Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois


   Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produktów. Mają charakterystyczny smak, dlatego najczęściej służą jako dodatek do potraw. Doskonale podkreślają smak sosów, sałatek, farszów, zup i łagodnych serów. Oto najciekawsze pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem anchois.

   Sardela to niewielka ryba, która osiąga około 20-25 cm długości i jest blisko powiązana z sardynką oraz śledziem. Ma duże oczy, niewielką głowę i zielonkawy lub srebrny grzbiet. Zamieszkuje względnie ciepłe wody - Atlantyk (m.in. wybrzeże Hiszpanii), Morze Czarne, Pacyfik (Tajwan, Japonię, Chiny) i Morze Śródziemne. Sardela żywi się planktonem, ale sama też jest pożywieniem dla innych ryb. Po zakończeniu połowu, ryby pokrywa się warstwą soli, a potem poddaje procesowi dojrzewania, który trwa nawet kilka miesięcy. Anchois serwuje się w wielu regionach świata i w każdym inaczej. W Rosji popularne są ryby wędzone, a na Dalekim Wschodzie - suszone. W Grecji i Hiszpanii spożywa się najczęściej świeże sardele. Hiszpanie bardzo często jedzą filety ułożone na kromce i skropione oliwą. Połowy sardeli prowadzi się wiosną oraz na przełomie września i października. Aktualnie największymi producentami anchois są: Hiszpania, Peru, Francja, Portugalia i Chile.





Gdzie kupić anchois?

   W Polsce anchois są dostępne praktycznie w każdym supermarkecie. Ich cena to około 10-13 zł za mały słoik o masie netto 90-100 g. Anchois są dostępne także w puszce.



Wartości odżywcze anchois


   W 100 g porcji odsączonych anchois z puszki znajduje się 210 kcal (kalorii). Ryba zawiera sporą ilość tłuszczu (ok. 10 g), a przeważającą część stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kwasy omega-3. Sardela jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy D, witaminy E, selenu, fosforu, cynku, żelaza, wapnia i białka pełnowartościowego. Anchois nie zawiera błonnika i węglowodanów. Osoby z nadciśnieniem nie powinny jej jeść, gdyż zawiera sporą ilość sodu, który podnosi ciśnienie.



Do czego używać anchois?

   Anchois mają wyrazisty smak, więc mogą służyć jako przyprawa albo składnik niektórych dań. Chociaż sardela jest rybą, to nie nadaje posiłkom charakterystycznego rybiego smaku. Dlatego, można ją łączyć z mięsem, owocami morza, warzywami (np. surówkami) lub innymi rybami. Trafnie komponuje się z makaronem, chlebem, awokado i jajkami. Anchois może pogłębić smak sosów (np. popularnego sosu Worcestershire), farszów rybnych i mięsnych.



Sos z jajkami i anchois

Składniki:

- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 ml oliwy z oliwek
- cukier
- 150 g filetów anchois
- sok z 1 cytryny
- łyżka szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka musztardy


Przygotowanie:

   Jajka pozbawić skorupek, przekroić je i wyjąć żółtka. Żółtka wraz z anchois przetrzeć przez sitko, dodać sok z cytryny oraz musztardę, starannie utrzeć. Powoli wlewać oliwę i ucierać na zwartą masę. Sos doprawić odrobiną cukru, pieprzu i soli. Posiekać szczypiorek, dodać go do sosu i całość pomieszać. Sos jest doskonałym dodatkiem do mięs, ryb lub sałatek z owocami morza.



Penne z anchois

Składniki:

- 5 filetów anchois
- 25 g rodzynek
- 1 ząbek czosnku
- pół pomarańczy
- pół cebuli
- 25 g orzeszków piniowych
- makaron penne
- pół cytryny
- pieprz
- sól
- pęczek bazylii


Przygotowanie:

   Ugotować makaron (wg zaleceń producenta, ok. 7-8 minut). Wlać na patelnię oliwę z anchois, i umieścić na patelni fileciki. Podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Potem wsypać rodzynki i orzeszki pinii. Całość połączyć z ugotowanym makaronem i wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny i skórkę otartą z połówki cytryny. Potrawa powinna nabrać trochę kwaskowatego i świeżego smaku. Penne z dodatkami wyłożyć na talerz, udekorować listkami bazylii.



