Dzisiaj jest: Czwartek, 01.12.2022 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Pomysły kulinarne na dania z kaszą gryczaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na dania z kaszą gryczaną


   Ma nieprzeciętne walory smakowe i wspaniale komponuje się z klasycznymi, wytrawnymi daniami. Mało tego, stanowi znakomitą bazę do potraw na słodko. Kasza gryczana - bo o niej mowa, ma dużo więcej zalet i nie jest tylko nikłym dodatkiem do dań. To jedna z najbardziej wartościowych kasz i warto wkomponować ją do codziennego jadłospisu. Oto kilka najlepszych przepisów na pyszne potrawy, w których kasza gryczana gra pierwsze skrzypce.

   Kasza gryczana to wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej. W kuchni polskiej używana jest od setek lat. Mimo że ostatnimi czasy trochę zapomniana, obecnie znów wraca do łask. Z sukcesem zastąpi ziemniaki, ryż czy makaron, czyniąc potrawę bardziej odżywczą i zdrowszą. Jednak kasza to nie tylko świetna alternatywa dla ziemniaków, które przeważnie goszczą na naszych talerzach. Spożywanie jej zapewnia organizmowi mnóstwo korzyści zdrowotnych. Zawarte w niej dwie substancje - kwercetyna i rutyna (flawonole należące do polifenoli) zbawiennie wpływają na układ krwionośny. Za sprawą żelaza kasza polecana jest osobom z anemią, weganom, wegetarianom, a także kobietom w ciąży. Dzięki magnezowi wspiera pracę mózgu i mięśni. W porównaniu do pszenicy, owsa czy jęczmienia, gryka nie zawiera glutenu, wobec tego ludzie cierpiący na celiakię mogą bez problemu po nią sięgać. Kaszę można podawać do sosów, ryb, mięs i grillowanych warzyw. Warto przygotować z niej placki i naleśniki. Grykę można też wykorzystać do zrobienia kaszotto z grzybami. Powstanie z niej również smakowity wegetariański pasztet. Wielbicieli słodkich smaków na pewno zaskoczy krem czekoladowy i ciasto gryczane. Jeśli dotychczas sięgaliście po kaszę okazjonalnie, pora to zmienić. Sprawdźcie przepisy na smaczne dania z kaszą gryczaną i odtwórzcie je w swojej kuchni!





Krewetki smażone z dodatkiem kaszy gryczanej i warzyw

Składniki na 2 porcje:

- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- ok. 125 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cukinii
- 1 por
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- odrobina sproszkowanej papryczki chili


Przygotowanie:

   Krewetki po rozmrożeniu oczyścić, a następnie opłukać i osuszyć. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości według wytycznych na opakowaniu, przełożyć na talerz. Z pora odciąć zielone liście, a białą część przekroić równolegle na pół i starannie opłukać, posiekać na małe kawałki. Czosnek pozbawić łupinek i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić krewetki z połową czosnku, przez krótki czas podsmażać ze wszystkich stron (po. ok. 30 sekund na każdą). Dodać pieprz i sól, wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać jeszcze jedną łyżkę oliwy, dodać pora, zamieszać i dusić przez 3 minuty. Dorzucić paprykę i cukinię - oba warzywa pokrojone w drobną kostkę, zamieszać i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać pozostały czosnek, doprawić danie ostrą papryką, solą i pieprzem. Wsypać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać krewetki, wszystko wzbogacić o natkę pietruszki, zamieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę.



Pasztet gryczany z pieczonych warzyw

Składniki na 6 porcji:

- 100 g kaszy gryczanej
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 marchewki
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki ostrej papryki, cynamonu, oregano, kuminu i kolendry
- 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 2 jajka (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)


Przygotowanie:

   Soczewicę moczyć w wodzie przez kilka godzin. Ugotować ją z odrobiną soli do miękkości (ok. pół godziny), następnie ostudzić i odcedzić. Seler, pietruszkę i marchewki obrać, posiekać na kawałki, umieścić na sporej blasze z papierem do pieczenia. Dorzucić pokrojoną na kilka kawałków cebulę i rozdrobnione pieczarki. Warzywa doprawić pieprzem, solą, lekko polać oliwą, zamieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia doprawić przyprawami. Po wyjęciu z pieca warzywa ostudzić. Kaszę po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.

