Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem jabłek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem jabłek


   Jabłka są jednymi z najpopularniejszych lokalnych owoców. Stanowią nieodzowny element polskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych są źródłem wielu składników odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na organizm. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i witaminy C oraz antyoksydantów.

   Na rynku dostępny jest duży wybór kolorów, smaków i wielkości tych owoców. Wśród najpopularniejszych odmian jabłek wymienić można takie odmiany jak Gala, Ligol, Szampion, Lobo, Antonówka. Stosowane są do wyrobu soków, musów oraz przetworów. Idealnie komponują się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych. Jak więc wykorzystać te owoce w naszej kuchni? Poniżej przepisy kulinarne na potrawy z wykorzystaniem jabłek.





Zupa jabłkowa z cynamonem

Składniki:

- 2 jabłka,
- 2,5 szklanki soku jabłkowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka skórki startej z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

   Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Zagotować sok z jabłkami, dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Zagęścić mąką ziemniaczaną.  Dodać cynamon. Podawać z domowym makaronem.



Sałatka jabłkowa z serem i makaronem

Składniki:

- 250 gramów makaronu penne,
- 2 jabłka,
- 1 cebula,
- 150 gramów żółtego sera,
- 5 jaj,
- 150 gramów jogurtu naturalnego,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.


Przygotowanie:

   Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z wody. Makaron ugotować al dente i odcedzić. Przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, cebulę w piórka. W misce połączyć makaron, jabłka, cebulę, kukurydzę i połowę jajek. Całość zalać sosem i wymieszać. Doprawić do smaku wedle uznania. Na wierzchu ułożyć pozostałe jajka oraz starty żółty serem.



Jabłka pieczone z bakaliami

Składniki:

- 4 jabłka,
- 120 gramów rodzynek,
- 120 gramów orzechów włoskich,
- 150 gramów cukru,
- pół szklanki likieru,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki miodu,
- 1 szklanka wody,
- cynamon, gałka muszkatołowa.


Przegotowanie:

   Jabłka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Przygotować naczynie żaroodporne i wysmarować je masłem. Przygotować syrop. W garnku zagotować wodę, likier, cukier i cynamon. Orzechy włoski posiekać i dodać z rodzynkami do garnka. Odczekać do nasiąknięcia płynem. Przygotowaną masą wypełnić wydrążone jabłka. Ułożyć na blasze i polać pozostałym syropem.
Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C.



Szarlotka z bezą i chrupiącą kruszonką

Składniki:

- 1,5 kg jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu.

Składniki na ciasto:

- 5 żółtek jaj,
- 400 gramów mąki pszennej,
- 250 gramów masła extra,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na bezę:

- 5 białek jaj,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 budyń waniliowy bez cukru.


Przygotowanie:

   Masło pokroić na kawałki i dodać do przesianej mąki, jaj, cukru i proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto, formując kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Dwoma częściami wykleić formę wyłożoną pergaminem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć z soku. Dodać cynamon i wymieszać. Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę. Miksować do momentu, aż piana będzie sztywna. Dodać sok z cytryny i budyń. Zmiksować delikatnie do połączenia. Wyłożyć jabłka na ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki pozostałe ciasto. Wyłożyć pianę z białek jaj. Piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.



Jabłka w cieście

Składniki:

- 4 średnie jabłka,
- 150 gramów mąki pszennej,
- 120 ml szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia,
- cynamon,
- cukier puder.


Przygotowanie:

   Jabłka umyć, obrać i wydrążyć środek. Pokroić w poprzek na plastry o grubości o 1 cm. Posypać cynamonem według uznania. Do miski włożyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać jaja i mleko i zmiksować na gładką masę. Jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanej patelni kilka minut z obu stron. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.



Kurczak z jabłkami

Składniki:

- 1 kurczak,
- 4 średnie jabłka,
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- 2 łyżeczki curry,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- olej roślinny.


Przygotowanie:

   Kurczaka i jabłka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W misce wymieszać 5 łyżek oleju roślinnego, przyprawy, sól i pieprz. Dokładnie natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na półtorej godziny. Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego. Jedno jabłko przekrojone na pół włożyć do środka i zapiąć wykałaczkami. Pozostałe jabłka pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu obok kurczaka. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć wokół kurczaka. Dodać ząbki czosnku. Piec ok. 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.



Jabłka marynowane

Składniki:

- jabłka
- 1 litr wody,
- 350 gramów cukru,
- 3 łyżki octu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- goździki,
- pieprz czarny w ziarenkach,
- anyż,
- ziele angielskie.


Przygotowanie:

   Jabłka umyć i osuszyć. Pokroić w ćwiartki. Włożyć do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego z nich dodać 2 goździki, 1 ziarenko pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 anyż. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Zalać jabłka. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez ok. 15 minut.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE