jasnej złotej barwy, to czas, aby zdjąć mięso z palnika. Do zrobienia sosu potrzebne są śliwki (wcześniej umyte i namoczone w wodzie). Należy je ugotować wraz z cukrem. Gdy zmiękną, wystarczy przetrzeć je przez sitko. Przygotowany już schab pokroić w plastry, które następnie wyłożyć na talerz i skropić sosem śliwkowym. Na każdym plastrze mięsa położyć krąg ananasa.



Koktajl ananas-mango

Składniki:

- 5 plasterków ananasa z puszki
- 1 owoc mango
- 1 średni banan
- 1-2 łyżki miodu
- 400 g jogurtu naturalnego (duży kubek)


Przygotowanie:

   Surowe owoce pozbawić skórki, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do blendera. Odsączone z zalewy plastry ananasa podzielić na mniejsze części i połączyć z resztą owoców. Do blendera wlać jogurt i dodać miód. Wszystko zblendować, do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.



Ananas w cieście francuskim

Składniki (na około 6 porcji):

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 ananas (świeży)
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek cukru


Przygotowanie:

   Obrać ananasa, wyciąć ciemne oczka, pokroić go na plasterki, pamiętając o pozbyciu się twardego rdzenia. Na sporej patelni roztopić łyżkę masła, wsypać 2 łyżki cukru i ułożyć plastry ananasa. Smażyć do czasu, aż plastry zarumienią się z obydwu stron. Następnie, ananasa wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia i pozostawić go do ostygnięcia. Identycznie postąpić z resztą plasterków. Przygotować ciasto francuskie, rozłożyć je i pokroić na paski o szerokości około 1 cm.

   Ostudzone plastry ananasa owinąć paskami ciasta (ciasto przeciągnąć przez otwór w krążku ananasa i owinąć go dookoła). Końcówki ciasta trzeba porządnie ze sobą zlepić. Najlepiej, aby zakończenia znajdowały się od spodniej strony plastra. Zawinięte w cieście krążki ananasa należy ułożyć na blasze, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przed zapieczeniem, ciasto należy posmarować dobrze rozmieszanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika na pół godziny i piec w 180°C, do momentu, aż ciasto będzie idealnie przyrumienione.



Sałatka z ananasem i kukurydzą

Składniki:

- 125 g ananasa (konserwowego lub świeżego)
- 125 g świeżej fasolki strączkowej
- 1 słodka papryka
- 150 g zielonego groszku konserwowego
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- szczypiorek

Na sos:

- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu


Przygotowanie:

   Odcedzić z zalewy krążki ananasa, pokroić je w małą kostkę i przesypać do miski. Oskrobać marchewkę i pokroić ją w cienkie paski, podobnie zrobić z papryką. Umyć ją, pozbyć gniazda nasiennego, a następnie pokroić w paski. Warzywa przełożyć do miski. Wsypać także odsączoną kukurydzę oraz groszek. Ugotować fasolkę, ostudzić ją, pokroić i przełożyć do sałaki. Na końcu dodać szczypiorek i pietruszkę. Wszystko razem wymieszać. Aby przygotować sos, trzeba jedynie połączyć ze sobą sok z cytryny, miód, sos sojowy, zmiażdżony czosnek. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać i na końcu polać sałatkę.




Zobacz więcej na temat:

pomysły kulinarneananasbromelaina


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE