Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem wina


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem wina


   Istnieją potrawy, które uwalniają swój niepowtarzalny smak i zapach w efekcie połączenia z winem. Odpowiednio dobrany rodzaj tego alkoholu może wydobyć z dania prawdziwy zapach i spowodować, że będzie ono niekwestionowanym wirtuozem kulinarnym. Do potraw warto dodać tylko taki trunek, który nam smakuje. Sprawdź, przepisy kulinarne na dania z dodatkiem wina.

   Tradycyjnie kieliszek czerwonego bądź różowego wina podaje się we Francji, po to, aby urozmaicić smak dania oraz potrawy wspomóc proces trawienia. Wino sprawdzi się także doskonale jako komponent różnych rodzajów posiłków. Za sprawą niewielkiej ilości alkoholu, potrawa może zyskać soczystość, miękkość lub kruchość, a nawet pulchność. Jednak należy pamiętać o dwóch istotnych kwestiach: zawsze wybierać i dodawać do potraw ulubione i najsmaczniejsze wino oraz stosować je w umiarkowanych ilościach. Alkohol nie powinien być bardzo tani, ale nie należy wybierać też zbyt drogiego trunku. Dlaczego? Najtańsze wino może zupełnie popsuć smak dania, a w najlepszej sytuacji wcale nie poprawić jego aspektów smakowych. Jeśli chodzi o trunek z najwyższej półki (taki kosztuje nieraz fortunę) to po prostu go szkoda. Wino bezbłędnie współgra z niemal wszystkimi daniami jednogarnkowymi. Pomijając zupy, do spisu można dołączyć gulasze albo lecza, które nabierają wspaniałego smaku po dolaniu do nich choć nieznacznej ilości wytwornego trunku. Do potraw z mięsem, kapustą i pomidorami, najlepiej dodać wino czerwone. Odpowiednie będzie wino półwytrawne, ponieważ wytrawne może się okazać zbyt przenikliwe i wyraziste. Biorąc pod uwagę zupy, to pasuje do nich raczej białe wino. Ma ono delikatny smak, aczkolwiek nadal jest bardzo aromatyczne. W jego zapachu można wyczuć nutę cytrusową bądź kwiatową, która idealnie uwypukla smak bulionu. Do wyniosłych potraw najlepiej dodawać wina półwytrawne i wytrawne, okazjonalnie słodkie lub półsłodkie. Popularną zupą z dodatkiem tego szlachetnego trunku jest wszystkim dobrze znana cebulowa. Oto przepisy kulinarne na potrawy z dodatkiem wina.





Zupa cebulowa z grzankami i winem

Składniki (na 6 porcji):

- 2 łyżki masła
- 1 litr wywaru wołowego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 900 g cebuli
- czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 60 ml brandy, koniaku bądź sherry (w zależności od potrzeb)

Dodatki:

- 150 g żółtego sera
- bagietka
- tymianek (można pominąć)
- ząbek czosnku


Przygotowanie:

   Obraną cebulę drobno pokroić. Przygotować pojemny, szeroki garnek. Roztopić w nim masło i zmieszać z oliwą. Na średnim płomieniu podsmażać cebulę, cały czas mieszać, Zdjąć z ognia po około 25 minutach - cebula powinna się skarmelizować. Potem, zwiększyć płomień, dolać wino i mieszać oba składniki drewnianą łyżką. Po 3 minutach gotowania wlać wrzący wywar wołowy, przykryć pokrywką i gotować na niewielkim ogniu co najmniej 25 minut. Danie doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą, wlać brandy i przez moment jeszcze gotować. Nastawić piekarnik na 220°C. Kratkę umieść na wyższej półce. Pokroić bagietkę na małe kromki i podpiec na rumiany kolor z obydwu stron. Grzanki lekko natrzeć pokrojonym czosnkiem. Do większego naczynia żaroodpornego wlać gorącą zupę, a na jej powierzchni ułożyć grzanki. Na końcu oprószyć startym serem i opcjonalnie dodać świeżego tymianku. Wstawić do pieca i zapiekać potrawę około 5 minut. Ser powinien się całkowite roztopić.



Faworki na winie

Składniki:

- 4 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki (tyle, ile zbierze ciasto)
- cukier puder
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 0,5 szklanki białego wina
- tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:

   Przesiać mąkę, dodać masło i za pomocą noża, posiekać oba składniki - dobrze je ze sobą połączyć. Dodać inne dodatki i wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). Później przy użyciu wałka, przygotowywać ciasto do chwili, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć i odstawić na około 2 godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie cienko rozwałkować i pokroić w paski. Naciąć każdy kawałek na środku, chwycić jeden koniec i przeciągnąć go przez rozcięcie. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć. Następie faworki wyłożyć na ręcznik papierowy i oprószyć cukrem pudrem.



Szynka pieczona w sosie z czerwonego wina

Składniki:

- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1,5-2 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka suszonego jałowca
- pieprz
- sól
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- liść laurowy


Przygotowanie:

   Mięso umyć i osuszyć. Potem natrzeć pieprzem, papryką, solą i miodem. Wrzucić do miski jałowiec, liść laurowy, dolać czerwone wino i zamieszać. Do tak przyrządzonej marynaty włożyć szynkę, która powinna się marynować przez całą noc. Warto kilka razy przekręcić ją w marynacie. Następnie mięso włożyć do brytfanki i dolać marynatę. Wstawić do piekarnika na 130°C i piec około 4 godziny. Później podkręcić temperaturę do 200°C i piec do momentu, aż się skórka się zezłoci.



Sos bolognese z białym winem

Składniki:

- 3 cebule
- pół kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- puszka krojonych pomidorów
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 50 ml oliwy
- oregano
- 150-200ml (kieliszek) białego wina
- 200g koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- sól morska


Przygotowanie:

   Pokroić bardzo drobno seler i cebulę, a potem zeszklić je na oliwie. Zetrzeć marchewkę na tarce o małych oczkach i przesypać do cebuli. Dodać zmielone mięso i krótko podsmażyć, mieszać za pomocą drewnianej łopatki. Dodać koncentrat pomidorowy, rozdrobniony czosnek, pomidory z puszki, 2,5 szklanki wody oraz wino. Całość gotować około 45-60 minut, do chwili, aż sos się trochę zredukuje. Powinien zgęstnieć. Doprawić na końcu chili i solą.



Czekoladowy mus z dodatkiem wina

Składniki:

- 1/4 szklanki wody
- czekolada deserowa
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 100 ml czerwonego wina
- listki mięty
- 1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

- garnek z zimną wodą (wraz z kostkami lodu)
- garnek z gorącą wodą


Przygotowanie:


   Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka wsypać cukier, dolać wino i wodę. Całość starannie wymieszać. Kiedy składniki dobrze się połączą, miskę przełożyć do garnka z zimną wodą (spód miski nie może dotykać wody). Przy użyciu miksera ubić masę, potem pozostawić ją do ostudzenia. Podczas gdy krem czekoladowy będzie się chłodzić, w osobnym naczyniu ubić śmietankę na sztywno. Następnie silikonową szpatułką wymieszać czekoladową masę i ubitą śmietankę. Przełożyć mus do kokilek i udekorować kilkoma liskami świeżej mięty.




Zobacz więcej na temat:

pomysły kulinarnewino


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE