Kasza kuskus to otrzymywany z pszenicy twardej produkt o postaci małych ziarenek o średnicy 1 mm. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki - Libii, Tunezji, Maroko, a nazwa "kuskus" pochodzi od arabskiego słowa "keskes", oznaczającego naczynie, w którym przygotowuje się potrawę z tej kaszy. Kuskus został także rozpowszechniony na terenach Bliskiego Wschodu.
W krajach muzułmańskich kasza kuskus jest symbolem bogactwa, dostatku oraz szczęścia. W ostatnich latach potrawy z jej dodatkiem zyskują na popularności na całym świecie ze względu na niezwykłą łatwość i szybkość w przygotowaniu. Kasza kuskus może być składnikiem dań na słodko i wytrawnych. Jak więc wykorzystać ten wszechstronny produkt? Poniżej pomysły na dania z użyciem kaszy kuskus.
|
|
Sałatka kuskus z orzechami pinii i suszonymi owocami
Składniki:
- 200 gramów kaszy kuskus,
- 100 gramów suszonych moreli,
- 100 gramów orzechów pinii,
- 50 gramów rodzynek,
- 50 gramów orzechów włoskich,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 1 łyżka sezamu.
Przygotowanie:
Morele, rodzynki i orzechy włoskie posiekać w grubsze kawałki. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i poczekać na wsiąknięcie płynu. Przełożyć do miski i wymieszać na sypko. Dodać morele, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy pinii i połączyć. Polać olejem sezamowym i posypać ziarnem sezamu. Przystroić liściem świeżej mięty.
Pierogi z wieprzowiną i kaszą kuskus
Składniki:
- 200 gramów kaszy kuskus,
- 200 gramów mięsa wieprzowego,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- pęczek kolendry,
- 1 jajko,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Kaszę zalać wrzątkiem i poczekać na wsiąknięcie płynu. Na patelni zeszklić cebulę posiekaną w drobną kostkę i zgnieciony czosnek. Dodać mięso i smażyć. Przygotować ciasto. Wymieszać mąkę z oliwą, jajem i wodą. Zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka (np. szklanką).
Przygotowaną na patelni wieprzowinę z cebulą, wymieszać z kaszą kuskus. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną drobno kolendrą. Nakładać farsz na kółka z ciasta i zaklejać, tworząc pierogi. Wrzucać na wrzątek i gotować 3-5 minut.
Kasza kuskus zapiekana w papryce z warzywami
Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- 200 gramów kaszy kuskus,
- 2 pomidory,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1/2 średniej cukinii,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek kolendry,
- oliwa z oliwek,
- pieprz, sól,
- 1 łyżka przyprawy curry,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Zapiekać w piekarniku przez 15 minut. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i pozostawić do wsiąknięcia płynu. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w cienkie paski i zblanszować we wrzątku. Warzywa wymieszać z kaszą kuskus. Doprawić pieprzem, solą, przyprawą curry i posiekaną drobno kolendrą i natką pietruszki. Papryki nadziewać przygotowanym farszem. Ułożyć na blachę i piec w piekarniku przez 5-10 minut.
Placki z kaszy kuskus
Składniki:
- 350 gramów kaszy kuskus,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżka przyprawy curry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Wymieszać z kaszą, przyprawami i jajkiem. Wymieszać na jednolitą masę. Formować placuszki i smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z drobiem i grillowanymi warzywami.
Tradycyjny kuskus z warzywami i kurczakiem
Składniki:
- 300 gramów kaszy kuskus,
- 300 ml bulionu drobiowo-warzywnego,
- 250 gramów piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 1 papryka,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka curry,
- pieprz, sól,
- 1 pęczek kolendry,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka przyprawy chili.
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalać wrzącym bulionem. Pierś kurczaka pokroić w drobne paski i zeszklić z posiekaną cebulą na patelni. Paprykę, pomidora i cukinię pokroić w kostkę i grillować. Kurczaka, kaszę i warzywa połączyć i przyprawić do smaku. Posiekać drobno kolendrę i posypać przed podaniem.
Deser z owocami i kaszą kuskus
Składniki:
- 200 gramów kaszy kuskus,
- 1 szklanka mleka,
- 50 gramów rodzynek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 banan,
- 1 brzoskwinia w syropie
- 50 gramów orzechów ziemnych.
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalać zagotowanym mlekiem i odstawić do napęcznienia. Banana i brzoskwinię pokroić w plastry. Kaszę wymieszać z cynamonem, miodem, rodzynkami i orzechami. Na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Obsypać cynamonem.
Sałatka z kaszą kuskus i serem feta
Składniki:
- 500 gramów dyni,
- 200 gramów kaszy kuskus,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 100 gramów sera feta,
- 1 czerwona cebula,
- 10 zielonych oliwek,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik i piec w nim obraną dynię w kostkę przez 15 minut. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, cebulę i oliwki pokroić w paski. Natkę pietruszki posiekać drobno.
Wymieszać kaszę kuskus, dynię, ser feta pokrojony w kostkę, cebulę, oliwki. Doprawić pieprzem, solą. Polać oliwą z oliwek. Posypać natką pietruszki i uprażonym słonecznikiem.