Cukinia to smaczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Pasuje niemal do wszystkiego - można dodać ją do leczo, gulaszu, kotletów, zrobić z niej zupę, ketchup, a nawet pasztet. Dobrze smakuje też w postaci grillowanej lub zapiekanej. Istnieje naprawdę mnóstwo wspaniałych i pysznych przepisów na dania z udziałem tego warzywa. Oto kilka najlepszych pomysłów na potrawy z dodatkiem cukinii.
Cukinia, nazywana także kabaczkiem, jest warzywem zaliczanym do rodziny dyniowatych. Ma delikatny, łagodny i neutralny smak. Cukinia doceniana jest szczególnie przez osoby odchudzające się, ponieważ jest niskokaloryczna (zawiera tylko 17 kcal w 100 g), lekkostrawna i co ciekawe ponad 90% jej masy to woda. Jest też bardzo zdrowa, zawiera bowiem magnez, żelazo, potas i witaminę B1, C, PP, K1, beta-karoten. Zazwyczaj spotykana jest cukinia w kolorze zielonym, lecz bywa także zielono-żółta lub żółta. Kwiaty i skórka cukinii (zwłaszcza z młodych okazów) są w pełni jadalne. Warzywo świetnie nadaje się do przygotowania placków, surówek, wytrawnych tart czy zup. Za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw można zrobić z niej nietypowy makaron. Znakomicie pasuje do leczo, urozmaica smak omletu, gulaszu, zapiekanek czy pasztetów, a kotlety z jej dodatkiem są niezwykle soczyste. Oto kilka pomysłów na potrawy z dodatkiem cukinii. Przepisy są smaczne i proste.
|
|
Przepis na zupę z ziemniakami, fetą i cukinią
Składniki:
- 300 g cukinii
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml śmietanki 30%
- 4 młode średnie ziemniaki
- 1 młoda cebula
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- ser feta lub ser sałatkowy
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Do garnka wlać oliwę, dodać masło i zeszklić posiekaną w kostkę cebulę (cały czas mieszając, na średnim płomieniu, ok. 5 min). Obrać i pokroić ziemniaki w małą kostkę, wrzucić je do garnka i zamieszać. Podsmażać wszystko przez ok. 2-3 minuty często mieszając. Wrzucić starty czosnek, dolać bulion i całość zagotować. Doprawić pieprzem, kurkumą, i w razie potrzeby solą do smaku. Gdy zupa się zagotuje, gotować ją jeszcze przez ok. 2-3 minuty, a potem wrzucić posiekaną w kostkę cukinię i trzymać na palniku jeszcze przez 8-10 minut. Odstawić z gazu, dodać śmietankę i koperek. Serwować z serem feta i pieczywem.
Przepis na pasztet z cukinii
Składniki:
- 1 cebula
- 1 kg cukinii (3 średnie sztuki)
- 3 jajka
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki bułki tartej
- po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano
- sól, pieprz
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Przygotowanie:
Najpierw umyć cukinię, osuszyć ją, przyciąć na końcach i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozdrobnione warzywa przełożyć do większego naczynia, doprawić 2 łyżeczkami soli, przemieszać i odstawić na ok. 30 minut, aż cukinia puści sok. Potem umieścić ją na sicie i starannie odsączyć (docisnąć dłonią, aby płyn odciekł). Do odciśniętego warzywa dodać zmiażdżony czosnek, jajka, marchewkę startą na drobnych oczkach, bułkę tartą, oliwę, natkę pietruszki i kaszę mannę. Dodać też paprykę, pieprz, oregano i kurkumę, solidnie wyrobić. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Masę na pasztet warzywny przełożyć do niedużej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, uklepać i wyrównać łyżką. Włożyć do pieca i grzać bez przykrycia przez ok. 75 minut (albo trochę dłużej, aż się zarumieni).
Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki drobno startej cukinii
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kakao
- 85 g masła lub margaryny, roztopionej
- pół łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji migdałowej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na polewę czekoladową:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę wraz z cynamonem, kakao i sodą przesiać do miski. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Dodać płynne masło, ekstrakt z migdałów i kawę rozpuszczalną, zamieszać. Cukinię lekko odsączyć i przełożyć do masy. Potem w trzech partiach dodawać sypkie składniki. Mieszać wyłącznie do połączenia (dłuższe mieszanie sprawi, że ciasto będzie cięższe). Formę (np. silikonową) o wymiarach 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej gotową masę i piec w temp. 180°C przez ok. 40-50 min. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokruszoną czekoladę i zostawić na 5 min. Po upływie tego czasu zamieszać i polać ciasto. Poczekać, aż polewa na cieście stężeje.