Zupa pomidorowa z anchois

Składniki:

- 1 szklanka ugotowanej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg pomidorów
- 2-3 filety anchois
- parmezan
- 1 cebula
- 0,7 l. bulionu warzywnego
- pieprz
- oliwa z oliwek
- majeranek
- sól
- garść bazylii
- do podania: grzanki


Przygotowanie:

   Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać zmiażdżony czosnek oraz sardelę. Następnie wlać wywar z warzyw, dodać fasolę, pomidory pozbawione skórki i bazylię. Zupę gotować co najmniej 40 minut, po czym dokładnie ją zmiksować. Do smaku dodać pieprz, sól i majeranek. Potrawę przelać do talerza, obsypać tartym parmezanem oraz świeżą bazylią. Na koniec skropić oliwą z oliwek. Do zupy doskonale pasują grzanki.



Sos z czarnymi oliwkami, kaparami i anchois

Składniki:

- 3 filety anchois
- 60 ml bulionu drobiowego
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka pokrojonych kaparów
- 3 łyżki octu winnego
- pieprz
- sól


Przygotowanie:

   W naczyniu umieścić oliwki, wlać bulion i rozetrzeć je na gładką masę, dodać rozgniecione sardelę i zmiażdżony czosnek. Wlać trochę oliwy, wsypać kapary, doprawić pieprzem, solą oraz octem winnym. Na końcu sos dokładnie wymieszać i podawać schłodzony.



Pieczone pomidory z anchois i serem

Składniki:

- 1 puszka anchois
- 100 g sera żółtego (np. cheddara)
- 8 dużych pomidorów
- 4 łyżki tartego sera (np. parmezanu)
- 4 łyżki bułki tartej
- miękisz z ok. 3 kromek jasnego chleba
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- pieprz
- sól
- szczypta oregano
- szczypta bazylii


Przygotowanie:

   Nożem ściąć główki z pomidorów. Pozbawić je miąższu, a później przetrzeć miąższ przez sito. Aby przygotować farsz należy umieścić w misce rozkruszony miękisz chleba, drobno posiekane filety anchois, oregano, bazylię i zmiażdżony czosnek. Składniki dobrze ze sobą wymieszać, na koniec dodać pokrojony ser (np. typu cheddar). Nadzienie umieścić we wszystkich wydrążonych pomidorach. Na patelni roztopić masło, wsypać tarty ser i bułkę tartą, dokładnie ze sobą połączyć, polać zasmażką pomidory. Potrawę umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem. Włożyć na 25 minut do niezbyt mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 170-180°C).



Tarta z anchois i kaparami

Składniki (na ciasto):

- 200 g mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g zimnego masła
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki chłodnej wody

Składniki (na nadzienie):

- 16 filetów anchois
- 3 ząbki czosnku
- 20 oliwek czarnych
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 cebule
- pieprz
- liść laurowy


Przygotowanie:

   Przesiać mąkę na ciasto, dodać sól, oliwę i pokrojone na masło. Wlewać powoli wodę i natychmiast zagniatać ciasto, stworzyć kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na 60 min do lodówki. Aby przygotować nadzienie należy pokroić cebulę w półplasterki, podsmażyć na oliwie i pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Doprawić tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Dodać liść laurowy, przykryć i dusić co najmniej 25 minut. Odparować farsz (ok. 10 minut), wydobyć listek laurowy, wsypać kapary i pomieszać. Oliwą rozsmarować foremkę na tartę, ułożyć w niej rozwałkowane ciasto, zrobić dziurki widelcem, wstawić na kwadrans do piekarnika (temp. 200°C). Po tym czasie wyjąć ciasto, rozłożyć na podpieczonym spodzie nadzienie cebulowe, następnie ułożyć filety anchois i oliwki. Ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na 20-25 minut.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE