Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach, zapiekankach, czy makaronach. Doskonale smakuje gotowany, duszony, a także pieczony i smażony w panierce. Jest skarbnicą witamin i związków mineralnych, m.in. witamin: C, B5, B6, B9, K1 oraz potasu, fosforu i magnezu. Dlatego też powinien na stałe zagościć w naszej diecie.
Ale jak przyrządzić kalafiora w ciekawy sposób? Zupy krem, puree, pasztety, kotlety, sałatki i zapiekanki to tylko kilka interesujących, smacznych propozycji z wykorzystaniem tego warzywa. A skoro "pora na kalafiora", poniżej przepisy kulinarne na smaczne i aromatyczne potrawy.
|
|
Kotlety z kalafiora
Składniki:
- 1 średnia główka kalafiora,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1 ząbek czosnku,
- pół średniej cebuli,
- 2 jaja,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kalafiora ugotować. Ostudzić i pokroić na małe kawałki. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Włożyć do blendera i zmiksować. Do miski dodać masę z kalafiora, jaja, przyprawy i bułkę tartą wedle uznania tak, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Formować kotlety i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po obu stronach do zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą lub grillowanymi warzywami.
Sałatka z kalafiorem i jajkiem
Składniki:
- pół małej główki kalafiora,
- 2 jaja,
- 50 gramów kukurydzy konserwowej,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz, sok z cytryny,
- płatki migdałów.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Kalafiora ugotować na półmiękko i podzielić na mniejsze różyczki. Ogórki kiszone pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, wsypać kukurydzę konserwową.
Przygotować sos z jogurtu naturalnego, przypraw i kilkunastu kropel soku z cytryny. Polać sałatkę. Udekorować płatkami migdałów.
Zapiekanka kalafiorowa z makaronem
Składniki:
- 70 gramów makaronu penne,
- pół średniej główki kalafiora,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki masła,
- 100 gramów sera żółtego,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i włożyć wymieszany makaron i kalafior. Pozostałe masło rozpuścić na patelni. Wsypać mąkę i podsmażyć. Wlewać mleko, cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsty sos, dodać gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Ser zetrzeć na tarce i wsypać do sosu. Wymieszać. Ser powinien się rozpuścić.
Polać zawartość naczynia żaroodpornego. Na wierzch posypać płatki migdałów. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zupa krem z kalafiora i białych warzyw
Składniki:
- 1 średni kalafior,
- 1 seler,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 duży ziemniak,
- pół litra bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
Warzywa umyć, dokładnie obrać z niejadalnych części i pokroić w drobne kawałki (najlepiej kostki). Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, rozgnieść i pokroić czosnek. W garnku podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, a następnie dodać warzywa i bulion. Gotować na małym ogniu do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Całość ostudzić i zmiksować w blenderze na jednolity gęsty krem. Dodać przyprawy i gałkę muszkatołową.
Kalafior w cieście
Składniki:
- 1 główka kalafiora,
- pół szklanki bułki tartej,
- 3 łyżki płatków kukurydzianych,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kalafior opłukać, podzielić w małe różyczki. Wrzucać na wrzątek i blanszować przez ok. 3 minut. Przygotować ciasto. W misce wymieszać jaja, bułkę tartą, mąkę, kurkumę, paprykę w proszku, pieprz i sól. W drugiej misce rozgnieść płatki kukurydziane. Różyczki kalafiora maczać kolejno w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Kłaść na głęboki gorący olej i smażyć do zrumienienia.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ketchupem, majonezem lub dipem do nuggetsów.
Kalafior marynowany
Składniki:
- 1 główka kalafiora,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- liście laurowe,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- pół szklanki octu,
- 3 szklanki wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Kalafior opłukać, podzielić w małe różyczki. Wrzucać na wrzątek i blanszować przez ok. 2 minut. Marchew, cebulę i czosnek pokroić w plastry. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem oraz przyprawami.
Kalafiora i pozostałe warzywa wkładać do wyparzonych i umytych wcześniej słoików. Wlewać zalewę. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut.
Risotto z kalafiorem i grzybami
Składniki:
- 1 kalafior,
- 100 gramów ryżu,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 50 ml białego wina,
- 1 mała cebula,
- 4 świeże podgrzybki lub prawdziwki,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 gramów parmezanu,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Surowy kalafior zmiksować w blenderze. Grzyby obrać, umyć i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek w cienkie piórka.
Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Wlać bulion i zagotować. Wsypać ryż i gotować. Około 5 minut przed końcem dodać kalafior i grzyby. Wlać białe wino i wsypać przyprawy. Dusić pod przykryciem. Nakładać na talerze i posypać startym parmezanem.