Przepis na surówkę z cukinii
Składniki (4 porcje):
- kapusta pekińska (pół sztuki)
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor lub pół papryki
- 2 ogórki kiszone
- 1/4 cebuli (np. czerwonej)
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- pół łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Cukinię przekroić wzdłuż na cztery części, a potem na ukos na bardzo cienkie plasterki. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski, wrzucić cukinię i pozostałe składniki: pokrojone w kostkę ogórki kiszone, cebulę pokrojoną w piórka, rozdrobnioną paprykę lub pomidora. Surówkę doprawić pieprzem, solą, dodać zioła, majonez, musztardę, oliwę - wszystko dobrze wymieszać.
Przepis na ketchup z cukinii
Składniki (na 5 słoiczków):
- 400 g (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego
- 1,5 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
- pół szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- pół kg cebuli
- pół łyżeczki zmielonego pieprzu
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej
- pół szklanki octu (jabłkowego lub spirytusowego)
Przygotowanie:
Umytą, przyciętą na końcach i pozbawioną skórki cukinię pokroić na kawałki (jeśli są nasiona - wyjąć je). Warzywo zetrzeć na większych oczkach tarki i przełożyć do dużej miski. Obraną cebulę rozdrobnić w malakserze albo zetrzeć na tarce. Cukinię i cebulę połączyć ze sobą, dodać sól, przykryć i włożyć do chłodziarki na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do garnka, wsypać cukier i zagotować. Gotować na niedużym płomieniu bez przykrywki przez pół godziny, często mieszając. Dodać ocet, sproszkowane papryki oraz świeżo zmielony pieprz. Wszystko wymieszać i gotować przez kwadrans bez przykrywki. W kolejnym kroku dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i pogotować jeszcze 5-10 minut, tym razem pod przykrywką. Całość zmiksować blenderem. Gorący ketchup przełożyć do suchych słoików (uprzednio wyparzonych), zakręcić i pasteryzować (np. w gotującej się wodzie lub w piekarniku). Potem odwrócić każdy słoik do góry dnem, przykryć i zostawić do ostygnięcia.
Wskazówki:
Do ketchupu można dodać także obrane i starte 1 jabłko i 1 łyżeczkę sproszkowanej przyprawy curry.
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Składniki (na 10 sztuk):
- 250 g cukinii
- 1 duże jajko
- 850 g mielonego mięsa (np. szynki wieprzowej, udźca indyka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 gałązki natki pietruszki
- olej, smalec lub masło klarowane do smażenia
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Przygotowanie:
Pokroić cebulę w kosteczkę i zeszklić na tłuszczu, pod koniec wrzucić rozgnieciony czosnek i przez moment razem podsmażyć. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do podsmażonej cebuli, doprawić oregano i natką pietruszki. Dodać sól i pieprz, całość wymieszać i smażyć 5 minut. Mięso zmielić w maszynce na niedużym oczkach (wraz z nim można także zmielić cebulą i cukinię z patelni). Jeżeli mamy gotowe, zmielone mięso, wtedy zawartość patelni można drobniej pokroić w rozdrabniaczu lub na desce. Cukinię i mięso przełożyć do większej miski, dodać bułkę tartą, jajko, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Masę dobrze wymieszać i zacząć formować z niej kotlety, na końcu obtaczać je w bułce tartej. Kotlety krótko obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor, a po obsmażeniu włożyć do naczynia żaroodpornego i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180°C na kwadrans.
Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinią
Składniki:
- pół kg cebuli
- pół kg czerwonej papryki
- 2 kg cukinii
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 1/3 szklanki wody
- pół szklanki cukru
- pół szklanki octu
Sos pomidorowy:
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra)
- garść liści bazylii
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Umyć cukinie, posiekać w ćwiartki, a potem w 1 cm kawałki. Z papryki wydobyć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać w sporą kostkę. Warzywa umieścić w misce, dodać sól, wymieszać i odstawić na ok. 5-7 godzin. Po upływie tego czasu zawartość odcedzić i przełożyć do garnka. Wodę z dodatkiem cukru i octu zagotować, zalać warzywa i gotować 20 minut, niekiedy przemieszać. Obrać czosnek, zmiażdżyć i połączyć z koncentratem pomidorowym, przyprawami oraz ziołami. Sos pomidorowy wlać do warzyw, zamieszać i gotować przez 5-7 minut, co chwilę mieszając, aby nic się nie przypaliło. Gorące warzywa umieścić w słoikach, zakręcić je i ustawić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.