W dzisiejszych czasach łosoś już na dobre zagościł na polskich stołach. Kiedyś kojarzony był z luksusowymi, drogimi, wykwintnymi daniami, dziś spotykany jest niemal w każdej restauracji oraz domowej kuchni. W wersji surowej łosoś jest składnikiem sushi. Może być też smażony, pieczony, gotowany i podawany jako dodatek do dań obiadowych. Wędzony będzie wspaniale komponował się w sałatkach.
Łosoś jest rybą tłustą o wysokich walorach smakowych oraz odżywczych. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witaminy D (koniecznej min. do prawidłowego budowania kości) oraz witamin z grupy B i jodu. W jakiej formie możemy przygotować go w domu? Poniżej kulinarne pomysły na dania z łososiem.
|
|
Łosoś duszony w mleku z miodem i rozmarynem
Składniki:
- 200 gramów świeżego łososia,
- 2 łyżki miodu,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki wody,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżka soku z cytryny bądź soku z limonki,
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię położyć filet z łososia, skórą do dołu. Obsmażać przez kilka minut po obu stronach. Następnie wlać wodę i mleko. Dusić pod przykryciem. Dolewać mleka i wody wedle potrzeby po ich wygotowaniu. W trakcie gotowania na łososia położyć 2 łyżki miodu oraz przyprawy i rozmaryn. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny lub limonki. Podawać z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem.
Zupa rybna z łososiem
Składniki:
- 300 gramów filetu z łososia,
- 300 gramów filetu z dorsza,
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średnia pietruszka,
- 2 małe ziemniaki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- papryka wędzona w proszku, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Filety łososia i dorsza pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić w garnku na oliwie przez ok. 2 minuty. Warzywa pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Całość zalać bulionem i gotować do zmiękczenia warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy oraz łyżeczkę wędzonej papryki, pieprz i sól. Dodać pokrojone ryby i gotować na małym ogniu.
Sałatka z wędzonym łososiem, rukolą i mozzarellą
Składniki (2 porcje):
- 100 gramów wędzonego łososia,
- 2 garście rukoli,
- 100 gramów pomidorków koktajlowych,
- 150 gramów mozzarelli (w małych kulkach),
- 2 łyżki oleju lnianego,
- listki świeżej bazylii,
- suszone oregano,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
Łososia podzielić na drobne kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na talerzach układach kolejno rukolę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, łososia. Całość posypać oregano, solą, pieprzem i polać olejem lnianym. Przystroić listkami świeżej bazylii.
Wrap z łososiem, serem feta i kukurydzą
Składniki:
- 2 placki tortilla,
- 4 liście sałaty lodowej,
- 100 gramów wędzonego łososia,
- 100 gramów sera typu feta,
- 100 gramów kukurydzy konserwowej,
- 1 mały pomidor,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
Ser pokroić w małe kostki. Łososia podzielić w małe kawałki. Pomidora pokroić w paski. Przygotować sos z jogurtu naturalnego, czosnku (zgnieść) i przypraw. Placki tortilla rozgrzać na patelni przez ok. 30 sekund. Środek placka posmarować sosem. Nałożyć sałatę, następnie łososia, ser i kukurydzę. Całość polać sosem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość zwinąć w formę kanapki wrap.
Placuszki z łososia
Składniki:
- 1 puszka łososia w sosie własnym,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 1 mała cebula,
- pieprz, sól,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Łososia odsączyć. Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę. Jajka rozbić, dodać jogurt, przyprawy oraz łososia i sok z cytryny. Całość wymieszać w jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po łyżce masy, formując placuszki. Smażyć do zrumienienia po obu stronach ok. 2 minut.
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 150 gramów makaronu o dowolnym kształcie,
- 100 gramów wędzonego łososia,
- 150 gramów świeżego szpinaku,
- 50 ml śmietany 36%,
- 50 gramów żółtego sera,
- 50 gramów sera mozzarella,
- 100 gramów pomidorów koktajlowych,
- suszona bazylia, papryka, pieprz, sól.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. W naczyniu żaroodpornym wymieszać makaron ze szpinakiem. Sery zetrzeć na tarce. Makaron polać śmietanką oraz posypać serami. Doprawić do smaku. Łososia pokroić w kawałki i ułożyć na makaronie. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorków koktajlowych. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, bazylią i papryką. Piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopni C.
Jajecznica z wędzonym łososiem
Składniki:
- 2 jaja,
- 50 gramów wędzonego łososia,
- tłuszcz do smażenia,
- świeży szczypiorek,
- kurkuma, pieprz, sól.
Przygotowanie:
Łososia drobno pokroić. Szczypiorek posiekać. Jajka usmażyć do ścięcia. Dodać na patelnię łososia i szczypiorek. Wymieszać. Doprawić odrobiną kurkumy, soli i pieprzu. Podawać ze świeżym pieczywem z masłem i pomidorem lub ogórkiem.
Tosty z wędzonym łososiem, jajkami w koszulce i awokado
Składniki:
- 2 plastry wędzonego łososia,
- 2 jajka,
- pół miękkiego awokado,
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego,
- sok z cytryny,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
Przygotować w tosterze grzanki z chleba tostowego. Awokado obrać i zgnieść dokładnie widelcem, następnie skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować w koszulkach. Na każdą grzankę nałożyć kolejno pastę z awokado, plastry łososia oraz jajka. Całość posypać drobno posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem.
Tarta z łososiem i szparagami
Składniki:
- 250 gramów mąki,
- 150 gramów masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 150 gramów łososia,
- 15 zielonych szparagów,
- 1 duży pomidor,
- 100 gramów sera mozzarella,
- 50 ml śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 3 całe jaja,
- pieprz, sól, suszone oregano.
Przygotowanie:
Z mąki, jednego jaja, masła oraz soli zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim okrągłą blachę do przygotowywania tarty. Nakłuć widelcem i piec 20 minut w 180 stopni C. Na ciasto położyć rozdrobnionego łososia oraz obrane szparagi. Ser zetrzeć na tarce, dodać jaja, śmietanę i przyprawić do smaku. Zalać łososia i szparagi. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidory. Piec 35 minut w 180 stopni C.
Roladki z łososiem, serkiem i szpinakiem
Składniki:
- 3 naleśniki przygotowane "na słono", lub gotowe placki tortilla,
- 150 gramów łososia wędzonego w plastrach,
- 100 gramów świeżego szpinaku,
- 100 gramów serka typu Philadelphia.
Przygotowanie:
Naleśniki smarować cienką warstwą serka Philadelphia. Ułożyć liście szpinaku, następnie plastry łososia. Całość zwinąć ciasno w rulon i kroić w roladki grubości ok. 2 cm.