   Odcedzić także soczewicę, a następnie zmielić ją wraz z upieczonymi warzywami i ugotowaną kaszą w melakserze. Podczas miksowania dodać ocet balsamiczny, masło orzechowe (opcjonalnie), olej i orzechy. Jajka można połączyć z masą na samym końcu. Pasztet umieścić w podłużnej formie keksowej wyłożonej specjalnym papierem, wyrównać powierzchnię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-50 min.



Naleśniki gryczane

Składniki:

- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 szklanki chłodnej wody (lub mleka lub mieszanki obu składników)
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
- szczypta soli


Przygotowanie:

   Kaszę zmiksować na gładki proszek i odmierzyć 1 szklankę (ok. 250 ml). Połączyć ją z mąką kukurydzianą, mlekiem lub wodą, jajkami, solą i oliwą. Wszystko zmiksować na aksamitne ciasto i odłożyć na około pół godziny pod przykryciem. Później z przyrządzonej masy smażyć cienkie naleśniki, po ok. 30 sekund na każdą ze stron.



Krem czekoladowy z kaszy gryczanej

Składniki:

- 200 g czekolady deserowej lub wytrawnej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 80 ml kakao
- 100 g masła orzechowego
- 300 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
- szczypta soli
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 80 ml cukru trzcinowego lub 60 ml syropu daktylowego


Przygotowanie:

   Pokruszyć czekoladę, rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Ugotować kaszę gryczaną, ostudzić. Letnią kaszę przełożyć do kielicha blendera, dodać cukier trzcinowy, kawę, mleko, płynną czekoladę i zmiksować wszystko na wysokich obrotach. Na koniec dodać masło orzechowe oraz kakao. Miksować przez następne kilkanaście sekund bądź 2-3 minuty - w zależności od mocy urządzenia. Gorący mus nakładać do szklanek, posypać ulubionymi orzechami np. migdałami i podawać.



Placki gryczane

Składniki:

- 5 czubatych łyżek tartego parmezanu
- 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 1 jajko
- olej do smażenia


Przygotowanie:

   Kaszę ugotować do miękkości według zaleceń producenta. Potem odsączyć ją, wysypać na talerz, ostudzić i odparować. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, tarty parmezan, pieprz i sól, solidnie wyrobić dłonią, aby produkty się połączyły. Patelnię rozgrzać, dodać 3 łyżki oliwy i podgrzać. Wykładać porcje masy (1 pełna łyżka to 1 placek), delikatnie ją rozprowadzić i smażyć do momentu, aż dolna warstwa ładnie się zrumieni, wtedy przewrócić łopatką placki na kolejną stronę i smażyć, aż staną się złociste. Gotowe placki wykładać na talerz, polać jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem (np. czosnkowym lub grzybowym), oprószyć koperkiem.



Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Składniki:

- 1 łyżka kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 200 g kaszy gryczanej
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

   Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, czekoladę rozpuścić i połączyć z miękką kaszą. Białka jajek ubić na szklistą pianę, żółtka wymieszać z czekoladą i kaszą, dodać kakao, płatki, jogurt, cynamon i miód. Na samym końcu masę wzbogacić o ubite białka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut.



Kaszotto  z boczniakami

Składniki:

- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 200 g boczniaków lub pieczarek
- 1 średnia marchew
- 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- duża garść szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1/2 małej cebuli
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- siekana zielenina do dekoracji


Przygotowanie:

   Czosnek i cebulę drobno posiekać, marchew obrać i pokroić w cienkie plastry. Grzyby posiekać na grubsze kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wsypać cebulę, zamieszać, po czym wrzucić rozdrobnioną marchew. Smażyć przez 3-4 minuty, aż cebula zmięknie, często mieszając. Dołożyć grzyby i smażyć do czasu, aż nieznacznie się przypieką. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Przełożyć do warzyw kaszę, wszystko wymieszać i smażyć przez moment. Zalać składniki 1 i 1/2 szklanki wody. Przykryć i włożyć do pieca na pół godziny - kasza powinna wchłonąć wilgoć. Wyjąć danie z piekarnika, odkryć, dodać umyty szpinak, starty parmezan oraz 2 łyżki masła, wymieszać. Przykryć na moment, aby liście szpinaku zmiękły. Posypać kaszotto zieleniną i podawać.




Vitalia PL

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE